Пренасяме се в гориста и мистериозна част на света. На запад от древния Урал се намират горите на Република Коми (част от Руската Федерация) обявени от Юнеско за световно наследство. Това са девствени гори пропити с разнообразна екосистема, невероятни гледки и непокътнат живот, известен до сега. Неизвестни обаче остават скалните образувания наречени „Седемте Гиганта“ на Коми, или „Ман-пупу-нер“ в превод „малка планина на Боговете“, които ще видите като преминете през гората на изток и погледа ви пресече безлюдната тундра. Това са монолити високи между 30 и 42 м. Предполага се, че са образувани от неспирното влияние на времето – мощни ветрове и вечни студове. За сега науката няма потвърждаващи тези за произхода им. За разлика от тях обаче местните веднага могат ви кажат.

Пазителите на Урал – Седемте великана

Легендите разказват за гигантите на Самоед, които тръгнали да пресичат планините на Сибир, за да завладеят племето Манси, обитаващи тези земи. Тогава шаманът Ялингер се изпречил срещу тях и ги вкаменил. Вкаменил и себе си, но спасил народа.

Пазителите на Урал – Седемте великана

Образувалите си скални монолити в продължение на 200-300 млн. години, днес е едно седемте чудеса на Русия и зашеметяващ туристически обект за най-смелите. Най-близкият път е на около 100 километра, които трябва да се измине пеш през дивата безлюдна тундра. Едва през 2013 г. германският алпинист и изследовател Стефан Гловач, с повече от 30 годишен опит, успява да достигне до тях без помощта на хеликоптер и да изкачи най-високата скала от мистериозната формация – наричаната „по-големия брат“. Тук след премеждията на прехода и потапянето в дълбините на мистерията, той изживява неповторим миг от живота си, за който винаги се е стремял.

Пазителите на Урал – Седемте великана

Независимо от обстоятелствата на тези, често считани и за извънземни монолити, една виртуална разходка би ни заредила с любов към природата и планетата Земя и потайностите, които крие във всеки един момент на съществуването й.

Пазителите на Урал – Седемте великана

Pin It on Pinterest

Share This