По случай старта на нова онлайн поредица, Ани и две нейни приятелки се отправят към изоставена хижа в Люлин планина, за която се говори, че е обитавана от злото.

 

Ани – популярна влогърка, и двете ѝ най-добри приятелки – Ивета и Милена, снимат първия епизод на новата ѝ онлайн поредица „Най-страховитите места в България“ в изоставена хижа, дълбоко в горите на Люлин планина. Момичетата решават да пренощуват там, с идеята да заснемат странните феномени, за които местните говорят от години. С падането на нощта обаче, Милена изчезва, а другите бързо осъзнават, че каквото и зло да обитава мястото, то няма никакви намерения да ги остави да си тръгнат.

 

Дълбоко в горите на Люлин планина се намира стара, изоставена сграда, която до преди 30 години е функционирала като хижа. През 60-те и 70-те години на миналия век, тя е била предпочитано място за почивка от всички в околията. С течение на времето обаче, на територията на хижата и прилежащите ѝ гори, започнали да се случват множество инциденти. До ден-днешен в архивите на град Перник може да се открие информация за тези случаи, като повечето от тях остават неразкрити или непотвърдени. След като хижата официално затваря врати, множество групи от хора започват да я посещават, в търсене на тръпка и адреналин. Част от тези хора подробно описват преживяното в Интернет. Именно техните истории са основният ни източник на вдъхновение за филма.

#бюлетин

#кино

„Идеята за съществуването на спиритуален свят, паралелна вселена, на енергии, които не разбираме, е била обсъждана, изучавана и описвана още от времето на първите човешки цивилизации. Нашето желание беше да интегрираме тази концепция във филма. По този начин Мефисто – демон, споменат за първи път в края на Средновековието – намери мястото си в „На прага“ („At His Doorstep“). Той играе ролята на „кукловода“, който контролира действията на героите и им предоставя измамното усещане за свобода. Той ги манипулира като пионки на шахматна дъска, движейки се стратегически към изпълнението на своите цели. За да може неговият образ да бъде възможно най-автентичен, преминахме през дълъг период на проучване, а за да го поднесем на зрителя по ненатрапчив и загадъчен начин, във филма сме използвали предимно символика.“ – казва режисьорът на филма Виолет Панчева и допълва:

 

„Филмът представя концепцията, че хижата е построена върху земя, която от векове е своеобразен портал между два свята – място, където човек губи представа за реалността. Това е представено във филма чрез резки промени в обкръжаващата героите среда, както и чрез правилната употреба на звукови и визуални ефекти.“

„На прага“ е „found footage“ хорър филм, базиран на човешки разкази, превърнали локацията в своеобразна атракция през последното десетилетие. Филмът е също така първият български „found footage“ хорър за всички времена.

 

За Виолет и екипът на филма основният източник на вдъхновение са били множеството истории измежду местните, които разказват за изоставена сграда дълбоко в гората, която преди време е функционирала като хижа. Инциденти, сред които необичайно висок брой самоубийства, се случили на територията на сградата, което допринесло за нейното официално затваряне преди близо 30 години.

„Комбинирайки зловещата предистория на мястото с моята безусловна любов към жанра, написах на пръв поглед типичен хорър сценарий, разказващ историята на известна влогърка, която е готова на всичко в името на качествено съдържание за нейната нова онлайн поредица. Под повърхността обаче, действията на нашата главна героиня и нейните приятели са контролирани от древно и зло същество, станало известно през Средните векове като Мефисто. Той е кукловодът, играещ си със страховете им. За да го представим по ненатрапчив и загадъчен начин, интегрирахме единствено герба му във филма. За продукцията, снимахме в реалната, предполагаемо обитавана сграда. Това беше вълнуващо изживяване за целият екип и определено почувствахме заряда на локацията.“ – споделя още режисьорът. 

За да представи концепцията за праг между два свята, Виолет избира поджанра „found footage“, тъй като по нейно мнение той е най-подходящ. Използвайки свободното движение на камерата, целта е да се провокира въображението на зрителя и да се поиграе с възприятието им за реалност. Във филма може да видите също така елементи, които са вдъхновени от модерните „survival horror“ видео игри.

 

„Заради начина, по който сме представили връзката между двата свята, веднъж гледали „На прага“ („At His Doorstep“), никога няма да бъдете същите!“ – усмихва се загадъчно Виолет Панчева, а нас ни лазят студени капки любопитство.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This