Неслучайно лятото е безкрайно на най-големия гръцки остров – Крит, където активният туристически сезон започва от месец април и приключва късен октомври. Всъщност самият Крит е олицетворение на лятото – топъл, солен, изтъкан от край до край от дантелени вълни. Бреговете му са лазурни, сърцевината му с вкус на смокини, а философията му е по Зорбас.

 

Тук не се бърза, мотото е лежерност, на което неспокойната ми душа се противеше, докато… атмосферата на Крит не се разля в мен като някакъв магичен еликсир, който прогонва всяка нервност и отваря сетивата за насладата от нищонеправенето. Или по-скоро за небързането.

Крит обаче е капризен и в замяна изисква едновременно да му отделиш достатъчно време, но без да бързаш. Да се насладиш на всяка стъпка в мекия пясък, на всяка случайна сянка, сякаш е оазис под жаркото слънце, на всяка неволна целувка от маслинова клонка по рамото.

 

Тази древна земя, изникнала насред морето като спасение, е дом на изумрудени плажове, пясъчни дюни, скалисти върхове, стръмни склонове, дори алпийски зони, зелени планини, дълбоки клисури, сухи земи, бълбукащи реки, живописни езера, средиземноморски гори, мочурища, лозя, маслинови и палмови гори. Големите географски „противоречия“ и специфичните метеорологични условия създават уникалните и разнообразни природни дадености на острова. Това разнообразие благоприятства развитието на различни екосистеми, значително увеличавайки биоразнообразието на острова. А най-хубавото е, че жителите на Крит умело пазят природните си богатства – 1/3 от територията на Крит е защитена с цели 53 зони, с ограничен и/или регулиран достъп.

#бюлетин

#да попътуваме

Една от най-красивите лагуни – Балос, се намира на известния полуостров Gramvousa (гръцки: Γραμβούσα). Красотата си крие зад трудно проходим път, който свършва в нищото, а след него стръмно изкачване и спускане – т.е. за да й се насладиш, трябва да си го заслужиш. Нетипичните розови пясъци на Елафониси са част от друга, не по-малко красива лагуна, която е защитена територия под Натура 2000, както и микрорезерват за защита и проучване на Androcymbium rechingeri (много рядко критско ендемично цвете, вирее само на остров Елафонисос и по западния бряг на Крит, вписано в Гръцката червена книга като застрашен вид.)

 

Геопаркът Сития (Sitia Global Geopark) се намира на най-източния край на Крит и предлага изобилие от фосили на бозайници от епохата на плейстоцена (датиращи от 2.6 милиона години до 11.700 години). През 2015 г. е добавен в списъка с геопаркове на ЮНЕСКО, Националният резерват Лефка Ори (Lefka Ori или Бялата планина) представлява един от най-старите национални резервати в Гърция и е обявен за парк през 1962 г., а от 1981 г. е включен и в Global Reserve Network of Biosphere. В планинската верига се намират над 50 красиви клисури, от които най-известната е Самария. Говори се, че е една от най-дългите в Европа, около 16 км.

Вай е най-голямата естествена палмова гора в Европа, разположена в долина, която завършва със спиращ дъха пясъчен плаж. От дълги години плажът на Вай ежегодно е награждаван с т.нар. „Син флаг“, потвърждаващ, че той е един от най-добре организираните и чисти плажове на Гърция.

 

Richtis Gorge е ждрело в Lasithi и е защитен парк, който започва от традиционното село Exo Mouliana и завършва на уединения плаж Richtis. Пешеходната пътека е с дължина около 4 км. Заради разнообразния си релеф, флора и фауна, ждрелото се смята за едно от най-разнообразните туристически преживявания в Крит. Езерото Курнас (Kournas) е единственото сладководно езеро на остров Крит. Езерото и неговите околности са защитени от Натура 2000. Язовир Самария е Световен биосферен резерват, а дефилето на Ричити е защитено заради ландшафтното си разнообразие.

Ядрото на критската кухня се състои главно от естествени храни, докато храната от животински произход е по-периферна. Сезонни продукти, с минимална или липсваща обработка – пресни и сушени плодове, бобови растения, ароматни диви билки и зърнени култури, чието култивиране е облагодетелствано от регионалния климат, са типични за острова.

 

От историческа гледна точка Крит е претърпял немалка външна „намеса“. След Четвъртия кръстоносен поход (1204 г.) и падането на Византия, Крит е продаден на венецианците за 100 сребърни марки. Връзката с Венеция неминуемо води до преплитане на критските и венецианските култури, но критяните не губят гръцката си православна природа. По-късно островът попада и под османско владичество. Интересно е, че 1878 г. е годината, в която се случва Критското въстание като опит за постигане на независимост от Османската империя.

 

Културната антропология, природните дадености, както и историята на острова го отличават като феномен – част от Гърция, но със свои културни измерения, със специфична атмосфера и собствена единица време – безвремие.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This