На 15-ти септември 2018 г. се проведе VIII Общоукраински български събор в Акерманската крепост, разположена до гр. Белгород Днестровск, на 80 км от гр. Одеса. Българите от Бесарабия и Таврия се събраха за пореден път на събор, на който почитат традициите, народния дух, корените си. Едно истинско преклонение пред паметта на предците и наследство за младите.
Провеждането на Събора е под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна – българска общоукраинска неправителствена организация, работеща за обединението на българската диаспора, възраждане и развитие на майчиния език, приобщаване на младото поколение към културните и исторически ценности на българския народ.

И тази година десетки хиляди българи от Украйна, Молдова, България и много приятели на българския народ се събраха на събор. Това е празник на българското национално самочувствие, празник на песенното и танцово изкуство на българите.

В концертната програма взеха участие известните изпълнители Валя Балканска и нейните гайдари, Деси Добрева, български народни състави от Украйна, Молдова и България, а също така – 800 български самодейци от Бесарабия, Таврия, Молдова и България, сред които са известната кукерска група от с. Долна Секира, област Перник.

Фотографи на събитието: Асен Великов и Александър Барон

Pin It on Pinterest

Share This