Изящни, феерични, магични, мечтателни… Така накратко могат да бъдат определени творбите на младия украински фотограф Олег Оприско.

Роден в Лвов (Украйна) през 1987 г., още 16 годишен започва работа като асистент в аналогова фотографска лаборатория. Самият той споделя, че именно тук се заражда интересът му към снимането, към цветовете и нюансите, към разнообразните техники, към различните гледни точки за света наоколо.

Навършвайки пълнолетие, Оприско решава окончателно да се отдаде на новата си страст и се мести в Киев, където става главен асистент на един от най-прочутите местни рекламни фотографи. Липсата на креативност и рутината обаче, твърде бързо омръзват на младия талант и той решава да тръгне по свой собствен път. Купува си от оказион няколко стари лентови апарати „КИЕВ“ и започва да снима. В интервю споделя, че този вид техника го е дисциплинирала изключително много – заради ограничените пози се научил да обмисля предварително всеки кадър, всяка идея преди да премине към самата реализация.

Признава, че най-голямото предизвикателство е да се намери нещо ново и изненадващо. „Всяка моя снимка е сцена от реалния живот. Той е съвършения източник на вдъхновение за мен“ – казва авторът. „Прaвя всичко сам. Измислям концепцията, ушивам дрехите, избирам мястото, гримa, прическата, така че да отговарят по тонове на основната гама.“
Успехът е светкавичен. Смайващата комбинация от женственост, сюрреализъм, романтика и пастелни „винтидж“ нюанси, изстрелват младия творец сред най-известните имена на съвременната сцена.

Днес 28-годишния Оприско споделя опита си като фотограф в специални майсторски класове. Най-важният урок към учениците му?

„Снимайте, снимайте, снимайте! Потопете се в приятна атмосфера, гледайте стойностни филми, четете хубави книги, слушайте качествена музика. В Интернет има неизмеримо количество снимки на добри автори – модерни, авангардни и класици, които действително заслужават внимание. Това, в съчетание с практиката и непрекъснатия анализ на заснетите вече кадри, е добра основа за развитието на всеки начинаещ фотограф.“
И за финал – насладете се на едни от най-добрите творби на Олег Оприско и неговата неповторима приказно-феерична, загадъчна и магична атмосфера.

олег оприско

олег оприско

олег оприско

олег оприско

олег оприско

олег оприско

олег оприско

Pin It on Pinterest

Share This