снимка: Shifaaz Shamoon @unsplash

Човек се ражда гол. После пораства и постепенно научава, че да показваш тялото си е неприлично, даже срамно, че човек трябва да го крие и пази от чуждите погледи. Благоприличието предполага да бъдем облечени на обществени места и това е нормално. Но израствайки с мисли за срам от собственото тяло, човек натрупва множество комплекси, които често прерастват и в психични разтройства като анорексия и булимия.

 

Нещо повече, ние се отдалечаваме от природата на собственото тяло, не можем да го опознаем добре и съответно не умеем да разчитаме знаците, които то ни дава. А те са много важни, защото всяка болест е предхождана от множество сигнали, преди да се превърне в такава. Срамувайки се от телата си и стараейки се да ги прикрием, ние губим връзка с тях.

 

Казвам всичко това, защото най-честата причина за отричането на нудизма е, че това е срамно и пошло. Нудистите обаче съвсем не смятат така, тъй като не влагат ни най-малък сексуален елемент в акта на събличане и отказват да изпитват срам от това, което са. Напротив, някои черти на характера са много по-срамни (или поне би трябвало да бъдат) от едно голо тяло. Вече има много доказателства за психологическата полза от нудизма.

#бюлетин

#човек и природа

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

снимка: Marvin Meyer @unsplash

Установено е, например, че нудистите са много по-уверени и се чувстват комфортно в своите тела, отколкото хората, които твърдо отричат нудизма, а и са доста по-щастливи от тях. Но не това е най-важната полза за здравето. По-интересното е, че практикуването на нудизъм лекува множество болести и спестява ужасното тровене с лекарства, на което ни подлага медицината.

 

Нудизмът всъщност е връщане към природата, от която ни е лишила урбанизацията. Едва ли има нещо по-естествено от това да плуваш гол в морето и да се печеш по същия начин. Малко хора си дават сметка колко вредно е да се стои цял ден с мокър бански.

 

Първо – всички бански костюми са създадени от изкуствени материали, които са изключително вредни за кожата и особено за половите органи. Материи като полиестер, полиамид и др. предизвикват множество гинекологични и венерически болести, най-безобидното от тях е бялото течение, така често срещано при жените. Същото се отнася и за бельото. Вече е трудно да се намери 100% памучно бельо, а то е единственото, което не оказва вреда. Малко гинеколози ще ви кажат това, за да ви запазят като клиенти. А такива ще си останете за цял живот, ако не обърнете внимание на тези на пръв поглед незначителни неща.

 

Второ – банският изсъхва много по-бавно от кожата, като държи влага и студ поне половин час, и то на важни органи и системи като пикочно-половата система, яйчници, тестиси и т.н. Направете експеримент, пипнете кожата под мокрия си бански и ще усетите колко студена е. В контраст, кожата на останалата част от тялото е силно нагорещена от слънцето. Яйчниците са най-деликатните органи и лесно настиват, което гарантира сериозни полови проблеми и дори безплодие. Освен това на таза и ханша се намират изключително важни нерви, които, ако бъдат простудени, се оправят бавно, а често и прерастват в хронични.

 

Друг малко известен факт е, че нервите се лекуват единствено с печене на слънце. Но не през бански, а на голо. Това важи и за всички останали нерви в човешкия организъм. Можете да изпиете куп лекарства, но невралгията ще се връща отново и отново. Същото е и с бялото течение – и то ще се връща, докато не си изпечете корема (и по-долу) до тъмнокафяво.

 

Важен въпрос. Кога оставяме кожата ни да диша свободно? Тоест, кога имаме възможност да останем голи?

 

Само под душа за 10 минути, и то в задушната баня. Кожата има нужда от кислород, половите органи също. Когато ги затваряме в изкуствените бански, ние ги лишаваме от естествената вентилация и те не се очистват добре. Слънцето, както знаете, е отличен обеззаразител. Ако се печем голи, то навлиза през кожата ни и предпазва от развитие на гъбички, които са друг често срещан проблем при жените. Ето защо да бъдем голи на плажа е повече от полезно и ни спестява ходене по доктори и гълтане на лекарства, които обикновено имат само временен ефект.

 

У нас този предразсъдък, около голотата, съществува главно, заради стриктните забрани по време на социализма, когато арестуваха голите на плажа. Но дори тогава имаше повече нудистки плажове, отколкото днес. Например, първият полулегален плаж, който е съществувал по онова време, е „Вилата на Гяуров“ в „Златни пясъци“. Големият български оперен певец е бил привърженик на нудизма, а мястото, на което днес има хотел, все още събира нудисти, макар и малко по-надолу от локацията.

 

Нудизмът е широко разпространен на много места и уважаван в целия свят. Във Франция, например, има цял град само за нудисти, в който е забранено да се ходи облечен. Курортът Кап д’Агд (Cap d’Agde) се намира на Средиземно море, на около 60 км от Монпелие, и разполага с всичко необходимо за един нормален нудистки живот. Впрочем, който по нищо не се различава от „облечения“, освен по това, че има допълнителни ползи за здравето. Така че, преди да заклеймим нещо като срамно и пошло, хубаво е да се запитаме – не стои ли нещо друго зад тази пошлост. Например – едно добро здраве и природосъобразен начин на живот, които никак не се харесват на лекарите и фармацевтичния бизнес по цял свят.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This