Българският фолклор е основната и най-мощна характеристика на единството на нашия народ. Макар и опитите да му се влияе по най-различни начини, автентичната фолклорна магия остава вовеки.

Модерната, качествена българска музика, на основата на българския фолклор, е една чудесна възможност на съвременните музиканти за една нова, чиста, приятна за слушане и разпространение музикална етно култура. Богатството от мелодии, ритми, неравноделни тактове, инструменти, а и разнообразието на етнографските области, дава предпоставка за ново, многостранно и свежо композиране на модерна българска музика. В началото на 21 в. новаторството и свободният ум създадоха групи от смели музиканти, радващи днес все по-голяма част от населението. Съвременното фолклорно пресъздаване, смесено с новите музикални стилове, като фънк, джаз, реге, хип-хоп, дъпстеп, електронна музика, както и нетрадиционните ритми и екзотични музикални инструменти, стават все по-популярни сред младите почитатели на българската музика. Такива групи са: „Бalkansky“, „Котарашки“, „Исихия“, „Мерудия“, група „Оратница“, често изпълняващи проекти с двете певици от дуо „Кипри“, и „Булгара“ и др. Това съвременно мислене у младите ни дейци ще представим в следващите редове.

Виртуозът Теодосий Спасов се присъединява към дуо „Бalkansky“, които следват амбицията да покажат уменията си в пълния им блясък. Съчетанието на мистичните български ритми с електронна музика кара човек да приеме мисълта, че гледа към бъдещето. Хармонията, прекрасно дигитално оформление от Иван Шопов, и визуализацията на Иво Христов, ясно характеризират новата българска музика. След издадения първи албум „Кукер“ и след това „Оренда“ със специалното участие на чудесната Янка Рупкина, Иван Георгиев (каба гайда) и Милен Киров (пиано), за пореден път се доказва, че България ражда творци с модерно, съвременно съзнание и в същото време ценящи и изучили българската традиционна музика от миналото ни. „Бalkansky“ иска да покаже на света тази преплитаща се, чиста енергия на българския фолклор и модерното звучене оставящо следа в новото поколение на България.

     КотарашкиPancho Says

„Котарашки“ (Kottarashky) е псевдонимът на Никола Груев композитор и музикант от новото поколение, смел иноватор, смесващ традиционни, български, автентични ритми с джаз, хип-хоп, електронна музика, амбиент, реге и др. Смелите му подвизи и познанията в електронната музика обуславят едно интересно преживяване за българската публика, което всъщност не закъснява. Младият архитект успява да запише дебютният си албум през ноември 2009 г., и го нарича звънливо „Опа Хей“. Албумът е възприет от широката публика с огромна доза вълнение, зародено от качествата, които той има в дигиталния и същевременно фолклорен спектър на музикалния си светоглед. Погледът на младия ентусиаст не спира само със записа на албума „Опа хей“, а се мотивира допълнително с желанието да покаже своите умения на живо пред хората, като вярва в позитивната енергия на проекта, за който днес пишем. Изборът, който прави, днес е наименуван „Котарашки“ и „The rain dogs“ – група от млади негови състуденти и приятели от университета. Христо Хаджиганчев (китара и синтезатор), Александър Добрев (кларинет), Йордан Гешаков (бас), Атанас Попов (барабани), и Никола Груев дигитално оформление, са групата радваща за първи път сцената на фестивала „Среща на музиката“ в Неймеген, Холандия. Само месец по-късно правят и концерт в България, даващ им сърдечна мотивация за национално турне. След съвместна и упорита работа момчетата издават общия си албум „Демони“ и запазват добрите коментари и позитивния критицизъм за себе си. Така и до днес те успяват да запазят българските автентични мелодии, чрез един модерен и новаторски стил.

     Исихия – Katizma

„Исихия“ – името на група музиканти с ясна идея и послание към българския народ. Дълбоко почитане на православието и духовното състояние на българите. Още едно доказателство за мощта на българското сърце. Песните „Ветре“, „Ключ“, „Кости“, „Арамии“, „Родопи“ пропиват хората със старите, заветни звуци на страната ни. Групата е създадена 2000 г. и има три албума. Първия, наречен едноименно „Исихия“, а през 2003 г. – „Орисия“, създаден специално за ансамбъла на Нешка Робева. Третият албум – „Стихири“ е издаден през 2010 г. и носи в себе си гордостта и любовта на българина. Музиката съчетава български фолклорни мотиви и църковни песнопения изпълнени от разнообразни инструменти като тамбура, гайда, тарамбука, тимпани, тъпан, дайре, кавал, синтезатори и перкусии. Преминавайки през годините към момента групата се състои от Евгени Николов (вокал), Веселин Митев (вокал, кавал, гайда, дудук) Петър Делчев (тамбура, китара) и Панайот Ангелов (перкусии). Чест гост на групата е Владо Чифлиджанов. Въздействието в песните на „Исихия“ е силно, патриотично и почитащо българската история.

 В момента групата работи върху музиката на филма „Дякон Левски“ на режисьора Максим Генчев, чиято премиера се очаква през февруари, 2015 г.

     Мерудия – Иракли

На ред е една доста усмихната, веселяшка и отново съвременна българска формация с апетитното име „Мерудия“. Когато чуеш за първи път „Сто двайс’ три Иракли“ и клипът направен към песента, моментално те обзема желание да се телепортираш на любимото моренце. Песен създаваща усещането за безгрижие, усмивки, свобода, слънце и вода. Стил съчетан от народни елементи с реге, хип-хоп, поп и арт. Свежи текстове, крайно приятни вокали и ритъм, поднасящ прозрения в танцовите възможности. Смесват се ямайски ритми през един от най-традиционните български инструменти кавала.

 Групата:

Весо вокал

Криси/ Ралфи вокал

Християн кавал

Теодор бас

Петър перкусии

Нико барабани

     Оратница – Църни очи

 „Оратница“ е състав от четирима талантливи музиканта, чийто възгледи се вълнуват от преливането на забравени фолклорни песни, дъбстеп, хип-хоп, нетрадиционни ритми с далечни и малко познати за повечето хора звуци от коренното население на Австралия. Инструментите, които се използват от смелите новатори са кавал, тъпан, гайда и австралийски аборигенски духов музикален инструмент наречен диджериду (didgeridoo), който придава известна нотка на екзотика в техните изпълнения. Изпълнителят на този инструмент е Георги Маринов. Петър Йорданов придава ритмиката на песните с любимия тъпан, а Християн Георгиев е изучил до съвършенство най-българския музикален инструмент кавала. Формацията се допълва и от страхотния глас на Иван Господинов – Попа (вокал). Пет годишната формация има три албума „Оратница“ – 2012 г., „Епизод Витоша“ – 2012 г. и „Черни очи“ – 2012 г., както и повече от 40 концерти и „лайф“ изпълнения. Често групата участва с дуо „Кипри“ – майка и дъщеря, красящи младите музиканти, с изключителен, български автентичен и народен двуглас.

Диджериду е духов инструмент, който е направен от дълга дървена тръба, която при издухване на въздух произвежда дълбок, резониращ звук, вибриращ от ритмични акценти на тембъра и силата на звука. Смята се, че диджеридуто е най-старият духов инструмент в света, като най-ранните доказателства за съществуването му са скални рисунки на възраст около 1 500 години.

Завършваме с българската инструментална формация „Булгара“. Създадена от Константин Генчев оркестрант и композитор в оркестъра за българска народна музика на Българското Национално радио и от Кирил Добрев (композитор и аранжор). Към тях се присъединяват Стоян Павлов (перкусии), заедно с Ева Перчемлиева (вокал и перкусии), Петьо Костадинов (гайда), диригента и изпълнител на тамбура Димитър Христов, Чавдар Асенов (бас), Даринка Цекова (гъдулка). Имена преплитащи звуците на красивите български инструменти в нежна хармония и национална гордост.

 Хубаво е човек да разказва и да се запознава с хора милеещи за другите хора, обичащи българската музика, придаващи позитивно заредени емоции, владеещи българските музикални инструменти и даващи светлина и неугасваща амбиция на поколенията.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This