България и българските ученици ще бъдат едни от щастливците, които ще могат да се запознаят по-отблизо с необятното и възхитително европейско кино. Новата онлайн платформа на програма CinEd ще позволява това богатство да навлезе в умовете на деца и юноши, като предлага безплатно богато творческо разнообразие на ключови кинотворци и подготовка на български учители и педагози.

Попитахме Ралица Асенова, главен координатор и инициатор на този успех да ни разкаже повече за този вълнуващ проект. Ето какво ни каза тя:

Целта на програмата CinEd е да представи богатството на европейското кино пред деца и младежи на възраст от 6 до 19 години, развивайки техните критични и аналитични умения, както и познанията им относно кинематографичните техники и език на киното. CinEd се посвещава на мисията за адекватно предаване на седмото изкуство като културен обект и предпоставка да анализираме света чрез него. За тази цел, програмата предлага безплатна и лесна за ползване онлайн платформа, на която има специално подбрана колекция от европейски филми и разработени педагогически материали към всеки един от тях, преведени на 8 езика, включително и на български.

Педагогическият метод, който CinEd развива, е адаптиран към нашата епоха, белязана от бързи, резки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи. От една страна, екипът на CinEd България предлага безплатни прожекции на филми и дискусии, както в училище, така и в зала „Славейков” на Френския институт – партньор на проекта за България: до момента прожекциите са над 50, предстоят още през месец май и юни. От друга страна, CinEd подготвя и учителите, чрез специално разработени обучения, след които самите те са в състояние да използват този нов подход в работата си, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Безплатно еднодневно обучение за столичните учители ще се проведе в края на месец юни.

Кой и как ще може да използва платформата?

Обучени учители, преподаватели, културни медиатори и професионалисти в областта на киното могат да използват филмите от платформата, за да дискутират с учениците културния и историческия им контекст, киноезика и естетиката им, творчеството на автора, както и за да развиват креативност, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники у младежите, променяйки традиционния модел на общуването учител – ученик. Именно това е и най-иновативната практика на CinEd за България – учениците сами да достигат до кино анализ, чрез насочващи въпроси и в диалог с учителите или провеждащите прожекцията.

Какво включва платформата и какво очаквате да постигнете чрез нея?

Част от колекцията са класическите филми „Лудият Пиеро“ (1965 г.) на Жан-Люк Годар, „Първият учебен ден“ на Жак Розие (1955 г.), който се радва на огромен успех сред учениците на възраст 7 – 10 години, както и съвременните „Подслон“ (2010 г.) на българския режисьор Драгомир Шолев, „Малка Светлинка“ (2003 г.) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис, както и „Най-щастливото момиче на света“ на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009 г.).

Очакваме повече от 2500 ученици от 30 училища да посетят прожекциите и дискусиите организирани за тях. Също така в три града ще се проведе представянето на програмата пред 50 иновативни и мотивирани учители. В края на юни, в София, ще се проведе безплатно еднодневно обучение на столични учители. Организирана е и лятно киноакадемия в с. Дерманци, като погледът ни за 2018 г. е все повече класни стаи да приемат необятното пространство на киното.

Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем“. Съфинансиран по Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г., за втора поредна година той вече дава реални резултати и нови методи за образование чрез екранни образи. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „МЕДИА“ на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека пък координира педагогическите дейности.

За повече информация и записване за прожекции: cinedbulgaria@gmail.com

За регистрация на платформата: cined.eu

Pin It on Pinterest

Share This