Част от дарението на двамата братя към музея в град Трявна за първи път пред публика 

 

Неизлагани досега картини на българския художник Димитър Казаков – Нерон и дървени  пластики на неговия брат, Никола Казаков, ще бъдат показани за първи път в края на март в София. 21-ви март е датата, на която в галерия „КО-ОП“ ще бъде открита изложбата „Орисията – Димитър и Никола Казакови“, представяща неповторимите творби на двамата братя.

 

В богатата биография на световноизвестния художник Нерон присъстват над 15 000 творби, представяни в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина. Експонатите, които всички ще можем да видим, са част от огромно дарение, което двамата братя Казакови правят към „Славейковото школо“ в Трявна. Цялостното дарение постъпва в музея в Трявна през 1985 г. и представлява над 500 творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, пластики.

#изкуство

#бюлетин

Димитър е по-популярният от двамата братя Казакови, негови творби са откупени от Националния фонд за съвременно изкуство за Лувъра, а други са в постоянната колекция на музея „А. С. Пушкин“ в Москва и в Музея на императорските колекции в Токио.

 

Въпреки това творчеството на Никола Казаков не остава подценено. Неговите произведения в скулптурата са оценявани високо от критици и безпристрастната публика, а в самата работа на Никола Казаков лесно може да се усети гения на Казаковия род. Творческият му период е мимолетен, но експлозивен – за краткото време от две години успява да създаде над 300 скулптури. Създадени като импулс, вследствие на поредица от трагични житейски събития, огромна част от творбите му остават невидени за широката публика.

 

В изложбата са включени 27 картини на Димитър Казаков, както и 22 пластики на Никола Казаков. Те са събрани от старата плевня в родното им село Царски извор и тези от ателието му в село Гурмазово, оцелели след пожар.

 

Представянето е част от цикъл изложби посветени на Нерон. Първата от които представя творбите му, рисувани по време на Националното изложение в Орешак през 1990 г. Осемнадесетте картини, изрисувани само за 6 часа директно върху експозиционни платна, са показани за първи път пред софийската публика 28 години след създаването им. Куратор на изложбите е Аксиния Джурова – учен със световна известност по история на изкуството.

 

Гениалните творби на братя Казакови може да видите до 10-ти април 2019г.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This