Няма начин да чуете нейно изпълнение и да останете безразлични. Нейната музика грабва, хваща ви и не ви пуска! Тя вече е известна в чужбина – има успешна кариера на цигулар извън България. Завършва State University of New York at Stony Brook (Stony Brook University), с пълна стипендия. Преди да стигне дотук, само на 14 години, печели също пълна стипендия, в частна академия по изкуствата „Idyllwild Arts Academy“ – California. Така тя е едно от няколкото одобрени деца.

 

Имате ли усещането, че за един българин е по-лесно да успее в чужбина, отколкото в България?

 

Смятам, че когато един човек е достатъчно добър в професията си, и има нужните качества като находчивост, упоритост и прозорливост да намери правилната ниша, то той би бил успешен навсякъде.

 

С много творци се е случвало да ги забележат първо в САЩ, Азия, дори в Европа. Едва тогава в България осъзнават, „аха, този е успял…“, и го „налазват“ всички медии, ако мога да използвам този журналистически жаргон от родния медиен речник?

 

Факторът „чужбина“ за българина винаги е било понятие, което придава стойност и валидира постижения, гледни точки, начин на живот. Не е случайна и поговорката: „Никой пророк не е приет в собствения си дом.“ Това може би е общоприета човешка нагласа. Важното е друго! Доколкото е възможно, чрез медийно отразяване (като това интервю например), да се фокусира вниманието върху хора в България, които не престават да се трудят (не само в областта на изкуството) и това да послужи за пример и мотивация, за всеки човек с идеи и талант.

Каква е цената на успеха? Лишения, воля, работа или…?

Успехът, в конкретния пример с моя инструмент, изисква изключително много воля и упражнения. Цигулката е един от най-трудните инструменти за овладяване. Смея да твърдя, че докато съм го учила, съм прекарала около 30,000 часа в свирене – 20 години, средно по 4 часа на ден. Имала съм дни, в които съм стигала и до 10 часа. Разбира се успехът включва и подкрепа от правилните хора, когато дългогодишния труд и знания срещнат определената възможност за изява.

#бюлетин

#интервю

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Участвате и в благотворителни концерти. Как решавате на коя кауза да помогнете?

 

Свирила съм на благотворителни концерти в Америка, за набиране на средства за талантливи деца, които нямат финансовата възможност, да получат добро образование. Наскоро свирих и в България, в подкрепа за лечението на детенце, болно от церебрална парализа. Концертът беше много успешен и събра доста средства. Бих свирила за всяка една кауза, в която вярвам и мисля, че мога да бъда от полза!

В личен план имате ли нещо, което да Ви липсва?

 

Не е тайна, че професията на музикант е свързана с много вълнуващи концерти и пътувания. Може би ми липсва човек, който истински да ме вдъхновява и разбира всичките особеностите на моята професия?!

А как продължават изявите Ви до края на годината?

 

Изявите ми ще бъдат предимно в България. Смятам да се концентрирам и над бъдещи клипове снимани тук, на родна земя.

 

Покорили сте толкова много сцени. Имате ли любима?

 

Голямата! Вярно е, че концертите в тесен кръг от приятели и ценители ми дават много лична и сърдечна емоция, но адреналинът, който получавам, когато свиря пред няколко хиляди човека, не може да се сравни с нищо!

 

В колко държави сте имали концерти?

 

Свирила съм в около 10 държави за по-дълги периоди, но съм посетила над 60 държави с театрално шоу на Бродуей, от сцената на най-луксозния круиз в света.

 

Кое е най-нестандартното място, на което сте свирили?

 

Доста са: хеликоптерна площадка на върха на небостъргач; в Нюйоркското метро; в палата на шейха на Дубай; в машинното отделение (под вода) на огромен кораб; над пистата на Формула 1… И къде ли още не?!

 

В очите на публиката вие сте една млада дама – музикант, който е постигнал всичко. Но за какво мечтаете?

 

Живеейки толкова години в чужбина, съм успяла да си изградя по-мащабно мислене за живота и кариерата ми на музикант. Мечтая за все по-големи концерти, световни турнета с различни изпълнители и популяризиране на България, като успял в сферата си музикант!

 

За кого обичате да свирите?

 

За всеки, на когото музиката ми носи емоция и успее да намери частица от себе си в нея. Едно от най-прекрасните усещания е, когато от сцената видя как това, което свиря докосва душата и буквално „озарява“ изражението на човека отсреща! След 17 години странство по света, от които 10 в обучение с цигулка в Ню Йорк и Калифорния, Таня Тингарова избра да се завърна в България! Тя засне новия си видеоклип по тема на „Game of Thrones“ сниман на Асенова крепост и в Родопа планина. Можете да го чуете тук:

още за четене

WWF стартира кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

WWF стартира кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

Съвместен доклад на WWF и TRAFFIC определя престъпленията срещу дивата природа като „втората най-значителна заплаха за биоразнообразието след загубата на местообитания“.

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

14-то издание на фестивала „Антистатик“

14-то издание на фестивала „Антистатик“

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо – което сякаш е по-важно от всякога. Между 28-ми май и 6-ти юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо, което сякаш е по-важно от всякога. След една изключително...

Свети Киприян Българин – от монах в Килифарево до митрополит на цяла Русия

Свети Киприян Българин – от монах в Килифарево до митрополит на цяла Русия

Непознатият в наши дни Киприян е сред най-влиятелните българи в цялата световна история. Напускайки родината си, този наш сънародник се заселва в друга страна, където започва да ръководи милиони човешки съдби. Близо тридесет години (от 1375 до 1406 г.), с кратки...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Български къщи и хотели от приказките

Български къщи и хотели от приказките

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. България е известна по света, освен с красивата си природа и вкусна традиционна кухня, също и с интересната възрожденска архитектура,...

Сюрреализъм или класика – двете модни величия на везните на времето

Сюрреализъм или класика – двете модни величия на везните на времето

Коко Шанел и Елза Скиапарели - две модни икони, променили тотално разбиранията за мода, стил и облекло Коко Шанел и Елза Скиапарели – две модни икони, променили тотално разбиранията за мода, стил и облекло на твърде консервативното по онова време общество. И не само...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This