"Дяволът се крие в детайлите"

Сигурно сте чували тази поговорка? И наистина е така. Особено ако са миниатюрни. Ако не вярвате попитайте Хасан Кале.

Той е един от най-талантливите художници в миниатюрната живопис. Неговите творения прескачат обикновеното платно за рисуване. „Полето му за изява“ се разпростира върху различни ядки, обелки от плодове и зеленчуци, зърна кафе, шоколад и всякакви неща, върху които той прави чудеса. Картините му разказват за необятната красота на един приказен град край Босфора на име Истанбул. Любовта му към града го вдъхновява да стои часове приведен върху своите миниатюрни рисунки и да създава истински шедьоври. Неща, които в забързаното ежедневие човек би ги пропуснал, защото са незначителни и дребни. През своята 22-годишна кариера Кале е създал над 350 картини и понастоящем работи върху създаването на музей на миниатюрното изкуство. Въпреки че ясно осъзнава, че не може никой да закачи на стената си негова „микро“ картина, творецът неуморно следва своя път и може би скоро ще намери решение на този „проблем“.

Кале е роден в Бурса през 1959 г. и едва на пет годишна възраст се запознава с чудесата на микро изкуството. Макар и да посещавал училище, вместо да внимава в часовете, умът на младия творец все така е бил запленен от миниатюрите. В страната си е известен като турския „Микроанджело“, като името е заимствано от игра на думи.

Години по-късно Кале вече е утвърден художник по миниатюрна живопис, като е съчетавал тази своя страст с направата на бижута. По това време художникът започнал живо да се интересува както от историята на страната си, така и от следите, които са оставили народите населявали Анадола през вековете. Той представя уменията си на конференции, семинари и университетски курсове. Добавяйки нови детайли, украси и незначителни елементи към стари предмети творецът ги превръща в предмети с висока колекционерска и емоционална стойност и ни кара да се замислим, че често най-красивите неща са най-просто устроени и че те често са пред погледа ни без да го осъзнаваме.

 

Следващото предизвикателство пред Кале е да изобрази хоризонта на Истанбул върху кичур коса. Желанието на твореца е да създаде специален музей, където да изложи творчеството си и да стане достояние на много хора.

Pin It on Pinterest

Share This