Библиотеката – вълшебно място, където чудния свят на книгите оживява и те отвежда до непознати и далечни места. Такова място е чешката библиотека „Клементинум“ (Klementinum). Тя е връх в бароковата архитектура и за първи път отваря врати през 1722 г., като част от йезуитския университет, а в архивите си съхранява над 20 000 книги.

 

Бързо се е превърнала в символ на знанието и представлява масивен комплекс от исторически сгради, в това число и астрономическа кула, използвана от 1775 г. като метеорологичен център. Също така тук се намира и огледален параклис, където редовно и до днес се изнасят концерти по класическа музика.

 

Историята на „Клементинум“ започва с идването на йезуитите в Прага през 1555 г., които неслучайно избрали това място. Тя е разположена на Карловия мост и площад „Кржижовники“, които са били най-забележителните и престижни части на Стария град. Името на библиотеката идва от стар доминикански манастир основан през XIII век, разположен в близост до римската църква „Св. Климент“.

 

Сегашният си вид сградата получава чак през XVII в., благодарение на архитекта Карло Лураго. Той не само проектирал комплекса, но и създал впечатляващата фасада, гледаща към улица „Кржижовницка“ и фасадата на прилежащата към библиотеката църква „Св. Салвадор“. Сградата е вторият по големина исторически комплекс в Прага, след Пражкия замък.

 

Влизайки в самото преддверие на библиотеката, посетителите могат да се насладят на добре съхранения богат каталог от книги, ръкописи и снимки с голямо културно и историческо значение, а само няколко крачки по-навътре се влиза в един великолепен свят на знание и мъдрост.

Основната зала съхранява някой от най-старите книги, включително римското евангелие „Кодекса на Вишеград“, написан през XI век по повод коронацията на първия чешки крал на Бохемия, Вратислав II. Най-впечатляващото в основната зала е таванът. На него има художествените стенописи нарисувани от германския художник Ян Хибл и представящи образованието и портретите на множество йезуитски покровители на университета и представители от този орден.

 

Библиотеката е запазила уникалния дух и неподправен облик, благодарение на това че от построяването си досега нищо от оригиналните елементи не е заменяно. Тук посетителите могат да видят както богатата колекция от книги, така и забележителната колекция от ръчно изработени от йезуитите географски глобуси. Също така и богатата колекция от часовници, проектирани и ръчно изработени от известния астроном и математик от XVIII в. Ян Клайн.

#бюлетин

#да попътуваме

Освен сградата, в близост до нея е запазен от 1720 г. и параклиса „Успение Богородично“, наричан още „италианския параклис“. В миналото той е бил притегателен религиозен център на художествената общност в Прага. Самият параклис е построен още през 1600 г. от италианските занаятчии, работещи по самата църква и технически се води собственост на италианското правителство. Тук посетителите могат да се насладят на красиви мраморни колони и изящни стенописи, като ежедневно се провеждат концерти по класическа музика. На това място се намира и разкошната барокова църква „Св Климент“, построена между 1711 – 1715 г. от Килиан Динценхофер, която в момента е католически параклис.

Вълшебните гледки оставят в теб онази неподправена, красота която ще намериш само в Прага.

 

повече информация: www.klementinum.com

докато пътувате

„Испанският език е любов, английският свобода, а българският мой корен и начало“ – интервю с поетесата Александра Евтимова

„Испанският език е любов, английският свобода, а българският мой корен и начало“ – интервю с поетесата Александра Евтимова

Александра Евтимова е поет, писател, филолог и преводач, но преди всичко тя е една слънчева, позитивна, нежна и пленителна личност. Родена е през 1995 г. в красивия български град Бяла Слатина. Завършила е английска филология с втори чужд език испански във...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Съветите на Страхил: Веган протеинови палачинки с овесени ядки

Съветите на Страхил: Веган протеинови палачинки с овесени ядки

Какво по-хубаво от това да започнете деня си с вкусна, и в същото време – полезна, храна? СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥ Какво по-хубаво от това да започнете деня си с вкусна, и в същото време – полезна, храна? Днес ще ви представя една рецепта за най-вкусните палачинки,...

Pin It on Pinterest

Share This