Библиотеката – вълшебно място, където чудния свят на книгите оживява и те отвежда до непознати и далечни места. Такова място е чешката библиотека „Клементинум“ (Klementinum). Тя е връх в бароковата архитектура и за първи път отваря врати през 1722 г., като част от йезуитския университет, а в архивите си съхранява над 20 000 книги.

 

Бързо се е превърнала в символ на знанието и представлява масивен комплекс от исторически сгради, в това число и астрономическа кула, използвана от 1775 г. като метеорологичен център. Също така тук се намира и огледален параклис, където редовно и до днес се изнасят концерти по класическа музика.

 

Историята на „Клементинум“ започва с идването на йезуитите в Прага през 1555 г., които неслучайно избрали това място. Тя е разположена на Карловия мост и площад „Кржижовники“, които са били най-забележителните и престижни части на Стария град. Името на библиотеката идва от стар доминикански манастир основан през XIII век, разположен в близост до римската църква „Св. Климент“.

 

Сегашният си вид сградата получава чак през XVII в., благодарение на архитекта Карло Лураго. Той не само проектирал комплекса, но и създал впечатляващата фасада, гледаща към улица „Кржижовницка“ и фасадата на прилежащата към библиотеката църква „Св. Салвадор“. Сградата е вторият по големина исторически комплекс в Прага, след Пражкия замък.

 

Влизайки в самото преддверие на библиотеката, посетителите могат да се насладят на добре съхранения богат каталог от книги, ръкописи и снимки с голямо културно и историческо значение, а само няколко крачки по-навътре се влиза в един великолепен свят на знание и мъдрост.

Основната зала съхранява някой от най-старите книги, включително римското евангелие „Кодекса на Вишеград“, написан през XI век по повод коронацията на първия чешки крал на Бохемия, Вратислав II. Най-впечатляващото в основната зала е таванът. На него има художествените стенописи нарисувани от германския художник Ян Хибл и представящи образованието и портретите на множество йезуитски покровители на университета и представители от този орден.

 

Библиотеката е запазила уникалния дух и неподправен облик, благодарение на това че от построяването си досега нищо от оригиналните елементи не е заменяно. Тук посетителите могат да видят както богатата колекция от книги, така и забележителната колекция от ръчно изработени от йезуитите географски глобуси. Също така и богатата колекция от часовници, проектирани и ръчно изработени от известния астроном и математик от XVIII в. Ян Клайн.

#бюлетин

#да попътуваме

Освен сградата, в близост до нея е запазен от 1720 г. и параклиса „Успение Богородично“, наричан още „италианския параклис“. В миналото той е бил притегателен религиозен център на художествената общност в Прага. Самият параклис е построен още през 1600 г. от италианските занаятчии, работещи по самата църква и технически се води собственост на италианското правителство. Тук посетителите могат да се насладят на красиви мраморни колони и изящни стенописи, като ежедневно се провеждат концерти по класическа музика. На това място се намира и разкошната барокова църква „Св Климент“, построена между 1711 – 1715 г. от Килиан Динценхофер, която в момента е католически параклис.

Вълшебните гледки оставят в теб онази неподправена, красота която ще намериш само в Прага.

 

повече информация: www.klementinum.com

докато пътувате

Pin It on Pinterest

Share This