Световния ден на балета отново събира 5 от водещите балетни компании „на една сцена“. Балетът на Австралия, на Болшой театър, Кралския балет в Лондон, Националния балет на Канада и Балетът на Сан Франциско отварят врати и завеси, за да разкрият как репетират и се подготвят за спектакъл едни от най-големите балерини и балетисти в света – майсторите в бранша. Тази година събитието ще се състои на 5-ти октомври, четвъртък, на живо от изброените пет кътчета на земята.

снимка: Alexander Yakovlev

В продължение на 20 часа зрителите ще могат да наблюдават на живо събитията зад кулисите: как протичат репетициите на балетистите, как се загряват и подготвят за спектакъл и какви непредвидени трудности изникват, понякога и в последния момент. Необходим ви е само компютър, таблет или телефон с интернет връзка, за да бъдете част от голямото събитие. Това е истински празник за танцьорите и любителите на балета. Атмосферата в театрите е повече от позитивна, а екраните на милиони хора от цял свят предават само това – балет. На човек му се струва, че Земята танцува.

В проекта ще се включат като специални гости и: Националния балет на Япония, Сингапурския танцов театър, Националния балет на Китай, Балетът на Монте Карло, Бирмингамския балет, Националния балет на Англия, Шотландския балет, Хюстънския балет, Северния балет в Англия и Западния балет в Солт Лейк. Те ще покажат спецификите си на работа и на какво се дължи един успешен спектакъл. В програмата се включват и интервюта с хореографи и водещи фигури в света на балета.

За първи път World Ballet Day LIVE се проведе през 2014 година чрез платформата на YouTube и събра 502,824 гледания на любители от целия свят. През 2016 година цифрите се увеличиха и достигнаха 6,7 милиона зрители общо за целия ден. Това е изключителна възможност за привличане на нова, интернационална публика, а също и начин за обединяване на нациите. Като първото изкуство в света, танцът показва как движенията свързват хората от различни култури и комуникират само с езика на тялото. А понякога това е дори по-силно и по-истинското общуване.

Миналата година Балетът на Австралия показа как преминава сутрешния клас с големия балет майстор Тристан Месидж. Изключително впечатление направи репертоара, който бе представен на живо в репетиция. Това бяха неувяхващите класически заглавия – „Лебедово езеро“, „Копелия“ и „Спартак“. Те и до днес си остават „голяма лъжица“ за всяка балетна трупа по света, поради необходимостта от голям мъжки и дамски кордебалет (термин в танцовото изкуство – ансамбъл от танцьори и танцьорки, изпълняващи масови танцови номера в балет, опера, оперета, музикален театър), от порядъка на 80-100 човека, както и блестящи солисти. И въпреки че човечеството се развива и върви към все по-нови и нови форми, публиката остава жадна за „вечната класика“, наслаждавайки се на майсторството на балетистите и на все по-усъвършенстваните хореографии.

С какво ще ни изненадат големите световни балети тази година, можете да следите на официалния сайт на проекта worldballetday.com

 

За да гледате на живо събитието, трябва само да влезете във Facebook страницата на някой от балетните компании или да влезете в техните YouTube канали. Можете да зададете въпроси чрез хаштаг #WorldBalletDay, който ще работи във всички социални мрежи.

Pin It on Pinterest

Share This