Със затоплянето на времето и галещите слънчеви лъчи, започват и проблемите с неприятните жужащи и хапещи „натрапници“. Мухи, буболечки, паяци, комари… Едва ли има човек, който да не мечтае за спокойствие и уют в дома си, без да се налага да гони хвърчащите инсекти. Мъдростта на природата може да ни помогне и в тези случаи с някои лесни и екологични решения. Ето най-ефикасните билки и растения, които можете да използвате като естествен метод за прогонване на досадните насекоми през предстоящите горещи месеци.

ЛАВАНДУЛА – силната й благоуханна миризма е кошмар за комарите и мравките. Достатъчни са само няколко стръка от билката, които, посадени в градината или в саксия на балкона, ви гарантират спокойни вечери, дори при широко отворени прозорци. Тъй като е топлолюбива, поставете вашата лавандула на слънчево място и поливайте умерено.

БОСИЛЕК – освен чудесния средиземноморски аромат, който придава на салатите, босилекът е изключително ефикасен срещу всякакви летящи гадинки. И той, като лавандулата, обича светли и слънчеви места. Поливайте го често и не забравяйте да почиствате редовно листата му. НЕВЕН – ярките и красиви цветове на невена са наслада за окото, но миризмата му е ад за комарите. Опитните градинари го садят и за да предпазят съседните култури от насекоми и вредители.

ЗДРАВЕЦ и МУШКАТО – неслучайно рядко се среща дом, на чиято тераса да няма саксия с някое от двете растения. Приятният им аромат отблъсква хвърчащите „натрапници“ и ни осигурява спокойни вечери на открито. И здравецът, и мушкатото се отглеждат изключително лесно, само не забравяйте да ги поливате редовно.

РОЗМАРИН – с хиляди приложения в кулинарията и козметиката, ароматната билка неочаквано успешно се бори срещу хапещите комари и бълхи. Достатъчни са няколко стръка розмарин в саксия на прозореца или в градината. Ефикасна е и запарката от него – 2-3 клончета се варят 10 минути в литър вода. С получената отвара напръскайте възглавници, дюшеци, мебели, дори и домашните си любимци. В борбата срещу бълхите ще ви помогне и живовлякът.

МЕНТА и МАТОЧИНА – благоуханни и много лесни за отглеждане. Можете да ги използвате при приготвянето на студени чайове, домашна лимонада и разхлаждащи смутита и коктейли през лятото, а като бонус те ще ви отърват и от жужащите инсекти. За да „отключите“ миризмата им, стривайте между пръстите си няколко свежи листенца вечер – така комарите ще стоят далеко от дома ви.

ХРИЗАНТЕМИ и ТУРТА (ТАГЕТИС) – изключителни природни инсектициди. Ароматът им отблъсква всички насекоми. Виреят както в градината, така и в саксия. Поливайте ги често и им осигурете топло и светло място.

КОЧА ТРЕВА – парадоксално, но „неприятният“ за комарите леко ментов аромат на тази билка, влияе изключително благоприятно върху човешкия организъм – успокоява нервната система, облекчава тревожността и безсънието. Ако имате котка за домашен любимец имайте предвид, че кочата трева ги привлича неудържимо. В този смисъл не е добра идея да засадите от билката в двора си, освен ако не желаете градината ви да бъде „нападната“ от всички котки наоколо…

ЛИМОНЕНА ТРЕВА – използва се като основна съставка в редица репеленти срещи мухи, комари, кърлежи. Цитронелата е фино и красиво растение, което може да посадите в дома си, но бъдете внимателни – тъй като е силен алерген, при допир с нея, задължително използвайте ръкавици.

Някои изсушени билки и подправки също имат изключителен ефект в борбата срещу насекомите. Изсушен пелин или риган, поставени в кутийка или хартиена торбичка на различни места в къщата е невероятно лесен и доказан метод. „Букети“ от дафинов лист в някоя от стаите ще държи мухите далеч, а ако имате проблем с молците, портокалови корички със забодени в тях зрънца карамфил са идеалното решение. Ако нямате „зелени“ ръце или просто не обичате свежите билки и цветя, можете да употребите етерични масла от някоя от изброените по-горе треви. Смесете няколко капки от ароматните есенции с вода и разпръскайте в дома си. Друг метод е използването на керамична лампа, която да ви осигури прекрасно благоухание вкъщи или в градината.

Pin It on Pinterest

Share This