Също като цигарените компании, „Монсанто“ продължава неуморно да защитава продуктите си, в частност противоречивия си унищожител на плевели „Раундъп“, спечелил популярност и в България сред желаещите да бъдат „модерни“ градинари без много, много труд. Според редица научни изследвания „Раундъп“ може да се нареди сред най-опасните химикали създавани до сега на планетата, продукт на човешкото нехайство, алчност и липса на далновидност.

Според международния журнал за изследване на околната среда и публично здраве – най-продаваният в световен мащаб хербицид за момента е Глифозат, съдържащ се във висока концентрация в препарата „Раундъп“, се свързва с епидемии от фатални бъбречни болести, афектиращи най-много бедните земеделски райони по света.

В Шри Ланка например 15% от населението е засегнато – общо 400 000 пациента и 20 000 смъртни случая. Разследване проведено от медицински специалисти и учени разкрива, че бъбречните болести са пряко свързани с Глифозата. Това води до пълната забрана на продукта и изтеглянето му от пазара от президента Махинда Ражапакса, малко след като се запознава с доклада.

Глифозатът действа като носител на тежки метали до бъбреците, което го оправи особено опасен в райони, където има наситено съдържание на тежки метали във водите и почвите. Метали като арсен и кадмий присъстват по естествен начин в някой почви или могат да бъдат добавени изкуствено с торовете. Тежки метали, заедно с Глифозат и други хербициди са намерени в урината на всички пациенти с бъбречни проблеми в Шри Ланка.

Тази мистериозна бъбречна болест убива хиляди земеделски работници в Централна Америка, Шри Ланка и Индия. Въпреки че болестта е лечима и лесно се третира в западните страни, в тези бедни райони е убила повече хора в Никарагуа и Салвадор през последните 5 години, отколкото спина, левкемията и диабета взети заедно. Салвадор също е в процес на пълна забрана за поне дузина агро-химикали, Глифозат включително, тепърва тези мерки ще влязат в сила.

Бразилия и Чили също предприемат действия срещу „Монсанто“. В Бразилия Глифозатът е предложен за пълна забрана, както и редица други генномодифицирани хербициди. Също така бразилският апелативен съд отсъжда забраната на отглеждането на генномодифицираната царевица предлагана от европейската компания „Байер“, която финансираме всеки път, като си купим аспирин.

В Чили правителството отхвърли „законът Монсанто“, който щеше да даде право на корпорацията да патентова голяма част от семената традиционно произвеждани в Чили, след което фермерите щяха да са задължени да купуват семена от корпорацията. Това е ситуацията в момента в Щатите, където земеделците могат да бъдат съдени и продукцията им отнемана, ако бъдат „хванати“, че ползват семена с неопределен източник, тоест, че не са закупени от „Монсанто“. След масивни протести по повод предложения закон страната в крайна сметка взема решение да го отхвърли, защото противоречи на биоразнообразието и би бил в щета за местните производители, които така или иначе вече страдат от неравностойната конкуренция с гигантските корпорации производители. Местните очакват скоро законът да бъде предложен отново от лобистите на тези компании.

Същото се случва в момента и в Колумбия, където земеделците протестират срещу „Монсанто закона“, който е бил „подпъхнат“ измежду споразуменията за свободна търговия със Съединените Щати. Патентоването на семена поражда протести още и в Аржентина, Венецуела и Мексико.

„Монсанто“ не ги е грижа за местните закони

Същевременно в Южна Африка, свалят радио реклама на „Монсанто“, която промотира качествата на генномодифицирани култури, без да бъдат обосновани.  

Рекламата гласи, че генномодифицираните култури: „позволяват повече храна да бъде произведена, използвайки по-малко ресурси; предоставят по-здравословна околна среда, защото използват по-малко пестициди и намаляват въглеродните емисии, докато в същото време повишават добива значително!“

Какво повече да иска човек от това?… За южноафриканските закони обаче подобни твърдения трябва да бъдат подплатени с независими доклади и факти, които разбира се не са били предоставени от „Монсанто“, което е довело и до сваляне на рекламата от ефир.

Къде сме ние?…

Pin It on Pinterest

Share This