Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо. Освен че е страната на изгряващото слънце, Япония е и страна с огромно разнообразие от цветя и растителни видове, а също и с едни от най-красивите паркове. Три от тях обаче правят особено впечатление и заслужават вниманието, което им обръщаме тук. Човек не може да не въздъхне след такива гледки, ако ще и да са само на снимки.

 

1. Парк „Осака“

 

снимка: theculturemap.com

Паркът „Осака“ („Osaka Castle Park“), наричан още „Градината Нишиномару“ (Nishinomaru Garden), е разположен в центъра на града Осака и заема площ от 1.056 кв. км. Той е не просто градски парк, каквито сме свикнали да виждаме навсякъде, но и исторически обект, тъй като на територията му се намира дворецът на съпругата на Тойотоми Хидейоши (Toyotomi Hideyoshi) – японски владетел от 16-ти век. Това е едно от най-красивите места, където може да се наблюдава цъфтежа на прочутите вишневи дръвчета, а дворецът допълва усещането, че човек се намира в приказка.

 

В периода между 1870 и 1945 г. голяма част от площта му е използвана от императорския арсенал за военни цели. След 1931 г. паркът е отворен за посетители. По-голямата част продължава да бъде имперска територия, а по време на Втората световна война е разрушена. След края на войната по-голямата част от военния комплекс е премахната и на нейно място е изграден обществен парк.

 

Паркът разполага с футболно, бейзболно и атлетично игрище, музикален театър на открито, концертна зала, но най-забележителна си остава прословутата Кула на замъка (Castle tower). Тя разкрива величествена гледка, простираща се от залива Осака, до върховете на планината Икома (Ikoma-yama). Любимото време за посещаване на този парк, разбира се, остава пролетта, когато дръвчетата са цъфнали и навсякъде се носи благоуханен аромат.

 

2. Градина „Рикугиен“

снимка: biahtam.bg

#бюлетин

#да попътуваме по света

Градината „Рикугиен“ (Rikugien Gardens) е столичен парк в Токио, може би нещо като нашата Борисова градина, но доста по-внушителен. Името му означава „Градината на шестте принципа“ (Garden of the Six Principles) и е свързано с шестте елемента в поезията „вака“ (waka), в която традиционно поезията се дели на категории.

 

Строителството на градината започва още през 1695 г. и продължава до 1702 г. Извършва се под ръководството на Янагисава Йошиясу (Yanagisawa Yoshiyasu) с разрешение на петия шогун от династията Токугава. Това е типичен пример за градина от периода Едо. След смъртта на Янагисава паркът е занемарен. Години по-късно (1878 г.) е закупен от известния японски финансист и създател на компанията „Мицубиши“ – Ивасаки Ятаро, който полага големи грижи за запазването му.

 

Днес паркът е с размер 87,809 кв. метра и разполага със стотици дървета, езеро с красиви мостчета, зелени хълмове и спокойна чайна, в която човек може да намери покой.

 

3. Парк „Ашикага“

 

снимка: halalmedia.jp

Паркът „Ашикага“ (или „Паркът на цветята“) носи името на града Ашикага, който се намира само на около час, час и половина път от Токио. Той отваря врати през 1997 г. с внушителната територия от близо 9 хектара, а огромното му разнообразие от цветя и дървета го прави единствен по рода си. И тук вишневите дръвчета са една от основните причини толкова туристи да се спират, за да погледат красотата на природата. Друг любим елемент от парка са глициниите, които наброяват няколко хиляди, най-старата от които е на цели 100 години. Японците високо уважават това дърво и дори имат фестивал в негова чест, който се провежда всяка пролет и събира множество туристи.

 

Като повечето паркове в Япония, „Ашикага“ е проектиран така, че да акцентира върху различни растения през всеки сезон, в зависимост от цъфтежа им и по този начин запазва красотата си през цялата година. През всеки сезон градината сменя „украсата“ и цвета си, така че сезоните от четири, стават осем. През март и април „короната“ е на лалетата, през май – на пролетните глицинии, после идва времето на розите, лилиите, след това на тропическите растения.

 

Може би най-впечатляващото в парка „Ашикага“ е цветният тунел, дълъг цели 80 метра. Минавайки през него, човек е заобиколен от красиви растения в различни цветове, като по този начин цветният фон се сменя непрекъснато от бяло, розово, до лилаво.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This