снимка: espritdegabrielle.com

„Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен ремонт на стойност 10 милиона долара. Изложбената площ е два пъти по-голяма и има капацитета да побере не само собствената си колекция от модни експонати, но и да провежда големи временни изложби.

 

Официалното откриване на обновения музей е съпътствано от специална изложба, озаглавена „Габриел Шанел: моден манифест“, която ще продължи до 14-ти март 2021 г. Почитателите на модата, и по-специално на величието Коко Шанел, ще имат възможност да видят на едно място над 350 дрехи и аксесоари на дизайнерката, групирани в десет раздела. Всички те заемат забележителната площ от 1 500 кв. м. Целта на изложбата е не само да отдаде заслужена почит за делото на Коко, но и да покаже как се е формирал стилът ѝ през годините, докато се превърне в истинска икона и пример за подражание на толкова богати и известни дами, бъдещи френски и световни дизайнери.

 

#бюлетин

#театър

снимка: vogue.com

Всичко, което символизира Шанел и модната ѝ къща: от туидови костюми и кожени аксесоари, до дантелената брошка във формата на комета, през любимата малка черна рокля, се намира в главната зала на музея и в някои от новите галерии на долните етажи, носещи името на Габриел Шанел. Първата част на изложбата ни връща в самото начало на дизайнерската кариера на Шанел, показвайки една от най-емблематичните ѝ дрехи, а именно marinière или моряшката блуза, както е известна.

 

снимка: Stephane De Sakutin / AFP

Може би най-забележителното в изложбата е оригиналната бутилка на парфюма „Chanel № 5“ от 1921 година, на която е посветена цяла зала. Във всяка от залите е поставен фотопортрет на Габриел, отразяващ духа на нейния стил и развитието ѝ като дизайнер в съответния период, от който са моделите. Мащабната изложба включва модели от колекцията на „Галиера“, както и на международни музеи като: „The Victoria & Albert Museum“ в Лондон, музеят „De Young“ в Сан Франциско, Музеят на модата (Museo de la moda) в Сантяго – Чили, музеят „MoMu“ (ModeMuseum) в Антверпен – Белгия, както и от частни колекции.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This