През този горещ юли си направихме кратка, но много приятна екскурзия в Пампорово, по време на която посетихме десетина забележителни места в региона. Едно от многото ни интересни посещения беше до Момчиловата крепост. Бяхме ходили там и преди, но ни беше любопитно да я видим отново. Знаехме, че гледките си заслужаваха. Освен това бяхме чели за новата атракция там – филмчето за Момчил юнак.

Кратка история на крепостта

Крепостта е детайлно проучена по време на археологически разкопки през 1986 година и по-късно през периода 2007 – 2010 г. Установено е, че тя има два периода на обитаване – през 6-ти век и 11 – 14-ти век. В края на 6-ти век Момчиловата крепост, заедно с други крепости от Родопската укрепителната система по времето на средните векове, е унищожена от славяните. Много години по-късно – през 11-ти век – крепостта е възстановена и функционира активно до 60-70-те години на 14-ти век, когато е превзета и опожарена от османските турци по време на тяхното нашествие в Родопите.

Защо крепостта се казва „Момчилова“?

По думите на жената, която продаваше билети крепостта преди е носела името Градище. Така се казва и местността наоколо. По времето на византийския император Кантакузин, тя се споменава под името Подвис.

През 1343 година крепостта преминава във владение на Момчил, родопски владетел по произход българин, който се издига благодарение на храбростта и комбинативността си от момче от народа до деспот и севастократор. Според една информационна табела в пределите на крепостта, крепостта Подвис е първата столица на владенията на Момчил. Момчил повежда борбата срещу османските нашественици, в която намира и смъртта си. За неговите подвизи и житейска съдба разказват няколко легенди. Наричат го Момчил юнак. Заради всичко това, предполагам, крепостта е наречена в наши дни на името на Момчил.

Какво може да се види

Благодарение на европейски проект са възстановени част от крепостните стени, построена е пътека, която обхожда крепостта. На върха на хълма, върху който е изградена Момчиловата крепост, е имало древно тракийско скално светилище. От него е останала една скална площaдка, обезопасена с парапет.

момчилова крепост

Точно от това място се разкрива впечатляваща панорама във всички посоки. И при двете ни посещения на крепостта ние видяхме кулата Снежанка и обсерваторията в Рожен. Казват, че се вижда и връх Голям Перелик, но аз лично не можах да го разпозная. Казват също, че има визуална връзка межди тази крепост, Смолянската крепост и крепостта в Рудозем.

Снежанка,Рожен, Голям Перелик,

Второто ни посещение на Момчиловата крепост беше една събота привечер. Освен че пак разгледахме крепостта, бяхме свидетели на една атракция, открита преди няколко месеца – филмче за Момчил, прожектирано на една от скалите в крепостта. Цялата обстановка – крепостта, потънала в сумрак и деликатно обградена с фина светеща лента – осветената пътека, скалите, филмчето, звукът и светлините предават уникално усещане за единство и връзка с онези славни времена.

филмчето за Момчил юнакФилмчето за Момчил е с времетраене 30 минути, а билетите за него са по 4 лева.

Как се стига до Момчиловата крепост

Момчиловата крепост се намира на около 17 километра източно от Смолян, близо до село Градът. От Смолян се минава през кв. Устово и се поема по пътя за Мадан. Натам има табели.

В подножието на крепостта има информационен център. Там се оставят и колите. От там започва и пътеката, по която се стига до крепостта за около 20 минути ходене. Толкова трае и връщането.

При първото ни посещение за по-пряко избрахме да щурмуваме хълма направо, без да използваме пътеката. Не че спестихме време – хълмът е доста стръмен – но беше някак по-интересно.

Pin It on Pinterest

Share This