16 млади модни дизайнери, обучаващи се в Националната художествена академия в София, се включиха през изминалата седмица в различни събития от най-голямото събитие за мода в Германия – „Berlin Fashion Week“. Повод за посещението бе юбилейната изложба „МОДА 15+ / 15 години специалност „Мода“ в НХА“, която стана част от програмата и календара на Берлинската седмица на модата. Изложбата беше открита на 1-ви юли 2016 г. в Българския културен институт в Берлин. За специалното представяне, в което се включиха много гости, освен 16-те млади дизайнери присъстваха също проф. Майа Богданова, ръководител на катедрата по мода в НХА, и двама от преподавателите – доц. д-р Яна Костадинова и Катерина Цанева.

Изложбата остава в Берлин до 1-ви август. Тя не само презентира новаторската работа на студенти и преподаватели в НХА, но и прави целенасочен опит за привличане на интереса на една по-широка, специализирана аудитория към България и българската модна сцена.
Гостуването на изложбата и включването й в програмата на Берлинската седмица на модата, както и интензивната съпътстваща програма за студентите по мода се реализираха по идея и в партньорство с организацията „Шар Жар“ на арт мениджъра Розалина Лъскова. По време на престоя си в Берлин гостуващите студенти и преподаватели от НХА посетиха и обмениха опит с двете най-наложени висши учебни заведения в Берлин и цяла Германия, където се изучава моден дизайн – „Университета на изкуствата“ („Universität der Künste“) и Висшето училище за изкуства „Kunsthochschule Berlin Weißensee“. Нашите дизайнери се включиха и в откриването на изложбата ревю „Мода & миграция“ на AMD – Академия за мода и дизайн със седалища в 4 германски града.

Организатори
Национална художествена академия – специалност „Мода“
„Шар Жар“ – Розалина Лъскова 
 
Партньори
Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура 2016“ на Столична община, с любезното спонсорство на „Rollmann Fashion“ и се осъществява с подкрепата на Българо-немското студентско дружество в Берин „Хъшове“.

Източник: Национална Художествена Академия / http://www.nha.bg

Pin It on Pinterest

Share This