Книгата „Мистичната Емона“ е трилогия, история за любовта между самодива и смъртен, оцеляла през вековете, едно пътуване в миналото и настоящето. Романът ще ви отведе на магическо пътуване до Емона, където ще научите легенди, митове и ще опознаете българския бит отблизо.

Нели, ще представите новата си книга „Light Love Rituals“ на 8-ми март по време на събитието „Магията на България“. Разкажи ни повече за книгата и представянето и.

Докато писахме „Мистичната Емона“ научихме много за българския фолклор, традиции и техния произход. Открихме красотата на старите поверия и как те са вплетени, дори и несъзнателно, в ежедневния живот под една или друга форма. Много интересно е как нашите предшественици са свързвали и направили традициите като житейския и годишния цикъл. Започва с раждането на новата година и завършва с нейното завършване. В първия ни дебютен роман „Мистичната Емона“ ние успяхме да опишем някой от тези традиция, за да добавим уникалност към историята и да запознаем читателите с магията на България. В новата книга „Светлина Любов Ритуали“ ние описваме подробно всяка традиция, нейните корени и легенди. Заглавието на книгата „Светлина Любов Ритуали“ не е случайно.

Светлина: Един от главните герои в ритуалите и фолклора, е слънцето. Древните ритуали са фокусирани върху сезоните и жизнените цикли. Всяка година, слънцето, символ на живота, умира и се ражда отново. Светлината и топлината събужда природата през пролетта, за да започне нов цикъл.

Любов: Подобно на слънцето, любовта е от съществено значение за цикъла на природата. Любовта е важен аспект от човешкия живот. В древни времена, както и днес, ритуалите почитат плодородието, раждането, брак, смърт и безсмъртие чрез прераждане. В българските традиции почитането на паметта на мъртвите е особено важно и до днес. Също така, много от тези ритуали се извършват конкретно, за да защитят семейството от недоброжелателни духове и същества, които се разхождат между царството на небето, земята и подземния свят. Но ритуалите са не само за защита, пожеланията за здраве и богатство са другата причина.

Ритуали: Всеки човек има и включва някакъв вид ритуал в техния начин на живот. Те са повод за семействата да се съберат около масата и да споделят вкусни гозби, семейни спомени, любов и традиции от поколение на поколение. Ритуалите свързват миналото с настоящето и ни помагат да разберем нашето бъдеще.

„Светлина Любов Ритуали“ описва много български ритуали, които са оцелели през вековете. Те са се предавали от поколение на поколение и все още се практикуват в различни части на България под една или друга форма.

Книгата е разделена на четири сезона и разбира се започва със зимата. След всеки сезон или раздел, има малък тест за читателите. Идеята ни е, не само да опишем ритуалите, но и да направим книгата интересна за всички възрасти. Имаме и няколко страници, където показваме как се правят мартеници, сурвачки и великденски яйца с натурални оцветители.

За да помогнем на читателите да се включат в тези традиции, в книгата те ще се запознаят с Рада, нейното семейство и любимото и куче Балкан. Тя и нейното семейство ще отворят вратите на техния дом и ще ви направят участници в тези празници.

Макар, че в книгата има много факти, резултат на нашите изследвания, книгата не е научен труд. По време на писането на книгата, Ребека успя да научи много за българския бит и гостоприемството на българите.

В последната част на книгата сме включили дванадесет традиционни рецепти под заглавие „Кухнята на Мария“. Тя е една от героите в „Мистичната Емона“. Българската кухня е богата, както душата на българина и беше трудно да изберем какво да включим.

Много от тези ритуали са част от историята в романа „Мистичната Емона“.

Въпреки, че голяма част от съдържанието е общоизвестно сред тези, които практикуват тези вярвания, аз се надявам, дори те ще открият нещо ново, нещо, което те могат да предадат на бъдещите поколения да запазят обичаите живи. За тези, който се интересуват от България, книгата ще им помогне да открият нейната скрита красота и магия, и духовността на българина.

Ще представим книгата по време на събитието „Магията на България“ организирано от българо-американски център „Мадара“ по случай по повод Националният празник на България – 3-ти март. Мисля, че ще е подходящо събитие, където ще помогнем на хората от всички възрасти и националност да отворят страницата към българския бит и душевност. Директорът на българо-американски център „Мадара“, Виолета Желязкова допринася за запазването на тези традиции тук в Бостън вече 15 години. Много се радваме, че ще имаме възможност да представим книгата на такъв важен празник.

Boston_Event    Boston_3

Снимки: Представяне на „Мистичната Емона“ в Бостън

От колко време живееш в Америка и как преплетохте път с Ребека, твоя партньор и едитор?

Аз живея в Америка от 1998 година. С Ребека се запознах през 2007 година, бяхме колеги и с течение на времето станахме и добри приятели. И двете имаме силни и слаби страни и се допълваме взаимно като тим. Така се роди и идеята да работим заедно под псевдонима Ронеса Авила. Ребека е много добър едитор и писател. Аз имам голямо въображение и обичам да измислям истории и да рисувам още от дете. Така, че се допълваме взаимно.

Хайде да се върнем към първите стъпки към създаването на първата книга. Как се роди идеята, и как решихте да я напишете заедно?

„Няма по-голяма болка от това да носиш неразказана история вътре в теб.“  Maya Angelow

Всеки човек има история в себе си, животът е история, но някой истории остават неразказани. Още от дете съм се въодушевявала и впечатлявала от българските митове и легенди. Моята баба знаеше много приказки и поличби. Беше силна жена и вярваше в силата на природата. Използваше билки и бабешки илачи да ни лекува. Когато я посещавах през лятото, за мен беше истинско приключение, което разпалваше моето въображение. След русалките на Ханс Андерсен най-много ме пленяваха образите на чародейките самодиви в нейните приказки.

Идеята за книгата се роди, когато посетих Емона през 1998 година. Винаги съм живяла забързан изпълнен с динамика и технология живот. Когато попаднах в Емона бях запленена от дивата красота на природата, тишината пронизвана само от вятъра и шума на вълните. Развълнувах се много, когато бях под руините на старата църква, където хората са посрещали новия живот и изпращали своите близки през вековете. Вихрушката на преминаващото стадо диви коне ме плени и остави следи в моето съзнание.

Когато пътувах обратно към София се роди идеята за самодивите и Емона беше идеално място за моята история. Аз имам кутия с „идейки“, където събирам моите проекти за книги и картини. Първото копие от историята написах през 2009 г. Тогава офиса ми беше в Бостън и пътувах с влак повече от час. Аз работя със системи и най-новите технологии, но обичам да пиша на хартия. Така се роди първото копие написано на български и тогава реших да се обадя на Ребека да обсъдя моята идея, защото знаех, че тя има практика като едитор. Тя хареса историята и решихме да я публикуваме. Работата над книгата продължи три години и е много променена от оригиналния вариант. Аз обичам да казвам, че Ребека превърна един недодялан камък в диамант. Засега получаваме много добри отзиви от читателите на „Амазон“.

Книгата е на английски и за мен е много трудно понякога да преведа красотата на българския език, но правя компромиси. Както Умберто Еко казва в неговата книга „Мишка или Плъх“ преводът е голям компромис.

Спомена ми за идеята този проект да се превърне в трилогия. Кога и какво можем да очакваме и планирате ли да свършите сюжетите в книгите?

Да, книгата „Мистичната Емона“ е трилогия, история за любовта между самодива и смъртен, оцеляла през вековете, пътуване в миналото и настоящето. В момента работим над втората книга от цикъла: „Лилавото наметало“. Третата книга ще се казва „Пещерата на нимфите“. Както казах историите са в моята кутия със „идейки“. Във втората книга читателите ще пътуват заедно със Стефан и Калина до Нормандия и ще открият света на „белите дами“ или незнайните сестри на самодивите и красотата на старинния град Роан.

Нели Тончева

Нели, разкажи ни за рисуването и как си взаимодействат с писането. Вдъхновяваш ли се от случки в книгата, които пресъздаваш с четката или изкуството и корените ни те вдъхновяват за писането?

Четката и перото за мен са инструментите, чрез който артистите могат да разкажат своите истории и сънища. Аз съм завършила дърворезба, а през последните години експериментирам с акрил и златен лист. Картините ми са родени от моето въображение, красотата и силата на жените и българския фолклор.

Една от изложбите ми през 2013 г. се казваше „Мистичната Емона“, а последната през 2014 г. – „Светлина Любов и Ритуали“. За мен писането и рисуването за неразделни.

Какво ви предстои? Представяне на книгите, нови публикации, съвместни проекти?

Както казах, предстои ни издаването на „Светлина Любов Ритуали“ и след това ще работим над втората книга от трилогията „Мистичната Емона“. Също така имаме идея за още няколко книги вдъхновени от древните български легенди, но не искам да разкривам за сега всичко, нека има и изненади.

Pin It on Pinterest

Share This