Макси/минималист

 

Случи се така. Трябваше да бъда представена пред чужд човек. Мой колега побърза да обобщи: „Тя е максималист!“ А аз се възпротивих: „Не, аз съм минималист!“ По-късно разбрах, че и двамата сме прави. Като максималист искам всичко, изпипвам нещата до последно, по-трудно правя компромиси. Като минималист съм за изчистения дизайн, визуалната тишина и функционалността преди всичко.

 

Минимализъм в YouTube

 

Покрай мои любими канали попаднах на блогъри, които представят идеите на минимализма. Минимализмът не засяга само количествени измерения. Той е начин на живот. Живот, съсредоточен върху истински важните неща. Тук споделям изключителен ТЕД разговор по темата. Клипчетата в YouTube варират от „10 неща, от които трябва да се освободиш“ до „Защо се отказах от определението „минималист“. Оказва се, че тълкованията и реалното приложение варират в доста широки граници. В крайна сметка всеки взима това, което работи за него. В редовете по-долу представям някои идеи, които възприех за себе си по отношение на ненужните вещи, като поставям акцент върху екологичните начини на освобождаване.

 

Вещ на деня

 

Всеки ден избирам нещо, с което трябва да се разделя. Не съм ползвала и няма да ползвам. Много посветени съветват да се отдели значително време на прочистването на дома и на живота от ненужности. С това ще се постигне по-бърз и по-категоричен резултат. Съгласна съм! След това, обаче, трябва да се поддържа постигнатото – всекидневно.

 

Пътища много

 

Важното е да следвам посоката „минимализъм“, респективно „устойчивост“, чрез контрол върху затрупването. Повтарям, това е само един аспект на учението!

 

  • Подарявам на мои близки.
  • Намирам непознати нови собственици (така постъпих за стара шевна машина и стари столове).
  • Оставям на пейка във фоайето на блока.
  • Изнасям в плик, който окачам на кофите за боклук – всичко в него е чисто и подредено (тази практика беше основна за мен преди новото ми откритие – контейнери на БЧК).
  • Пускам в контейнер на БЧК. Мрежата от контейнери е част от инициативата по даряване на дрехи на Български Червен Кръст. 
  • Предавам текстил за рециклиране в магазините на H&M.
  • Занасям малки електроуреди и батерии в контейнерите за разделно събиране на ИКЕА, Кауфланд и др.
  • Продавам в онлайн платформа.

 

Хайку?

Пет дрехи в плик. 

Контейнер на Българския червен кръст.

Грижлива ръка предава нататък.

Бяла стая. Стол.

Дишам свободно.

Pin It on Pinterest

Share This