От 25-ти до 27-ми януари, 2019 г., в Перник ще се проведе ХХVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

 

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

 

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на Европейските Карнавални Градове (ФЕКГ). На 26-ти юни 2009 г., по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

 

Традиционно във фестивалната надпревара участват приблизително 6 000 души, в около 100 маскарадни групи, от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Pin It on Pinterest

Share This