снимка: Charlie fong / Public domain via wiki.commons.com

Природата може да бъде силна и жестока, но и спокойна и невероятно красива. На земята съществуват хиляди приказни места, където човек да си припомни, че няма по-разрушителна и съживяваща сила от тази на Майката Природа. Често хората забравят, че отношението към природата или по-точно занемареното отношение води рано или късно до катастрофални последици. Националният парк Дзюджайгоу (Juizhaigou) е един от последните пристани, които защитават природата от вредното влияние на човешката природа. Този приказно красив резерват е разположен в Югозападен Китай, сред красива и девствена природа. Включен е в културното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г., като част от усилията на държавата за запазването му за следващите поколения.

#бюлетин

#да попътуваме по света

Долината бди като безмълвен страж над дузина езера и водопади. На площ от 278 кв. мили, Петцветното езеро (Wuhua Hai) е с кристалночиста вода, като дълбочината му е 16 фута. Както в приказката на Ангел Каралийчев, за Златка златното момиче, и тук водата сменя цвета си, с което приковава погледите на посетители към себе си – от кехлибарено жълто, изумрудено зелено, тъмен нефрит до леко тюркоазено, та чак до цвят на корал. Водата не замръзва и през зимата, заради горещия минерален извор бликащ в дълбините й, макар местните жители да вярват, че митично същество затопля водата в езерото.

снимка: chensiyuan – chensiyuan, CC BY-SA 4.0 via wiki.commons.com

Благодарение на добре поддържаните пътеки, човек може да се разходи сред тишината и да се наслади на красивата природа, като забрави поне за миг сивото и скучно ежедневие. Името на езерото идва от схващането на старите хора, че цветовете му наподобяват цветна градина, в която задължително трябва да присъстват тези 5 основни цвята. В Китай тези езера се наричат още хайзи, което в превод означава цветни синове.

снимка: Fanghong via wiki.commons.com

Днес езерото е дом на над 140 вида птици, растения и животни. Националният парк е отворен целогодишно като древен мост на хармонията между човека и природата. Това място е живото доказателство, че в този забързан свят всеки желаещ да се отърве от градската джунгла стига да иска, може да намери своя пристан на спокойствие сред красотата на природата в този резерват.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This