„Бял вятър духа, бял вятър духа,

планина бие, брегове рони,

брегове рони, снегове топи,

снегове топи, три реки текот,

три реки текот, три билки цъвтьот“

„Бял вятър духа, бял вятър духа,

планина бие, брегове рони,

брегове рони, снегове топи,

снегове топи, три реки текот,

три реки текот, три билки цъвтьот“

Неписан природен закон е, че в градината на живота се влиза през любовта. Народът ни я е почитал като божество, наравно с най-важните неща в живота си. Голям грях е да се разделят двама млади, които се обичат. Любовните магии са навсякъде в бита на предците ни, в делник и празник, в общ магически ритуал и в скритите единични действия на търсещия любов и семейна радост. Най-много и най-разпространени са тези магии, но те трябва да бъдат в услуга на двойката, да подсилят и подкрепят тяхното взаимоотдаване. Вярвало се е, че брак, постигнат чрез магия, не е на добро. Наказание, най-често безбрачие и самота, очаква този, който развали любов, сватба или семейство, и донесе скръб и болка някому. Последствията ще понесат и поколенията му.

Най-широко разпространени са магиите за любов с билки. Тях сам Господ ги е благословил с ръцете си и ги е сложил върху човека, за да заличи раните, нанесени му от дявола през нощта. Билките носят магията на това божествено докосване. Служат за здраве, но и за любов, като най-важна част и смисъл на живота.

 

Босилек – ако се напръска любимият с прах от босилек, той няма да изневерява.

Белият имел е свещена и магическа билка. През зимата остава маслено зелен и свеж на върха на дървото, напомняйки за пролетта и новото раждане. Ако девойка закачи над леглото си клонка имел, тя ще срещне любимия през годината или ще се омъжи за него.

 Глухарче се слага в джобовете или багажа на любимия при далечно пътуване, за да не помисля той за изневяра.

Жито – когато девойка види първия поникнал житен клас, го откъсва и го слага до огнището, за да й „идват ергени“.

Копър – за да предизвика любовното желание на любимия си, момата трябва да си измие лицето и ръцете с отвара от семената на растението. Същата магия има и запарката от цвят на трендафил и листа от девисил в равни количества.

Леща – жената събира по едно зърно от 40 дюкяна. Вари ги и ги замесва в хляб, от който дава на мъжа си да яде. Когато меси хляб нарича: „Както аз се старах да събера 40 зърна от 40 дюкяна, така и мъжът ми да се труди за мен и да ме обича.“

Обичник (дупи леб, копитник, милодинче) – ако някой иска да сдобри двама души, трябва да им сложи малко от билката във водата, с която се къпят.

С отвара от обичник се измива и омраза. С дясната ръка се полива, с лявата ръка се мие и нарича: „Да умием глава от омраза, да умием глава от омраза, да умием глава от омраза!“. С тази вода се поръсват дрехите на мъжа, а ако не е възможно, се излива в двора му. Вярва се, че след това той все към момата ще гледа.

За обичничето има поверие, че възбужда чувство на обич. Взимат се две листа, поставят се с лице едно срещу друго и се залепват с мед. Така се слагат под вратата на избраната мома или момък.

Казват, че Омайниче е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите, за да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човек в несвястна любов. Наричат го още „старата билка“, защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също като щастливата любов, и е истински късмет да го откриеш. Расте в нивите между пшеницата и ръжта, а също и в планината. Цъфти в синьо, а когато узрее, се среща с осил и без осил. Без осил е по-лошо – омаята му е по-силна и по-отровна. Ако яде омайниче, човек може да умре или да полудее. Затова направените с него магии са по-рядко срещани. Ако се носи, омайва мало и голямо.

Омайничето се бере рано срещу Гергьовден, когато всичко е тихо. Никой не бива да продумва. Ако само една дума се отрони, вълшебната трева не може да се откъсне. Казват, че юдите не я дават, държат я здраво и я пазят за себе си. За да откъснат все пак от нея, баячки и врачки оставят дрехите си надалеч, тичат голи към омайничето и после бързо бягат обратно.

С Омразниче може да се унищожи омразата и да се предизвика любов. Познава се по това, че семката му прилича на човешка глава.

Магията с омразниче се прави „срещу сряда, у потайна доба“. „Трябва да го опикаеш, да го фърлиш у огъньо и да речеш:

Как гори тая трева,

така да гори и той по мене!

И така ще стане!“

Перуниката е магьосническо цвете. Който момък вземе китка перуника от мома и я забоде на пояса или калпака си, душата му завинаги остава при тази, която я е носила.

Билки за любов са още бръшлян, джинджифил, киселица, луда тиква, любиче, люляк, маточина, потайник, риган, росен и татул.

Съществуват и разделни билки. Народът ни вярва, че с тези „проклетии“ магьосницата може всичко – да угаси любовта, да раздели влюбени, да се намразят и всеки да залюби друг. Може единият да забрави любовта си, а другият да изгори от мъка. Разделни билки са: тинтява, вратига, комунига, дилянка, чернотрън, пелин и тъжец, костолом, лимоника, гороцвет и самодивски ягоди, гълъбови очи, проклетия, медник, млечница, щавел и др. Билка за омраза е синият отврат.

Билките и бурените се варят в ново гърне, на запустяло огнище. Прави се отвара, с която се полива и опушва съсипаната от любов девойка.

Освен с билки, народът ни е „открил“ и други начини да се привлича и задържа любовта.

С вещи от мъртъвци – когато умре човек с отворени очи, му се слага восък на очите, който се нарича „слеп катанец“. Магьосницата взима този „слеп катанец“ преди да се погребе мъртвият, и го пази за магии. Когато прави магии за любов на някого, дава му восъка, предварително оформен в окръжност. През нея той трябва да „прогледа“ този, който иска да го обикне. „Прогледва“ го три пъти от горе до долу и пак три пъти казва:

„Да те прогледам, че по мене да теглиш!“

Може да го направи в три поредни среди или съботи, докато се постигне желаният резултат.

С восък – тази магия човек не може да си направи сам. Магьосница отива в църква и се моли пред иконата на нейния личен светец покровител или пред иконата на Исус Христос. Тайно взима 9 или 40 недоизгорели свещи от свещниците, а не от местата, където се пали за мъртвите. След залез-слънце, от восъка магьосницата прави фигура на човек или петолъчна звезда. Оставя я да пренощува и на другия ден я дава на поръчителя на магията. Той трябва да я топи по малко в продължение на 9 или 40 дни. Докато се топи восъкът се казва три пъти:

„Както се топи восъкът, така да се топи (името) по мене!“

На 9-ия или 40-ия ден от восъка трябва да се направи кръгче и през него да „прогледа“ три пъти от горе до долу този, на когото се прави магията. Накрая заравя восъка под прага на къщата му или на друго място, през което той със сигурност минава всеки ден.

С магическо кравайче – момата сама прави тестено кравайче, замесено с брашно, взето от две къщи – близнаци (залепени една до друга с едната си страна), с вода, налята от два ръкава на една и съща река, с мляко от две кърмачки – майка и дъщеря, и яйце с два жълтъка. След като го изпече, трябва да го омотае с червени конци и да издебне удобен момент, в който може да вижда мъжа, на когото прави магията, без той да я вижда. Проглежда го три пъти от глава до пети през дупката на кравая, после го слага под десния си крак и го заравя там. Момъкът се влюбва в нея, без да подозира и без да знае как е станало.

Ако стара жена „прогледне“ през магическо кравайче момък и мома, те ще се съберат.

С косми – най-малко три косъма се взимат от косата на момата без нейно знание. Влюбеният ги вплита в косата си и прошепва заклинание: „Както тези коси са вплетени заедно, така и ние да сме заедно“. Казват, че до десет дни резултатът няма да закъснее.

С око на вълк – в Крушово изваждат дясното око на жив вълк и му го посочват да го види с лявото. Ако мома допре до момък това око и му каже: „Както беше мило окото на вълка, така да е мил (името) на мене“, той ще започне да я обича. Демоничната отвъдност, представяна от вълка, е близо, „чува“ думите и прави магията.

Със сърце от животно. Тази магия се прави от „специалисти“. Магьосница взима сърце от животно (най-често говедо) малко преди да умре, но тайно – без никой да разбере. Разполовява го и го опича на керемида с жар. Едната половина изяжда поръчителя, а другата трябва тайно да сложи в храната на този, когото омагьосва. Ако не е възможно, заравя го някъде под леглото му, близо до сърцето му. Омагьосаният „ще си търси половинката на сърцето и няма да миряса, докато не я намери“.

И накрая – не е нужно да чакате специални дни и празници за романтика и любов. Жертвоприношения в нейно име трябва да се извършват ежедневно, за да е жив огънят на Любовта и тя да е благосклонна към вас. Затова вземете бутилка червено, тежко, омайно вино и го споделете с любимия. Магията действа мигновено…

Pin It on Pinterest

Share This