От 18-ти до 28-ми юли за трета поредна година „Лятната академия по драматургично писане“ ще събере в България млади сценаристи и драматурзи от цял свят. Академията се организира от сдружение „Арте Урбана колектив“ и Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“. Участниците и лекторите идват от 16 различни държави от всички континенти. Да творят в България идват млади таланти, дори от далечните Коста Рика и Хонконг. Основната част от Лятната академия ще се състои в красивото българско село Боженци, разположено в планините до Габрово.

 

Тази година мотото е „Дигитално село“, като лекциите и ателиетата от програмата имат обща тема, а именно „Изкуството на писане на истории (storytelling) в съвременната дигитална епоха“. По традиция голяма част от събитията ще са отворени за всички желаещи да ги посетят.

 

Ситзе Шалк

 

Саймън Ханукай

 

Аисте Птакауске

Дейвид Финигън

Особен интерес предизвиква лекцията на холандеца Ситзе Шалк за трансмедийно писане на истории. Лекцията ще се състои на 19-ти юли от 10 часа във Френския институт в София. Ситзе Шалк работи по различни трансмедийни проекти в родината си, като най-популярният от тях – „Shatterland“, е награждаван многократно и смесва театър, игри, литература и илюстрации.

 

Друго интересно събитие от отворената програма е ателието на американеца Саймън Ханукай за нови театрални практики, което ще се състои на 21-ви юли от 18 часа в „Старото Школо“ на Боженци. Саймън е роден в Азербайджан, но родителите му емигрират в САЩ, когато той е съвсем малък. Работата му може да бъде видяна основно в Ню Йорк, Калифорния и Париж, а проектите му са интересна смес от съвременни театрални техники. 

 

Лекцията на латвийката Аисте Птакауске за това как да пишем истории за творческите индустрии ще се състои на 22-ри юли, отново от 18 часа в „Старото Школо“ на Боженци. Аисте работи както в сферата на киното, така и в областта на творческите индустрии. Тя изнася лекции по цял свят и наскоро бе избрана за директор на магистърската програма „Предприемачество в творческите индустрии“ към университета във Вилнюс.

 

На 24-ти юли, отново в „Старото Школо“ от 18 часа ще се проведе ателието на австралиеца Дейвид Финигън. Дейвид създава спектакли, пърформънси и игри, които често са пресечна точка между изкуство и наука. Той работи на няколко континента и проектите му са многократно награждавани, като например наградата „Грифин“ за драматургия през 2017 г.

Ситзе Шалк

 

Особен интерес предизвиква лекцията на холандеца Ситзе Шалк за трансмедийно писане на истории. Лекцията ще се състои на 19 юли от 10 часа във Френския институт в София. Ситзе Шалк работи по различни трансмедийни проекти в родината си като най-популярният от тях – „Shatterland”, е награждаван многократно и смесва театър, игри, литература и илюстрации. 

Саймън Ханукай

 

Друго интересно събитие от отворената програма е ателието на американеца Саймън Ханукай за нови театрални практики, което ще се състои на 21 юли от 18 часа в Старото школо на Боженци. Саймън е роден в Азербайджан, но родителите му емигрират в САЩ, когато той е съвсем малък. Работата му може да бъде видяна основно в Ню Йорк, Калифорния и Париж, а проектите му са интересна смес от съвременни театрални техники. 

Аисте Птакауске

Лекцията на латвийката Аисте Птакауске за това как да пишем истории за творческите индустрии ще се състои на 22 юли отново от 18 часа в Старото Школо на Боженци. Аисте работи както в сферата на киното, така и в областта на творческите индустрии. Тя изнася лекции по цял свят и наскоро бе избрана за директор на магистърската програма „Предприемачество в творческите индустрии“ към университета във Вилнюс. 

Дейвид Финигън

На 24 юли, отново в Старото Школо от 18 часа ще се проведе ателието на австралиеца Дейвид Финигън. Дейвид създава спектакли, пърформънси и игри, които често са пресечна точка между изкуство и наука. Той работи на няколко континента и проектите му са многократно награждавани, като например наградата Грифин за драматургия през 2017 г.

Моменти от миналогодишното издание


 

Третото издание на „Лятната академия по драматургично писане“ ще завърши с традиционен фестивал, който ще се състои на 28-ми юли в Боженци. В програмата на фестивала са включени театрални пърформанси, както и концерт на виртуозния македонски китарист Влатко Стефановски със специален гост Теодосий Спасов. Никола Груев – Котарашки пък ще накара всички да танцуват с диджей сет.

 

Бюлетин

Всеки месец списание “Българка” изпраща своите най-нови и четени текстове във вашата електронна поща

#още от изкуство

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Младата банда отбелязва следваща страница от своята история с премиера в YouTube канала си, а парчето е блестяща интродукция от порцията нова музика, с която Косьо, Марти и Митко се завръщат ударно в родния музикален пейзаж.

Pin It on Pinterest

Share This