Четвърто издание – 31.07 – 10.08. 2019 г. 

 

За четвърта поредна година Лятната академия по драматургично писане, организирана от сдружение „Арте Урбана Колектив“, ще събере участници и ментори от цял свят. Тази година програмата е ориентирана към иновативни артистични практики, все още малко познати в България, като дизайн на интерактивни сценарии, site specific театър, имерсивни преживявания, игри в градска среда и интерактивен театър.

 

Темата е „Шангри-Ла“ – концепт за въображаемо място, който се появява за първи път в началото на 20 век, в новелата „Изгубеният хоризонт“ от Джеймс Хилтън. Не след дълго „Шангри-Ла“ се превръща в синоним на „рай на Земята“, скрит в планините, далеч от останалия свят. Именно на подобно място ще се проведе и тазгодишното издание – в автентичното планинско селце Боженци, където обучителния форум ще се смеси с истинско творческо преживяване за участниците. 

 

Академията ще бъде официално открита на 31-ви юли 2019 г. в зала „Славейков“ на Френски институт в България със среща, която ще запознае организаторите, менторите, участниците и всички, заинтересовани от програмата на този международен формат. На 1-ви август ще бъде проведена и първата открита лекция от програмата – „Дизайн на интерактивни сценарии“ на автора Хартмут Кьониц, който гостува за първи път в България. Професорът в Университета HKU в Утрехт, Холандия, ще ни покаже защо успешното създаване на интерактивни сценарии днес изисква радикално преосмисляне, което поставя на централно място интерактивността и пренебрегва установените парадигми. През неговата призма, вече не сме просто автори, а дизайнери, създаващи интерактивни преживявания за публиката, която вече е активен участник, а не просто зрител или читател. Тази гледна точка отваря ново и вълнуващо пространство за творческа изява и ни позволява да черпим опит от области като дизайн на игри и интерактивен театър.

#кино

#бюлетин

След десет дни, изпълнени с лекции, практически ателиета и интензивно творчество, Академията ще завърши с традиционния фестивал, който тази година се разраства. По време на „Шангри-Ла Фест 2019“ публиката ще има възможност да присъства на пърформанси, чрез които участниците ще покажат резултатите от своята работа. Освен това, в програмата на фестивала са включени и редица други ателиета и концерти. Ще бъде предложено музикално ателие с инструменти от цял свят, ателие по „сторителинг“, курс по готвене на близкоизточна кухня, курс по „лудопедагогика“ и др. В музикалната програма ще можем да присъстваме на концерти на дуото „Two Men Orchestra“, съставено от Николай Иванов ОМ и Николай Йорданов („Оратница“), на сириеца Амджад Джад, който пресъздава както класически мотиви и традиционни сирийски ритми, така и съвременни песни с близкоизточно звучене, както и на диджеите Никола Груев („Котарашки“) и „Stereofox“.

 

Фестивалът под звездите е напълно безплатен и за поредна година ще докаже, че подобни събития с международно присъствие имат своето изградено място в България, както и публика извън големия град, която се увеличава с всяко изминало издание. 

Организатори на събитието са сдружение „Арте Урбана Колектив“ в партньорство с МАИР Боженци, Френски институт в България, CVS България, Мулти-Култи колектив, Zip-Scene Conference, „Kaimera Productions“, „Famille Mundi“, „Old is New“ и списание „Българка“. Проектът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община.

За повече информация >>> ТУК 

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This