„Лоши Петли“ е група, създаваща авторска музика, включваща песни на български език и инструментални композиции, често с филмово или театрално звучене. В музиката е потърсено експериментално звучене, съчетани са множество различни музикални стилове – авангард, джаз, метъл, български фолклор, поети с китари и др.

 

Групата е сформирана от Алексей Николов и Петко Чернев, които се познават и свирят заедно от ученици. През 2011 година те се самоопределят като „Лоши Петли“ и записват четири свои композиции. Репертоарът им постепенно се разраства и от декември 2012 година те са активна концертна група. Като допълнителни членове често с тях свирят и Михаил Жекунов, Боян Аврамов и Стела Дойкова.

 

От тогава досега те имат множество концерти из цялата страна – София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Сливен, Габрово, с. Ганчовец, с. Желен и др. и по фестивали – „Лятна случка“, „Куртово Конаре Фест“, „Селото като културно звено“, „Ракия – магия“, „Беглика“ и др. През 2013 година имат участие и в „BLArtFest“, Баня Лука, Босна и Херцеговина. Няколко пъти са свирили с пряко излъчване в ефира на БНР „Христо Ботев“.

 

Основни музикални инструменти, които използва групата:

 

Алексей – китари, чело и самоделна дъска с две струни;

 

Петко – тамбура, китара, глокеншпил, перкусии, основен вокал;

 

Михаил – перкусии, бръмбазък, вокал;

 

Боян – бас, електронни ефекти и шумове;

 

Стела – флейта, вокал.

 

Композитори на музиката са Алексей и Петко, поезията към песните е на Петко.

Къде ви намираме в момента?

Алексей: На тясно, няма измъкване.

Музиката ви се базира най-вече на мотиви от българския фолклор. Той ли е основното ви вдъхновение?

Петко: Подозирам, че фолклорните мотиви се дължат главно на мен, но така или инак те не са преобладаващи.

 

Алексей: Присъстват и много други стилове и влияния.

Какви са вашите лични музикални предпочитания?

Алексей: Лично аз в последните години много се увличам от съвременен авангард, голяма част от любимите ми музиканти са пряко или косвено свързани с композитора Джон Зорн. И не само, разбира се. Да спомена и една стара група, още от края на шейсетте – „King Crimson“, която още преди много години беше едно общо влияние на нас двамата с Петко…

 

Петко: Да помня периода, в който бях пътуващ проповедник на „King Crimson“.) В общи линии не вярвам да има стил в музиката, в който да няма добри попадения. Аз лично, освен споменатото от Алексей, слушам народна музика, както се разбра, класически произведения, метал, но от по-тежкия… много голяма част от любимата си музика въобще не мога да вкарам в стилови рамки.

В България „музикант къща храни“ ли?

Петко: Зависи от музиката, а и от къщата…

 

Алексей: Трудна работа, по-често не. Поне ние не печелим много от музика. Ако искаме да печелим пък, може би ще трябва да свирим не точно това, което искаме.

 

Освен с музика, с какво друго се занимавате?

 

Алексей: Лично аз съм преподавател по математика в Техническия Университет – София (даже имам докторска степен).

 

Петко: Аз по образование съм художник, но съм работил и работя доста различни неща, някои от които поразително далеч от образованието ми.

Какво слушате напоследък?

Алексей: Да си призная, от много свирене и концерти нищо не си пускам вече през последните месеци.

 

Петко: Да, аз също забелязвам, че често нямам енергията да чуя нещо ново, но пък с Алексей посещаваме много концерти, особено тези на „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, а това се надявам да запълва празнината

В началото на юни, заедно с „Кайно Йесно Слонце“, имахте концерт в подкрепа на 9-то издание на „Училище по изкуства „Оцвети ми лято“. Разкажете ни повече за този проект…

Алексей: „Училището“ се провежда от девет години насам. Занимаваме децата с изкуство, занаяти и народни обичаи – рисуване, пластика, музика, фолклор, плъстене на вълна, стенопис, циркови изкуства и много други. Обикновено „Училището“ завършва с театрална постановка пред публика, като всичко необходимо, като декори, костюми и т. н. се изработва от децата по време на „Училището“. Последните години успяхме да увеличим заниманията си с децата, като „Училището“ започна да се провежда няколко пъти в годината…

 

Петко: Освен лятното издание, което е между 10 и 20 дена, в зависимост от сумата, която сме събрали, организирахме още няколко по-кратки издания, свързани с църковни празници и народни обичаи – Коледа, Великден, Еньовден…

 

Алексей: Основна цел на „Училището“ е да повлияем на децата в духовно отношение, най-вече чрез изкуства и занаяти.

 

Петко: Повечето организации, които се занимават с деца от институции, ги обучават на по-практични неща, което разбира се е необходимо, дори наложително за бъдещата реализация на тези деца в живота, но често се пренебрегват други не по-маловажни неща…

 

Алексей: Ние сме различни с това, че се занимаваме с нематериалната страна на въпроса, за някои хора ползата от това може би е невидима. Но ние смятаме, че проблемите на тези деца не са материални, а имат липси и нужди от съвсем друго естество. Не случайно работим с един и същи дом, а не ги сменяме всяка година, както правят много организации. Така изграждаме съвсем близки отношения с много доверие и децата знаят, че като свършим заниманията с тях, не ги изоставяме. Поддържаме връзка през цялата година.

 

Петко: Дълги години работихме с ДДЛРГ „Христо Райков“, гр. Габрово, но децата вече пораснаха. Едно от тях, между другото е Асен Рашков, който се изяви тези дни в „България търси талант“, а друго от децата, което беше с нас от първата година на „Училището“, стана и първият наш доброволец – възпитаник. Той занимава децата с правене на традиционен хляб с квас, а това лято ще води и благотворителна работилничка за хляб и кифли на „Dolen Summer Art“ в с. Долен. Потърсихме друг дом, с по-малки деца и от 2 години работим с КСУДС „Никола Вапцаров“, гр. Роман.

 

Алексей: „Училището“ се провежда в почивна база „Соколския манастир“ над Етъра, до Габрово. Средствата, които са необходими, за да се случи всичко това, набираме изцяло с благотворителни кампании. Дарителската сметка я има на фейсбук страницата ни. Всъщност сега ще отворя и ще я кажа:

Ситуацията в България е доста сложна… Намирате ли подкрепа при подобни благотворителни проекти и акции?

Алексей: Трудно намираме, някой път благотворителните ни акции са съвсем неуспешни. Но от време на време пък неочаквано намираме. Например концертът с „Кайно Йесно Слонце“ беше доста успешен.

 

Петко: Да, моите наблюдения са, че хората трудно отделят за изкуство и въобще за нематериално, докато за празнични кампании отделят по-охотно. Всички толкова са потънали в битовото, че не осъзнават необходимостта на тези деца от други неща, които са много по-важни за тях, особено на този етап. Възпитаване на ценности и умения, без които те ще се изкривят извън институцията… няма да оцелеят като хора.

Оптимисти ли сте?

Алексей: Да.

 

Петко: Почти винаги.

Какво е последното нещо, което си пожелахте и се сбъдна?

Алексей: Да изляза във ваканция и да си почина :)

 

Петко: Май съм по-напред с пожеланията, отколкото със „сбъдванките“…

През есента ще подгрявате една от емблематичните български групи „Ревю“ в зала 1 на НДК…

Петко: Определено са от българските групи, които много ценя.

 

Алексей: Ами предисторията е, че свирихме заедно с „Ревю” на един и същи фестивал, а преди това свирихме и за една кампания, в чиято организация е Васо Гюров. Иначе, да, харесваме ги и също се гордеем по някакъв начин, че ни избраха и поканиха.

И, говорейки за култови български музиканти, кои са вашите „учители“? С каква музика израснахте?

Алексей: Ами аз, когато просвирих на китара (бях на около 16 г.), си бях „метълче“ и мога да кажа, че се научих да свиря от „Metallica“. Имах купища подробни ноти на техни парчета. Та, мога да кажа, че с тях проходих. Едно, че просвирих на инструмент, и друго, че се образовах малко в нотите. След това преминах изцяло на авторство, композиране, самодейност…

 

Петко: Нямам много да добавя, защото с Алексей сме раснали заедно. Едновременно прослушахме „Metallica“ и просвирихме на китари… Музикалните ми вкусове са се менили през годините, но по-скоро са се разширявали, а не са сменяли една музика с друга. За учители ми е трудно да кажа. Често нещата, които пиша се различават доста от тези, които слушам.

Къде могат да ви видят и чуят хората тези дни? Участия, концерти?…

Алексей: На 11-ти юли записвахме в Бургас за предаването „Стоп кавър“, което се излъчва по БНР – Бургас. Очакваме концертните записи да бъдат сглобени и излъчени по радиото през август. Иначе ще свирим на 20-ти август в с. Долен – „Dolen Summer Art“, нещо като фестивал на изкуствата и занаятите, който е пръснат в няколко уикенда в рамките на цялото лято.

Pin It on Pinterest

Share This