В съвременния динамичен и стресиращ свят все по-важно е да постигнем вътрешен баланс и хармония. Заведенията за бързо хранене и пакетираните полуфабрикати са се превърнали в навик и удобство, а качествените продукти и времето за приготвянето им – в мираж.

 

Ежедневното ни меню закономерно се отразява и върху най-ценното – нашето здраве. Освен ръста на много болести, все по-занижено е и качеството ни на живот, и въпреки разнообразието и изобилието от храни ние сме все по-изморени, летаргични и депресирани.

 

„Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“

 

Думите на Хипократ не биха могли да звучат по-актуално! Връзката между начина на живот, и най-вече начина ни на хранене и нашето здраве, е доказана многократно. Различни лекари и специалисти все по-често обръщат огромно внимание именно на хранителния режим, за да подобрят състоянието на своите пациенти.

 

Една от най-нашумелите напоследък практики да бъдем здрави, енергични и щастливи е гладуването. Първи стъпки в тази насока в България проправя художничката по образование Лидия Ковачева. Диагностицирана едва на 30 години, като болна от туберкулоза, тя поема по дългия и трънлив път на конвенционалното лечение. Предписаните й медикаменти постепенно увреждат черния й дроб, причинявайки й тежка депресия и цироза. Тялото й става напълно безпомощно – тя отслабва драстично, поддържа постоянна висока температура и няма сили дори да стане от леглото. На 40 години, в разцвета на младостта си, тя вече е пенсионирана по болест, а лекарите й дават още максимум три месеца живот. За щастие прогнозата им се оказва грешна!

 

Случайно дочула за лечебното гладуване, Лидия Ковачева започва да го прилага върху себе си. По онова време в България информацията за режима е твърде оскъдна, но въпреки всичко упоритата „ученичка“ не се отказва – залогът е твърде висок – животът й! Още с елиминирането на всякакви месни продукти температурата й се нормализира, а след още 12 месеца гладуване, от туберкулозата и цирозата й няма и следа.

 

„Пълен стомах – празна глава“ – обичала да казва приживе Ковачева.

 

След като вижда поразителния ефект от глада върху себе си, тя се превръща в един „вечен студент“ по медицина. Запознава се с трудовете на Хърбърт Шелтън, Юрий Николаев, Робърт Мак Карисън, Пол Брег, Аре Веерланд и други, и стига до извода, че човешкият организъм притежава способността сам да се възстановява и лекува. Вижданията й за това гладолечение, обаче са доста по-различни от тези на „учителите“ й. Тя се противопоставя на строгия глад и лишения, като предлага една нова, неагресивна и олекотена система на хранене, плод на нейния 30-годишен труд, наблюдения и натрупани знания. Предимството при този режим е, че дейността на храносмилателната система не спира напълно, като така се елиминира чувството на глад. От друга страна плодовете, които Лидия Ковачева включва, балансират алкално-киселинното равновесие, тъй като при преминаването на вътрешно хранене, с отделянето на токсини от всички тъкани и клетки, средата в организма става силно киселинна. Медът, който се препоръчва за подслаждане на чая или самостоятелно, съдържа минерали, витамини, биогенни имуностимулатори и е естествен антибиотик. Глюкозата и фруктозата в него регулират дейността на нервната система, подобряват обмяната на веществата и кръвообращението, понижават кръвното налягане. Благодарение на въглехидратите в плодовете и меда, лекуващият се може да прави кратки разходки, както и леки физически упражнения. Така мускулите се запазват тонизирани, а чрез кожата и потенето се отделят токсини. ( За сравнение – при строгия режим на гладуване болните почти не се движат и през цялото време са на легло.)

 

Методът на Лидия Ковачева включва няколко дни (до 20), през които единствена позволена храна са до 800 грама пресни плодове, билкови чайове и мед (до 2 – 3 чаени лъжички дневно). При по-сериозни заболявания и при по-продължително гладуване (над 3 дни) задължително пациентът трябва да е под строг лекарски контрол.

 

След процеса на гладуване задължително следва и етап на захранване на организма по точно определен начин. Целта е постепенно да се включват по-трудните за храносмилане храни, за да не си навредите. Захранването обикновено продължава наполовина от дните, в които сте гладували. Поетапно към менюто се добавят зеленчуци на пара или сварен картоф, по-късно – зърнените храни и суровите ядки и чак на финала – бобовите, млечните и месото. Изключително важно е храната да бъде дъвкана продължително време, за да се помогне на храносмилателната система да работи по-леко.

Какво всъщност се случва по време на гладуването?

 

Според специалистите нутриционисти тогава организмът започва да се „самоизхранва“, т.е. да разгражда собствените вредни тъкани, шлаки и болни клетки, трупани във вътрешните органи и съдове. Всички системи в тялото стават по-активни, ускорява се дейността на жлезите с вътрешна секреция, сетивата се изострят, повишава се имунитета.

 

Заради екстремното отделяне на токсини, главно чрез кожата и чрез дебелото черво, е възможно в първите няколко дни от гладолечението да се обринете силно. За да помогнете на тялото си по-бързо да изхвърли „отровите“ от организма, пийте повече вода и правете дълги разходки, благодарение на които да предизвикате потене.

 

Важно е уточнението, че лишаването от храна не е „панацея“ срещу всяка болест! При по-тежки заболявания в никакъв случай не предприемайте гладуване без лекарски контрол!

 

Самата Лидия Ковачева предлага гладуване по един ден в седмицата като профилактика срещу болестите. Начинът на хранене, който тя препоръчва, и следва до последно, включва изключително леки и „естествени“ храни – сезонни свежи плодове и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести зърнени култури, маслини, груб черен хляб.

Лидия Ковачева доживява до 88 годишна възраст, като до края си е жизнена и енергична. Лекува нуждаещите се, дошли за помощ при нея, обикаля пеш улиците на София и не губи бодрия си дух. В последните си години тя усърдно работи над книгата си „Дълголетието – мечта или действителност“, в която споделя вижданията си за здравословния начин на живот, който съвременният човек трябва да води.

 

През 2014 г., по случай 100 г. от рождението й, Стилиян Иванов прави филм за прочутата българка. В него са включени разкази на болни, които са се излекували благодарение на метода й.

 

„Всичко трябва да бъде с мярка и по желание! Не бива да насилвате организма!“ – призовава Лидия Ковачева. Вслушвайте се в тялото си и му давайте пълноценна и богата на хранителни вещества храна. Балансираното хранене е хранене в хармония с природата, за да бъде здрав и духът, и тялото.

Pin It on Pinterest

Share This