С идването на горещите месеци и покачването на температурите много от нас насочват мислите си към морето и лазурните му вълни. Малко встрани остава планината с нейната свежест и прохлада. Освен спиращи дъха гледки, оказва се, че планината може да ни предложи и уникални емоции. Ето няколко предложения за неповторими преживявания с най-популярните летни фестивали в полите на Пирин и Родопите.

Фестивал на дивите цветя

Стартирал още на 20 юни, той бележи своята кулминация на 27-ми този месец, когато в село Смилян ще се проведе фолклорния събор „Изворен глас“. Интересно за този фестивал, освен богатата на събития програма, е и фактa, че се провежда в шест различни смолянски села – Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда.

Родопите са известни с голямото разнообразие на билки и диви цветя, като много от тях носят името на планината в латинското си наименование. Сред тях са родопската теменужка и великденче, родопския крем, родопското омайниче, родопската горска майка, родопското „омразниче“ и много други. Дивите цветя във всичките им аспекти са в основата на този колоритен и сравнително нов (тази година се провежда за трети път) фестивал – цветята като символ и част от древни ритуали, като аромат, храна и вдъхновение за изкуството. Ето защо и времето на провеждането му съвпада с празника Еньовден (24-ти юни), когато по традиция от ранни зори знахари събират дъхави и лековити билки.

Сред по-интересните събития на форума са творческите ателиета по плъстене и квилинг, семинарите по ароматерапия и натурална козметика; изложбите на местни ястия, диворастящи плодове и гъби. Организират се и фотопленери, базари с участието на занаятчии от региона, както и вело тур „Изворите на Арда“ (в периода 26-ти – 28-ми юни).

Фестивал „Wake Ъп! България“

wake up фестивал България

Петото му поредно издание ще се състои отново в гората и поляните над Куклен, по пътя за манастира „Св. св. Козма и Дамян“. В продължение на три дни и нощи (3-ти – 5-ти юли) любителите на природния и алтернативния начин на живот ще могат да се насладят както на българската култура, музика и традиции, така и на различни практики, обогатяващи лекции, работилници и семинари. Сред музикалните гости са реге бандите „Conquering Lion“, „One Soul“; хип-хоп звездите „Green Out“ и „Керанов & Jay“; етно музикантите от „Карандила джуниър“ и „Баlkansky“ и други. В рамките на фестивала за гостите са организирани арт базари, кино прожекции, театрални постановки, уроци по конна езда и йога, горски цирк, хамачена градина, чил зона, както и много други приключения.

Роженски събор

Роженски събор

Роженският събор е един от най-старите в България. Първият е организиран още през 1898 г. по идея на тогавашния свещеник на село Соколовци. Той призовал енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на св. Пантелеймон – 27-ми юли – в параклиса „Св. св. Кирик и Юлита“, където и до днес се провежда съборът. Фестивала имал и политическо значение, тъй като по онова време границата между България и Османската империя минавала през връх Рожен. Ежегодно тук са се събирали жителите на три от изкуствено разделените околни села – Проглед (от българска страна) и Момчиловци и Соколовци (от турска страна) на родови срещи, на които пеели народни песни и пекли традиционни чевермета.

Духът на традицията, както и времето и мястото на „Роженския събор“ се запазват и след 1912 г. (освобождението на Родопите от османска власт). Днес символ на събитието е гайдарският оркестър „100 каба гайди“, в който участват гайдари от различни родопски села.

През годините „Роженският събор“ се превръща в най-големия фестивал на народната песен и творчество. От всички краища на България се събират фолклорни изпълнители и музиканти, които се надпяват и надсвирват на няколко големи сцени. Съборът включва също и изложение на традиционния български поминък. Участници са различни танцьори, разказвачи, групи за народни обичаи и обреди, занаятчии и животновъди, като единственото условие към тях е да са непрофесионалисти.

Тази година „Роженският събор“ ще се проведе отново на „Роженските поляни“ в периода 17-ти – 19-ти юли.

Гайдарско надсвирване в село Гела

гайдарско надсвирване

Провежда се в началото на август (тази година – 2-ри – 3-ти август) на Илинденските поляни край с. Гела. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят Родопите цели два дни. Конкурсната програма стартира в 10 часа в събота, като участници в нея могат да бъдат всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина. За настроението, освен музикантите, се грижат и няколко майстори на чевермето, което е традиционно за родопската кухня. За многобройните гости на фестивала (вариращи между 8 000-13 000 човека на година) е осигурен базов къмпинг с над 100 палатки, разположен на Илинденските хълмове, откъдето се открива спираща дъха гледка към околните поля и гори.

„Transfiguration Festival“

фестивал България

Преживяването „Transfiguration Festival“ ще се състои от 6-ти до 8-ми август в село Долен (на 28 км., от Гоце Делчев), което е със статут на архитектурен резерват, в който са запазени както традиционното родопско строителство, така и останките на много български църкви и исторически забележителности от тракийска древност.

На две сцени, разположени в двата края на селото, ще се изявят алтернативни български и чуждестранни групи и диджеи: електро етно проектът „Баlkansky“ на Теодосий Спасов, ембиънт етно сензацията „Исихия“, психоделичните етно рок герои от „Smallman“, гърците „Villages of Ioannina City“ и други. Във фестивалната програма е включена и премиерна прожекция на документалния филм „Това е България“, сниман сред най-красивите, непознати и загадъчни родни местности. Гостите на събитието могат да присъстват на фотографски лекции и презентация на Ивайло Петров – специалист в областта на концептуалния портрет и макро фотографията, както и на работилници по роботика.

„Банско Джаз Фест“

банско джаз фест

Малко в страни от Родопите, в подножието на Пирин планина, от 8-ми до 13-ти август тази година ще се проведе 18-ия Джаз фестивал в Банско. Стартирал още през 1998 г., „Банско Джаз Фест“ бързо придоби огромна популярност и се превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. Концертите се провеждат на открита сцена в центъра на града и са напълно безплатни за многобройната публика. По традиция в програмата присъстват музиканти и групи, представители на различни направления в жанра.

От една страна се представят историческите корени на джаза – стилове като блус, соул, бибоп, суинг, буги вуги и др. Гости на фестивала са били едни от най-големите Биг бендове в България и света, както и някои емблематични фигури от международната сцена.

От друга страна – съвременното лице на „свободната музика“ – модерните миксове от фънк, дръм енд бейс и уърлд мотиви. Пред публиката в Банско са музицирали авангардни групи като „Яхия Халил Бенд“ (Египет), „Кракатау Бенд“ (Индонезия), „Инкогнито“ (Великобритания), нашите „Булгара“, както и Влатко Стефановки и Теодосий Спасов с техните етно проекти.

В програмата на фестивала са взели участие почти всички големи български джаз изпълнители – Милчо Левиев, Мишо Йосифов, Камелия Тодорова, Васил Петров, Стефка Оникян, Белослава, Хилда Казасян, както и много млади бъдещи звезди от родната сцена.

Сред по-популярните имена тази година са Васил Петров, Йълдъз Ибрахимова, „Асид Фолк Файв“ (България), британската група „Инкогнито“, „Мей &Лолас квартет“ (България), „Шели Берг трио“ (САЩ/България), „Мънго Джери Блус Бенд“ (Великобритания), „Джем Стейшън“ (Сърбия), „The Jazzbones” (Германия), „Ефтекасаг“ (Египет), „Дейвид Хелбок Трио“ (Австрия).

„Бегликa фест“

Фестивал Беглика

Той ще се проведе от 27-ми до 30-ти август край язовир „Голям Беглик“ в Западни Родопи. Още от самото си създаване през 2008 г. „Бегликa Фест“ е израз на младото поколение от нови ценности, от отговорно отношение към природата и света; фестивал на свободните, творящите, търсещите, приключенстващите, споделящите, любопитните. На няколко сцени през трите дни на събитието се изявяват музиканти с афинитет към импровизацията и смесването на различни стилове – фънк, груув, фолклорни мотиви, ембиънт, прогресив, техно, транс, пънк, уърлд, фюжън.

Отличителна черта на феста е и обединението на множество философски движения каузи, творчески и спортни дейности, сред които йога, медитация, изобразително изкуство, психодрама, театрални изпълнения, циркови номера, конна езда, каякинг. В различни работилници се предлагат еко продукти, домашна козметика; провеждат се уроци: от йога до съвременни и класически танци.

Сред темите на тазгодишното издание е изследването на личността и на обществената динамика. Разнообразни практики, терапии, юмейхо и класически масажи ще се грижат за доброто състояние на тялото и духа. Професионални консултанти по системата „Human Design“ (прочит на генетичния код, обединяващ древни знания и съвременна наука) ще определят неповторимостта и особеностите на всички желаещи, като посочват и пътищата за живот в хармония със собствената си природа.

На „Беглика 2015“ ще вземе участие и едно непредвидимо, но позитивно арт явление – ММУУЗЗАА (Музикална Магия, Универсална Утопия, Забравени Знания, Антични Аспекти), които ще представят реална приключенска игра от първо лице. С проекта си „I Play Ninja“, артистите ще въвлекат ентусиастите в своята приказка, включваща загадки в гората, авантюри с колело, решаване на логически задачи, срещи с приказни герои в търсене на „беглишките нинджи“.

Кулинарното наследство на Тракия

кулинаред фестивал Неделино

На 7-ми и 8-ми септември Ивайловград ще бъде домакин за 4-ти пореден път на феерия от традиционни храни, поминък и занаяти от родопския край. Участници във фестивала са местни производители на плодове и зеленчуци, мед, ракия; майстори на конфитюри, билки и подправки, както и приложници, художници и майстори занаятчии. Гостите и жителите на града ще имат възможност да опитат хляб от Лимец, биологичен ябълков оцет, местен мед и тахан, както и прословутото ивайловградско вино, а за най-добрите, организаторите са подготвили специална награда за арт кулинария.

Фолклорен фестивал в гр. Неделино

Разнообразието от летни фестивали ще завършим с надсвирването в гр. Неделино, което се провежда от 2001 г. през първата събота и неделя на месец септември (тази година – 4-ти – 6-ти септември). Регионът е известен със своето специфично и самобитно неделинско двугласно пеене, издирено и описано от големия български фолклорист акад. Николай Кауфман. Двугласът се пее по двойки като един „води“ и пее първи глас, а друг „следи“ и пее втори глас. Едни от най-изявените изпълнители на неделинския двуглас са сестри Георгиеви и сестри Хаджиеви, а през 2008 г. Министерството на културата обявява този вид пеене за Живо човешко съкровище.

От 2005 г. броят на международните участници в конкурсната надпревара значително нараства. Гостуват самодейци и музиканти на традиционно пеене и свирене от Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Молдова, Кипър, Македония. Фестивалът е съпътстван и от разнообразни културни прояви – изложби, български и чуждестранни концерти, представяне на книги и филми.

„Бегликa Фест“, „Transfiguration Festival“, „Надпяванията в Неделино“, „Кулинарното наследство на Тракия“, Фестивалите „Wake Ъп! България“ или този на дивите цветя, Гайдарското надсвирване в Гела, Роженския събор или джазът в Банско – което и събитие от представените да изберете, неповторимите емоции и уникалното преживяване сред разкошната природа на Пирин и Родопите са ви гарантирани.

 

Pin It on Pinterest

Share This