Леонардо да Винчи е един от най-изтъкнатите и уважавани мъже в Ренесансовата епоха. Роден на 15-ти април 1452 г., в обикновено семейство на адвокат. Той още от малък имал различно усещане и поглед за света около себе си – искал е да опознае „тайната на вселената“. Но освен любопитство и дислексия, имал дарбата да рисува, именно затова, когато навършил 14 години, дядо му го изпратил да чиракува в ателието на известния за времето си скулптор Андреа дел Верокио. Именно благодарение на известността и сръчните си ръце, този скулптор бил любимец на семейство Медичи – едни от най-известните ренесансови банкери на Флоренция по онова време. Под вещото ръководство на майстора, Да Винчи развил усет не само за рисуване, но и към механика, дърводелство, химията и металургия.

 

Първото му най-ранно скициране датира от 1473 г., когато завършил пейзажната рисунка на Санта Мария, само с помощта на химикалка и мастилница. С течение на времето интересите му се насочили към изучаване на човешката анатомия, пейзажите и красотата в правите линии. Развивал до съвършенство техниката на рисуване, с което събудил възхищението и „професионалната завист“ в много известни ренесансови творци, като Рафаел и Микеланджело. Двамата най-много се стараели да се доближат до стила на Да Винчи. Въпреки че по това време членувал в гилдията на художници, той продължил да работи като чирак до 1476 г., за да доусъвършенства майсторството си.

През 1500 г. нарисувал портрета на съпругата на Франческо Джоконда, който по-късно станал най-известната и до днес картина позната под името „Мона Лиза“. Тази картина, както и други известни произведения на най-добрите автори се съхраняват днес в легендарния музей Лувър.

#бюлетин

#изкуство

Поради разнообразните си интереси, творецът трудно успявал да довърши до край всеки свой проект или идея. Приживе Да Винчи успял да създаде богата колекция от бележки, дневници и рисунки, отразяващи идеите и възгледите му, като една от най-забележителната му скица си остава „Витрувианския човек“. Това изображение представлява „Закон за пропорциите“, което се базира на описанието, дадено от древноримския архитект Витрувий, поради което носи и името му.

Наред със скицирането, Леонардо си изградил и репутацията на „технически пионер“, във времена, когато хората повече се доверявали на свещениците, проповядващи, че всичко ново е създадено от Дявола. Различният му поглед върху развитието на човечеството, довел до скицирането на множество машини, както и първия прототип на брониран танк. Той е захранван от слънчева енергия и подсилен с двоен корпус, машина, която не е била позната по това време. Интересувал се е от металургия, инженерство, оптика, хидродинамика и анатомията на човека, като именно негови са първите идеи за машина, която да тества якостта на метала и ренесансовия вариант на парашута.

 

Днес във времето на Интернет, приемаме за даденост много от съвременните технологии. Без да се замислим, че дори и в тъмните времена на Средновековието, а след това и по време на Ренесанса е имало творци, като Да Винчи, които са били иноватори и хора с поглед в бъдещето. Срещу тях винаги са били мнозинството от непросветени, които, вместо да възприемат революционните им идеи са преписвали техния гений на Дявола.

още за четене

Абонирай се

Всяка седмица ще получавате най-новите и четени текстове във вашата електронна поща.

Абонирахте се успешно!

Pin It on Pinterest

Share This