Леонардо да Винчи е един от най-изтъкнатите и уважавани мъже в Ренесансовата епоха. Роден на 15-ти април 1452 г., в обикновено семейство на адвокат. Той още от малък имал различно усещане и поглед за света около себе си – искал е да опознае „тайната на вселената“. Но освен любопитство и дислексия, имал дарбата да рисува, именно затова, когато навършил 14 години, дядо му го изпратил да чиракува в ателието на известния за времето си скулптор Андреа дел Верокио. Именно благодарение на известността и сръчните си ръце, този скулптор бил любимец на семейство Медичи – едни от най-известните ренесансови банкери на Флоренция по онова време. Под вещото ръководство на майстора, Да Винчи развил усет не само за рисуване, но и към механика, дърводелство, химията и металургия.

 

Първото му най-ранно скициране датира от 1473 г., когато завършил пейзажната рисунка на Санта Мария, само с помощта на химикалка и мастилница. С течение на времето интересите му се насочили към изучаване на човешката анатомия, пейзажите и красотата в правите линии. Развивал до съвършенство техниката на рисуване, с което събудил възхищението и „професионалната завист“ в много известни ренесансови творци, като Рафаел и Микеланджело. Двамата най-много се стараели да се доближат до стила на Да Винчи. Въпреки че по това време членувал в гилдията на художници, той продължил да работи като чирак до 1476 г., за да доусъвършенства майсторството си.

През 1500 г. нарисувал портрета на съпругата на Франческо Джоконда, който по-късно станал най-известната и до днес картина позната под името „Мона Лиза“. Тази картина, както и други известни произведения на най-добрите автори се съхраняват днес в легендарния музей Лувър.

#бюлетин

#изкуство

Поради разнообразните си интереси, творецът трудно успявал да довърши до край всеки свой проект или идея. Приживе Да Винчи успял да създаде богата колекция от бележки, дневници и рисунки, отразяващи идеите и възгледите му, като една от най-забележителната му скица си остава „Витрувианския човек“. Това изображение представлява „Закон за пропорциите“, което се базира на описанието, дадено от древноримския архитект Витрувий, поради което носи и името му.

Наред със скицирането, Леонардо си изградил и репутацията на „технически пионер“, във времена, когато хората повече се доверявали на свещениците, проповядващи, че всичко ново е създадено от Дявола. Различният му поглед върху развитието на човечеството, довел до скицирането на множество машини, както и първия прототип на брониран танк. Той е захранван от слънчева енергия и подсилен с двоен корпус, машина, която не е била позната по това време. Интересувал се е от металургия, инженерство, оптика, хидродинамика и анатомията на човека, като именно негови са първите идеи за машина, която да тества якостта на метала и ренесансовия вариант на парашута.

 

Днес във времето на Интернет, приемаме за даденост много от съвременните технологии. Без да се замислим, че дори и в тъмните времена на Средновековието, а след това и по време на Ренесанса е имало творци, като Да Винчи, които са били иноватори и хора с поглед в бъдещето. Срещу тях винаги са били мнозинството от непросветени, които, вместо да възприемат революционните им идеи са преписвали техния гений на Дявола.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This