Климатичните промени са факт, а Европа е от ключово значение и трябва да даде категоричен тласък на действията за справянето с този проблем. Специалният доклад на ООН за глобалното затопляне от 1,5 градуса прогнозира, че имаме по-малко от 12 години, за да ограничим климатичната катастрофа, която може да потопи цели региони или да ги превърне в пустини, ако не бъдат предприети спешни мерки.

 

По тази причина „Грийнпийс“ започва общоевропейски тур под надслов „Заедно за климата“. В него се включва легендарният ветроход „Rainbow Warrior“, който ще обиколи много европейски държави, а България е втората му спирка. Целта на тура е, освен да информира, да предизвика и реални промени в политиките за справяне с климатичната криза.

#малки крачки

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

И тази година Часът на Земята обедини хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. В контекста на пандемията с Covid-19 и в съответствие с въведените здравни мерки, отбелязахме световния празник на околната среда в дигиталното пространство.WWF с виртуален...

#бюлетин

Корабът ще пристигне на родното Черноморие в понеделник, 3-ти юни, и ще остане във Варна до 5-ти юни, сряда. След това ще отплава за Бургас, където ще бъде от 6-ти до 9-ти юни включително. На ветрохода и около него ще се състоят редица събития, посветени на енергийния преход към възобновяема енергия и децентрализацията на енергийната система в полза на отделните граждани и общности.

„България разчита основно на въглища за производство на енергия. Те, както и останалите изкопаеми горива, са един от основните източници на парникови газове и други вредни емисии, пряко подклаждащи климатичните промени и вредящи на околната среда и човешкото здраве. За разлика от много европейски държави, България няма изготвен план за отказ от въглищата и за справедлив енергиен преход, който да спомогне борбата за запазване на климата.“ – коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България.

 

Програмата на „Rainbow Warrior“ във Варна включва пресконференция с информация за европейския тур и събитията в България, обучение, подходящо за широк кръг от хора за същността на енергията от слънцето и нейното значение за енергетиката, кръгла маса за ролята на гражданите в енергийната система на България.

 

В Бургас се предвиждат ученически иновационен лагер, форум за енергийни решения и лекции, посветени на възобновяемата енергия.

 

Организаторите предвиждат още прожекции на документални филми, куклен театър, демонстрации на технологии за производство на енергия от възобновяеми източници и, разбира се, отворени врати, за всички, които желаят да разгледат кораба.

 

Събитията са с вход свободен. Хората, които ги посетят, ще имат възможността да научат повече за климатичните промени и за ролята на енергийната система в засилването им или в справянето с тях. Да видят различни изобретения или разработки за иновации, както и да се срещнат с хора, от различни държави, които работят в полза на природата.

 

Вратите са отворени и за доброволци. Те могат да се включат, след като се свържат с нас (gabriela.petkova@greenpeace.org) и след преминаване на специално обучение.

 

Корабът ще премине през много европейски страни, като ще започне от Румъния, България и Гърция, ще посети Полша, Италия и Испания, а след това ще продължи на север.

 

Като част от предварителната програма за пристигането на „Rainbow Warrior“, „Грийнпийс“ – България организира и прожекция на многократно награждавания документален филм „Как да променим света“ в кино „Влайкова“, в София. Тя ще се състои на 22-ри май, сряда от 19:30 ч., и е с вход свободен. Филмът е посветен на създаването на организацията.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This