Без да сме скромни, можем да изброим хиляди положителни определения за Робърт Хенке. Гениален творец в света на музиката и изключителен артист в света на изкуствата. Познат, за много любители от 1995 г. насам, с проекта „Monolake“ („Монолейк“) и един от създателите на най-известния софтуер за дигитална музика „Ableton Live“, германецът влага целия си креативен и неуморим талант, за да създава едни от най-оригиналните и експресивни форми в музиката, което води до моменти на тотално потапяне и неповторимо звуково изживяване.

Новият завършен проект „Fall“ („Есен“) е вдъхновен от малкото селце Есен в Южна Бавария. Трогателната лазерна инсталация пресъздава малкото градче, което през 1950 г. изчезва от покачващите се води на новопостроения язовир. Наскоро през 2015 г. руините от селото започват да се показват, поради ниското ниво на водата. Снимка от тази картина става вдъхновението на Робърт в тази зашеметяваща инсталация.

fall

Тази инсталацията, организирана от „LABoral Centro de Arte“ в Испания, представлява 10 метрова кубична структура, окачена на тавана, съставена от 180 квадрата от тънък плат. Всички квадрати са поставени случайно без предварително зададен алгоритъм. Лазерът изрисува както органични и ефирни, така и строго геометрични форми, които те пренасят в реалната атмосфера на малкото селце.

fall

Роберт Хенке създава софтуера, който контролира дигиталните звукови системи и модифицирани лазери, които те пренасят в пространства характеризиращи се с обем, мощ и въздействие, контраст между тишина и шум, тъмнина и светлина, манипулиране в реални и виртуални пространства.

Pin It on Pinterest

Share This