снимка: ©Тина Бояджиева

В чест на Световната седмица на кърменето ви представяме отново работата на изключително талантливия фотограф Тина Бояджиева, която този път си партнира с компанията Lansinoh и засне в уникален фотографски проект кърмещи майки по цял свят. Тина пътува до 18 държави, за да заснеме този толкова натурален и откровен момент на свързване между майките и кърмещите им бебета.

­

„Майките, които имах привилегията да опозная и фотографирам, са от различни етноси, религии и финансова среда, но връзката с детето им е безценна.“ – споделя Тина – „Много от майките е трябвало да преодолеят физическите затруднения при кърменето, но всяка една от тях повтори, че любовта и връзката с бебето си заслужават всяка болка. Тези снимки представят именно тази връзка.“

­

Ето какво още ни разказа Тина за тази уникална възможност:

В много от посетените от нас страни, по-специално в така наречения „трети свят“, жените не разполагат с друга възможност – кърмят, защото това е единственият начин бебето да бъде хранено и да расте здраво. Всички те вярват, че собственото им мляко е най-добрият източник на хранителни вещества за бебето. На такива места главната грижа за майката е да остане здрава, за да може да продължи да кърми. Бебето е част от майката, където и да е тя, и каквато и да е работа й – на полето, режеща бананови листа, за да ги продава на пазара, докато пере и е на водната помпа, на пазара, докато продава банани. В по-напредналите икономики, предизвикателството на майката е да се върне към корпоративна работа, където не може да вземе бебето и да продължи да го кърми.

­

Много от майките споделиха физическите си проблеми, със запушване или кървене през първите месеци на кърмене, което бе трудно и болезнено да се преодолее. Общият знаменател обаче е, че всички майки, които срещнах, се съгласиха, че това е едно от най-красивите преживявания, които някой може да опише.

­

Целта на този проект е да представи кърмещи майки от цял ​​свят, за да покаже преди всичко, че кърменето е нормална и важна част от човешкия живот, че майките от всички среди, религии, цветове и финансово състояние споделят същите радости и борби и не на последно място, че културите и обстоятелствата на живота по света са различни, но уникални и впечатляващи по свой собствен отличителен начин. Правото на детето да бъде хранено на обществени места, у дома или където и да е, е важна част от живота на всяко дете и всяка майка и не трябва да бъде отричана, при каквито и да е обстоятелства. Ако има нещо универсално през границите и културите, то това е кърменето.

­

Бюлетин

Всеки месец списание „Българка“ изпраща своите най-нови и популярни текстове във вашата електронна поща.

Pin It on Pinterest

Share This