Оказва се, че домашните ни и улични любимци могат да бъдат тренирани не само да откриват наркотици, бомби и пестициди, но също така и да засичат ракови образувания при хората! А отдадения на стопанката си Макс дори не се нуждае от обучение!

Кучетата притежават уникална обонятелна способност да подушват болестта в дъха или урината на болните хора. Резултатите от изследванията в тази област са удивителни – кучетата успяват да разпознаят успешно пациенти с рак на гърдата и на белия дроб с точност до 88%.

Учените потвърждават, че раковите заболявания имат специфична миризма, но все още не знаят как да я определят, но очевидно кучетата знаят.

С помощта на четирикраките си асистенти, учените разработват специален уред – „електронен нос“, с който да бъдат правени прегледи. Все още обаче уредът не е толкова точен в диагностицирането както кучетата. Същевременно редица учреждения се занимават с трениране и обучение на кучета. Тренировката обикновено отнема от 6 до 8 седмици, след което домашният любимец е готов да предотвратява смъртоносната болест.

Удивителната история на Макс и Морийн разказва именно за това, как любимият на Морийн Макс буквално и спасява живота, като подушва рака в гърдата и я убеждава да направи допълнителни изследвания, след като редовният и профилактичен преглед не показва никакви положителни резултати за наличието на болестта.

Макс и Морийн са много близки. Като всяко куче Макс е много любопитен, игрив и наблюдателен, въпреки вече напредналата си възраст. В един момент Морийн забелязва, че Макс почва да се държи странно – става умърлушен, гледа тъжно, не иска да идва, нито пък да сяда при нея. Първоначалната реакция на Морийн е да предположи, че вече е дошло време Макс да я напусне и това е нормално поведение за възрастта му. Морийн обаче забелязва и нещо друго. Макс често идвал до нея, подушвал гърдата й и след това се отдръпвал назад с наведени уши и нещастен поглед. Преди време Морийн напипва малка подутина в гърдата си, но последната й мамограма не е показала нищо необичайно, за това тя и лекарите са решили, че става въпрос за обикновено подуване на лимфен възел. След като Макс започва да се държи странно, Морийн свързва двете неща и решава да направи нови изследвания. Скенерът и мамограмата отново не показват нищо нередно. Тя обаче решава да се довери на най-добрия си приятел и отива по-далеч – изисква да й бъде направена хирургическа биопсия. Едва тогава Морийн и лекарите разбират, че болестта едва е почнала да се заформя. Морийн се подлага на операция и лекарите успяват да отстранят бучката успешно. Поведението на Макс се променя драматично – веднага щом я вижда пак вкъщи, той отново става старото, щастливо и активно куче, което винаги е бил.

  • www.dogsdetectcancer.org
  • www.naturalnews.com

Pin It on Pinterest

Share This