Дата: 20-ти – 21-ти февруари, 2021 г.

Час: 18:30 ч., 19:45 ч., 21:00 ч.

Място: „HRC Culinary Academy“, бул. „Цар Борис III“ 59

 

 „КУХНЯ“ е авторски танцово-театрален спектакъл, който пресича традиционните граници и докосва публиката, чрез алтернативно кулинарно преживяване на нетрадиционна сцена.

#бюлетин

#арт & дизайн

Любовта към изкуството събира хореографа Коста Каракашян и режисьора и драматург Антония Георгиева в партньорство с майстор-сладкаря Александър Цеков, творчески директор на ресторант „Космос“, които заедно решават да поемат интересни хоризонти в това нелеко време за изкуство.

 

Пътищата на Коста и Антония не се срещат за първи път. След като успешно реализират късометражния филма „WAITING FOR COLOR“, отличен с награда „Люмиер“ от фестивала „Cinédanse“, съдбата ги събира отново за този нестандартен проект.

„КУХНЯ“ пресъздава нажежената обстановка и динамика в професионалната кухня през призмата на „имърсив“ театъра (immersive – потапяне), който позволява на публиката да се потопи в действието и да съпреживее екстремните ситуации, които обикновено остават скрити за хората. Пространствата, до които зрителите ще се докоснат са истинските кухни на „HRC Culinary Academy“, водещия кулинарен институт в Източна Европа, който работи отдавна в посока на включване на темата за менталното и емоционално здраве като част от живота на професионалния готвач.

 

Спектакълът е изцяло съобразен с всички противоепидемични мерки, като е изграден за малки групи от 6 души, които могат да създадат магия, присъща само на едно бутиково, интимно представление.

Заедно с Александър в предизвикателството за нещо ново и различно в кухнята влизат Александра Тальокова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев и Яница Станкева – четирима изявени танцьори в естетиките на съвременния танц, брейка и уакинга. Нетрадиционното сценично пространство е обособено от артистичния поглед на сценографа Борис Далчев и композитора и музикален инженер Георги Атанасов.

 

Това е първият от подобни експериментални проекти на този творчески екип, създадени за алтернативни пространства, които целят да представят сценичните изкуства в различна светлина и да развият и популяризират „имърсив“ жанра в България. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и „HRC Culinary Academy“.

Антония Георгиева е режисьор и драматург с творчески опит в САЩ и Великобритания. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по „Театър“ и „Творческо писане“ през 2018 г., след което специализира с магистратура по „Театрална режисура“ в лондонската консерватория „Royal Central School of Speech and Drama“. През последните няколко години създава редица професионални театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Като драматург работи с някои от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи като „Papatango Playwriting Award“ и „Sky Studios“, а отскоро и води уъркшопове по режисура и драматургия.

Повече за работата й: https://www.antoniageorgieva.com/

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил „Танц“ в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в сферата на спортните и съвременните танци в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Носител е на награда „Люмиер“ от Канада за филма си „WAITING FOR COLOR“ – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. Последните му проекти като режисьор и продуцент в студиото му „Studio Karakashyan“ са музикални клипове и танцовия филм „Поглед от ръба“ в колаборация със Стефани Ханджийска, заснет на 12 различни локации из България. Хореографията му е представяна от „Columbia Ballet Collaborative“ (Ню Йорк) и балет „Арабеск“ (София) и работата му е отразявана от „The Guardian“, „Elle“, „them“, „GLAAD“ и „Свободна Европа“.

Повече за работата му: http://kostakarakashyan.com

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This