На 30-ти май, за трета поредна година, „Култсалон“ („Cooltsalon“) събира държави и градове в едновременна творческа конференция – „Култзин“ („Cooltzine“). Темата за 2020 г. е „Промени“. Тази година се включват градовете София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места домакини, във връзка с мерките предприети около пандемията Covid-19.

 

В рамките на събитието ще бъде представено и третото издание на съвместно сътворения едноименен „зин“ („Cooltzine“). Асоциираното печатно издание е курирано от „Култсалон“, с цел да се предостави достъпна платформа за изява на творчески настроени умове, независимо от тяхната кариера или образование. Страниците се създават от творби подадени чрез отворена покана за участие. Съавтор на една от страниците тази година е и Максим Мокдад – архитект, графичен дизайнер и музикален мултиталант. Познат е на публиката както с плакатни илюстрации, така и с колаборацията му с Маргарит Алексиев (1000 Names), OOHS!.

 

Събитието се провежда на английски език. Благодарение на платформата „Webex“ на Cisco, участниците във всяка дискусия ще бъдат свързани помежду си в лайв видео връзка (live video streaming), с опцията за двупосочна комуникация, включително и за въпроси от публиката.

 

Панелът „Градски изследователи“ предлага гледната точка на архитекти, специалисти по планиране и градоустройство, изследователи, консултанти и активисти, чиято работа се стреми да подобри общото ни съжителство, с практически приложими методи.

#бюлетин

#изкуство

Панелът „Куратори“ е гледната точка на тези, които инициират и продуцират културно-творчески събития, проекти и сътрудничества. Те съдействат за развитието на нови възможности и връзки между отделни сектори, независимо или като част от културна / творческа организация. Часовете за „прожекции“ предлагат преживяване на еднакво съдържание в реално време. Видео творбите ще бъдат излъчени в режим „на живо“ („live stream“), пресъздавайки усещането за кинопрожекция – без бутон „пауза“ или „повторно гледане“. Ще бъде последвано от панела „Творчески практиканти“, с участието на авторите артисти. „Присъствието“ на еднодневното събитие става с предварителна регистрация и получен Webex линк за достъп. Повече подробности тук.

 

Българските участници в дискусиите са: Христина Каменова, архитект („Градски изследователи“), Христо Христозов, културен консултант и бизнес треньор (дискусия „Куратори“), Маргарита Кудрина и Георги Томов Георгиев като „Art Related Foundation“ (дискусия „Куратори“), Васил Владимиров, оперативен мениджър и програматор изложби, „КО-ОП“ (дискусия „Куратори“), Дария Чапанова, визуален артист (дискусия „Творчески практиканти“), с премиера на видео творба, изготвена специално в отговор на тазгодишната тема за промяна. Прожекциите също така включват „Скитащият“ („Errance“, 5 мин, Франция-Сърбия) на Клеман Бедел, френски артист, до скоро живущ в Белград, и психо географски филм-есе „Канал“ („Canal“, 11 мин, Великобритания, 2019 г.; официална селекция „Sheffield Doc/Fest 2019“) на британския режисьор и композитор, Крис Пенти. И двамата ще вземат участие в панел дискусията „Творчески практиканти“, заедно с Дария.

За „Култсалон“

 

В настоящата си форма, „Култсалон“ („Cooltsalon“) оперира на три нива: онлайн платформа за изява, мрежа от съмишленици и куратор на арт и интердисциплинарни събития и проекти. Основан от Оли Гоц в София през 2014 г., „Култсалон“ („Cooltsalon“) няма физическа „щабквартира“, но пък реализира „site-specific“ (създадени и курирани спрямо конкретното пространство) проекти, в партньорство с множество талантливи колективи, в България и по света. Основната мотивация винаги е била предоставяне възможности за себеизразяване на индивидуални гласове скрити за колективния градски ритъм, като през годините тези възможности се изразяват в поредица от разнообразни събития – повече тук: https://cooltsalon.com/projects/

 

Проект „Култзин“

 

През май 2018 г. „Култсалон“ тества „глокален“ формат (комбинация от „глобален“ и „локален“) за обмен на идеи: еднодневна, едновременна изложба (формат видео инсталация), в рамките на която няколко европейски столици представиха една и съща селекция творби пред своята различна, местна аудитория. Произведенията бяха събрани от отворената покана за съвместно създадения „зин“ („Cooltzine“). Всеки от участващите градове (локациите домакини) получи еднакъв файл за видео инсталация и еднакъв брой отпечатани „зинове“ за разпространение на място, а посетителите на събитието имаха възможността да наблюдават лайв видео стрийм (live video stream) от участващите локации.

Видео от миналогодишното издание 

Решено е проектът да се установи като годишно събитие и за второто издание, през май 2019 г., форматът бе разширен с включване на лайв видео дискусии между участващите градове, с помощта на Cisco технологията „Webex“. По този начин фокусът е изнесен върху преживяването, а не „зин изданието“, което обаче е задължителен елемент от проекта. 

„Култзин“ („Cooltzine“) се нарича както еднодневното събитие, провеждащо се в няколко държави и часови пояси, така и съвместно създадения „зин“, свързан с въпросното събитие.

още за четене

Партений Павлович – първият новобългарски книжовник

Партений Павлович – първият новобългарски книжовник

Възрожденецът Партений Павлович е личност, която е преоткрита сравнително скоро в българската историческа памет. Дълго време над Партений тегне забравата и невежеството. А именно той е прекият предшественик на големите възрожденци Паисий Хилендарски и Софроний...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

„Да отстояваш това да си художник е най-големият камък по пътя“ – интервю с Ани Петрова

„Да отстояваш това да си художник е най-големият камък по пътя“ – интервю с Ани Петрова

Ани Петрова е родена 1990 г. в гр. София. През 2009 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в гр. София със специалност „Живопис“, след което следва „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Живописта остава голямата...

Носталгията и морето в „Потъването на Созопол“

Носталгията и морето в „Потъването на Созопол“

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България снимка: thesinkingofsozopol.com Созопол, като от картина на...

Печено с картофи (веган)

Печено с картофи (веган)

Печено с глава от целина.    Рецептата, която предлагам днес е магическа и ни кара да се замислим колко невероятни са зеленчуците, когато се готвят с любов. Това печено от целина може да бъде поднесено за обяд в неделя, на мястото на печеното месо. Едрите глави от...

Pin It on Pinterest

Share This