Историята на танцьора Карлос Акоста звучи като приказка. Тъмнокожо, бедно момче от гетото в Хавана, което постъпва в балетното училище по настояване на баща си, който искал да го предпази от проблемите на улицата. След като го приемат, талантът на Карлос разцъфтява с пълна сила и започва да печели състезания в Европа, още докато е студент.

 

Талантът му не остава незабелязан и става част от балетната формация на Куба, следва преместване в балета на Хюстън в САЩ, а после съдбата го отвежда в кралския балет на Великобритания, където изгрява звездата му. Но както всяко нещо и славата си има цена, и скоро Карлос Акоста го осъзнава.

 

Макар и изключително успешен балетист, постоянните пътувания го държат на разстояние от семейство, приятели, родина. Карат го да се чувства като чужд човек в една непозната страна и всичко това той описва в мемоари през 2007 г. озаглавени „No Way Home“. В интервю споделя, че отчуждението от родината и най-близките хора му причиняват повече болка, отколкото споходилата го слава. Бил посрещнат като чужденец в собствената си страна, заради различните си маниери и културни увлечения.

 

Но независимо от всичко, успехите продължават да го следват. През 2016 г., по случай оттеглянето му от балетната сцена, на едва 43 години, най-верните му фенове засвидетелстват любовта си към него. Специално за шоуто му в „Royal Albert Hall“ за 5 спектакъла резервират 5000 места в залата. Но най-доброто от танцьора може би тепърва предстои. Вече е готов за нова страница от живота си и за нови предизвикателства.

Embed from Getty Images

Карлос Акоста и Маринела Нунез по време на прощалния си бенефис в „Royal Albert Hall“

След това открива собствена компания на име „Acosta Danza“, със седалище в Куба. Тя промотира новите представления на танцьора първоначално в Хавана, а след това са предвидени обиколки в Европа и Великобритания. Първата спирка обаче, беше в Ню Йорк, в „City Center“ където показа невероятния си танцов талант и актьорски умения в творбата „Русалката“, която бе една от петте творби на програмата.

Карлос Акоста стартира новата си компания „Acosta Danza“

Неговата мисия е да обучи новото поколение кубински танцьори в страната. Те са млади, гъвкави и с желание да покажат най-доброто от себе си. За съжаление някои от танцьорите бягат в чужбина, където виждат повече възможности за реализация. Точно затова Акоста иска да се върне в Куба и да помогне. Иска да обучи новите балетисти и да им покаже, че и тук е възможно да се насладят на кариерата си на международно ниво, без да се страхуват, че след това няма да могат да се върнат свободно в собствената си родина.

 

Но тук говорим и за пари и за влияние. Подобно на повечето културни организации в Куба и тази е свързана с правителството – всичко, което става трябва да бъде одобрено от него и от лидера Кастро. Като любимец на правителството, той има много привилегии. Отпуснат му е държавен имот, където живее, както и имот, където провежда репетициите си. За съжаление заплатите са на държавно ниво, но се компенсират с връзките, който си е създал сред правителствените кръгове.

 

Групата на Акоста се подкрепя от един от най-големите танцови театри и организатори на балетни постановки в Англия – „Sadler’s Wells“. Художественият директор на групата Алистър Спалдинг, споделя, че спонсорът на групата Садлър Уелс, който от десетилетие е помагал на Акоста и неговото шоу, организира турнета за „Acosta Danza“. Също така финансово подпомага танцьорите от трупата, като те получават и бонуси върху заплатите, които редовно им се изплащат. С тези заплати танцьорите вече могат да се сдобият със собствен дом. Доброто заплащане е стимул за кубинските танцьори, като така се насърчават да дават най-доброто от себе си и да подобряват постоянно хореографските изпълнения. По този начин се изчистват слабостите, които иначе са част от кубинската танцова школа.

 

Но основният проблем, според Акоста, се корени в годините на изолация на Куба след Студената война, както и голямата безработица в страната. По това време повечето кубински танцьори не са имали достъп до новостите и промените в техниката на танца. В останалите части на света танцьорите са ги усъвършенствали, като са внасяли и свой собствени стилове. По неговите думи в последно време нещата се подобряват, но има още какво да се желае. Той смята, че от решаващо значение за усъвършенстване на кубинските танцьори е досега с хореографи от световна класа. Въпреки това е предпазлив, защото осъзнава, че работата му със световно известни хореографи, като Понт Линберг, Джъстин Пек и най-любимият му от всички Кристал Пийт, може да направи трупата му обикновена. Така както е станало с останалите трупи по света, а не да я отличи, каквото е желанието му и върху което е фокусирана и работата.

 

Спалдинг споделя, че пътуванията му до Хавана, за да следи напредъка на Акоста и групата му, са едно от „големите удоволствия в живота му“. Смята, че именно уникалността на групата и името на Акоста ги отличават от останалите групи. Намира танцьорите за изключително талантливи и умеещи чрез танците си да комуникират с публиката. А това според него не го умеят много танцьори.

 

Акоста разбира отговорността, която носи като ръководител на групата и вижда напредъка в нея, но е наясно, че този проект е още на много ранен етап. Знае, че трябва да минат години, докато се развие проекта, а възможностите за пътуване по света, които се откриват сега пред трупата, ще позволят да натрупат така желания опит. Той упорито преследва мечтите си. И може би именно амбицията, която го е измъкнала от мизерията, сега ще му помогне да продължи нагоре по пътя си и да стигне желаното от него място в този живот.

От 2-ри до 5-ти октомври в „Albert Royal Hall“ Карлос Акоста ще отпразнува 30 години на сцена. Ще бъде акомпаниран от танцьорите на „Acosta Danza“ и оркестър на живо.

#още

„Moderat“ с нов албум „III“ и световно турне Легендарното берлинското дуо „Modeselector“ („Моуд...
Jamiroquai обявиха издаването на новият си албум за март, 2017 г. След известно забавяне, от издаването на последния...
Да срещнеш музиката със сърцето си – интервю с Надежда Цанова Днес ще ви представим един харизматичен, усмихнат ...
Тодор Мазаров – новият Карузо Гара София, 1938 г., пролетта – „Ориент експрес“ п...
Великият Шаляпин и мистерията на трите пръстена Руският оперен певец Фьодор Шаляпин е световно вел...

Абонирай се и получавай ........

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This