Крушунските водопади са една от най-красивите и високи водни каскади в България. Тяхна изходна точка е с. Крушуна, откъдето тръгва основната пешеходна зона, водеща към подножието на водопада. От там започва пътека, която лъкатуши нагоре сред многобройните водоскоци, които падайки, образуват красиви карстови тераси и безброй малки скални прагове, покрити с гъст мъх. По протежение на екопътеката са изградени 15 дървени моста, благодарение на които виждаме водопадите в пълния им блясък. Водата, която се стича по скалите наоколо създава неповторима атмосфера на уют и спокойствие, зарежда душевно и физически.

снимка: Венци Дянкова

снимка: Венци Дянкова

Неслучайно в миналото красотата и уникалността на местността привличат монасите исихасти, които изграждат тук своята обител. Те основават манастир и килии за калугерите в скалите до водната каскада, вярвайки, че на това магическо място могат да се слеят с Бога.

В близост до Крушунските водопади, на територията на селото, са съществували и други два манастира. Единият се намирал в близост до исихастката обител, а другия бил построен по времето на Иван Асен II, като се смята, че и гробът му е някъде наоколо.

И до днес, твърдят старите хора, край Крушуна бродят души на монаси, които не могат да се откъснат от това прекрасно място.

снимка: Венци Дянкова

снимка: Венци Дянкова

Местният свещеник пък, въпреки ледено студената вода, вече няколко пъти кръщава новородени във вира под водопада. Така ги зарежда с божествена енергия и сила, силно осезаеми на Крушунските водопади.

снимка: Венци Дянкова

снимка: Венци Дянкова

Снимка: Венци Дянкова

Снимка: Венци Дянкова

Pin It on Pinterest

Share This