„Ibeyi“, е терминът на племето Йоруба (Yoruba) за божествения дух, който съществува между близнаци. Това е и името на 20 годишното френско – кубинско дуо Наоми и Лиза, в момента със седалище в Париж. Близначките израстват от двете страни на Атлантика. Дъщери на известния кубински перкусионист („Buena Vista Social club“) Анга Диаз и френско – венецуелската певица Мая Дагнино, те продължават техният музикален път все по-атрактивно и безспорно красиво в необятното изкуство.

снимка: Ibeyi

снимка: Ibeyi

 

Още на 11 годишна възраст, Наоми Диаз започва да свири на Афро – перуанския традиционен инструмент – Кахон. Това е ударен музикален инструмент, който се удря с ръце, пръсти, а понякога с четки, палки или пръчки. Използва се най-вече в Афро – кубинската музика, но и в съвременното фламенко, джаз и др. Лиза Каинде Диаз е пианист и текстописец, получила особено развитие с помощта на майка си. Двете сестри започват с техния дебютен албум, посветен на баща им и тяхната трета сестра Янира, която умира седем години след баща им. В музиката си включват стилове от кубинска традиционна музика, електронна, френски джаз, R&B, Хип-Хоп и поп музика. Резултатът е техният дълбоко емоционален едноименен дебют с албума „Ibeyi“.

Tracklist

НомерИмеПродължителност
1.„Eleggua“1:16
2.„Oya“3:52
3.„Ghosts“3:31
4.„River“4:12
5.„Think of You“3:40
6.„Behind the Curtain“4:13
7.„Stranger/ Lover”4:11
8.“Mama Says“4:09
9.„Weatherman“4:02
10.„Faithful“3:27
11.„Yanira“3:37
12.„Singles“3:59
13.„Ibeyi“1:48
14.„Fly (Bonus)“3:32
15.„Chains“ (Bonus)3:01

 

снимка: Ibeyi

снимка: Ibeyi

В много отношения, „Ibeyi“ е продължителен ритуал – посвещение на живота и любовта, както в миналото така и в настоящето. Подобаващо, албумът започва с молитва от Йоруба до Eleggua, орисница, която благославя „кръстовища“ и „пътища“ от земния и неземния път. Наличието на Eleggua и други митични същества, насища албума тематично и музикално. В „River“, например, Лиза – Каинде и Наоми молят божеството Ошун, за пълноводни реки и плодородие. Песента се чувства монументално. Все пак тя е една покана за прераждане. При източване на вокалите става ясно, че единствените други инструменти са MIDI контролер (или два) и познания по пиано. И точно това е, което прави „Ibeyi“ толкова забележителни. Инструментално, музиката им е оскъдна. Но, винаги се чувства пълна с емоции и духовност, която е толкова емоционално дълбока, колкото хората и обстоятелствата, които я създават.

Участия следват в Австралия, Европа и Америка.

снимка: Ibeyi

снимка: Ibeyi

снимка: Ibeyi

снимка: Ibeyi

Pin It on Pinterest

Share This