Новата мания възниква още през 1998 г., когато в Тайпе (Тайван) е открито първото кафене от този необичаен вид, където, освен да отпиете чаша сгряваща напитка, можете да се насладите и на приятната и релаксираща компания на цял куп мъркащи котки. Играта с пухкавите животинки е и своеобразна „антистрес“ терапия заради способността им да отнемат негативната енергия и да успокояват хората.

С годините котешките кафенета придобиват популярност и в други азиатски страни, а напоследък навлизат като мода и в Европа.

 

Ето и някои от най-известните котешки кафенета по света:

 • Minimal Café, Тайпе, Тайван Заради безплатния Wi-Fi, нежната музика и гальовните обитатели, мястото е любимо на много от местните жители, които шеговито го наричат „капан“.
 • Кошачья Республика, Санкт Петербург, Русия. Уникалното арт кафе отваря врати през 2011 г. и е дом на 15 котки. Освен приятната им компания, посетителите могат да получат и ценни съвети как правилно да разбират и да се грижат за своите домашни любимци.
 • Nekokaigi Café, Киото, Япония. Тук властват няколко железни правила. Не се допускат деца до 13 г., котките не могат да се взимат и снимат със светкавица, както и да се хранят с донесени от клиентите продукти. Въпреки всички тези строги принципи, кафенето се радва на небивал интерес, тъй като в Япония не всеки жител може да си позволи да отглежда животно в дома си.
 • Godabang Cat Café, Сеул, Южна Корея. Освен като дом на 20 котки от различни породи е известно и като мястото с най-добрия горещ шоколад в цяла Южна Корея.
 • Neko, Виена, Австрия. Първото кафе за котки в Европа е открито през 2012 г., а собственикът Такаку Ишимуцу, се бори цели 3 години, за да получи разрешително за отварянето му. Най-важното и единствено правило, тук не се допускат кучета!
 • Cat Café, Токио, Япония. Вече споменахме, че в Япония домашните любимци са лукс, което обяснява огромната популярност на котешките кафенета. В Страната на изгряващото слънце вече има над 150 заведения от този тип, като броят им непрекъснато нараства.
 • Cat Café, Будапеща, Унгария Отваря врати през 2013 г. и е дом на 13 котки.
 • Храм на котките, Мюнхен, Германия. Съществува от 2013 г. и предлага предимно вегетарианска кухня. Котките тук са със специални привилегии и разполагат с котешки стаи за отдих, където могат да си починат, ако им писне от посетителите.
 • Calcio, Токио, Япония, освен на компанията на 20 котки, в Calcio можете да се насладите и на тишина и уют, необичайни за шумния мегаполис.
 • Cat Café, Шанхай, Китай Заведението е открито през 2012 г. и популярността му непрекъснато расте. Подходящо е за срещи, игри и релакс в прекрасна мъркаща компания.
 • Cats Coffee House, Лондон, Великобритания. Спонсорирано изцяло от жители на Лондон, кафенето отваря врати през май 2013 г. Всичките му обитатели са взети от приюти за животни.

Pin It on Pinterest

Share This