Това е желанието присъщо на всеки човек. Естественото състояние на човешкото тяло е да бъде здраво и балансирано. Правилният баланс предоставя на тялото възможност да лекува себе си.

Остаряването е естествен и необратим процес, който се осъществява в клетките, органите и тъканите на всеки жив организъм. Той се характеризира с намаляване на биологичните функции и промяна на функционалната тъкан с фиброза.

Мъдростта от Изтока и научните постижения от Запада, предоставят на обществеността, проверени от времето и добре проучени „тайни“ за постигане на дълъг и здравословен живот. Докато конвенционалната западна медицина се фокусира върху предписването на лекарства за лечение на заболяванията, източната медицина разглежда болестта, като симптом на живота извън равновесие. Акцентът винаги е бил да се предотврати и поддържа добро и здравословно състояние.

Традиционната китайска медицина използва различни естествени терапии, като например: акупунктура, билки, диета, Тай Чи и йога. Тя вижда процеса на стареене, като дегенерация на органите – тялото губи способността си да се самовъзстановява и се получават значителни промени във вътрешните органи; изчерпването на основните вещества, като жизнена енергия, кръв и телесни течности – причиняват най-честите признаци на стареене, като набръчкана кожа, сива коса, намаляване на мускулната тъкан и чупливи кости; натрупването на метаболитни отпадъци забавя функциите на вътрешните органи и те престават да премахват телесните отпадъци ефективно.

Стареенето може да се изживее като приятен процес, ако се обърне необходимото внимание за поддържане на физическото, умственото и емоционалното благосъстояние. В традиционната китайска медицина, „антиейдж“ (анти стареене) терапията е разделена в три посоки: за здравето на кожата, физическото здраве и психическото здраве. Въпреки това, следва да се отбележи, че нито една от тях не може да се разглежда поотделно, поради тяхното взаимно допълване. Подмладяващата терапия не трябва да разчита на една-единствена рецепта, а е нужно да се използват всички налични методи – само един цялостен подход към процеса ще доведе до значително въздействие.

Диетата е основното, което влияе върху възпалението на организма. Една здравословна, „противовъзпалителна“ диета може да намали сърдечно-съдовите заболявания, болестта на Алцхаймер и рака. Антиоксидантите, намиращи се в зеленчуците, плодовете, билките, подправките, шоколада и чая, подпомагат нашите тъкани и органи да се защитят от възпаления. Съвременната насока в диетите е много далеч от защитата от възпаления. Освен това, те са натоварени с мазнини, причиняващи възпаление, в допълнение към бързо разграждащите се въглехидрати под формата на хляб, сладкиши и сладки напитки. В посочените по-горе храни, се очертава по-висок гликемичен индекс, който повишава нивото на кръвната захар много бързо, усилва секрецията на инсулина и увеличава възпаленията.

Човек може да започне да води по-здравословен начин на живот, като избере бавно разграждащи се форми на въглехидрати, като пълнозърнести храни, боб, сладки картофи, тикви и плодове, като ягоди, череши, ябълки и круши. В неговото мото: „Яжте по-малко, живейте по-дълго“, Maoshing Ni L.A. – доктор 38-мо поколение на традиционната китайска медицина, е намерил силна връзка между столетниците и количеството на консумираната храна. В своето изследване за столетниците, той прави заключение, че те ядат по-малко от средното количество на дадена храна. По отношение на течности, водата е най-добрия избор. „Mayo Clinic“ казва, че препоръчителното количество за мъже е около 3 литра, докато жените трябва да консумират най-малко 2 литра вода.

С напредъка на технологиите, водата е била заменена от множество видове безалкохолни напитки, претоварени с химикали за вкус и цвят, които са вредни и ускоряват процеса на стареене. Сигурен начин да се забави този процес е чрез елиминиране на токсините, създадени от тези водни алтернативи. Чаят е напитката, която най-често се използва от столетниците по целия свят. Задържащи свободните радикали, свойствата на чая, са добре известни и научно доказани. Полифенолите в чая, особено катехините са мощни антиоксиданти, които се използват за предпазване и лечение на атеросклероза, диабет и някои видове рак.

Джинджифилът е добре известен лек за храносмилателни разстройства. Съдържащата гераниол смес, която помага в борбата с рака, също така има и противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Друга билка, забавяща процеса на стареене, позната на хората от преди 5000 година, е Ginseng (женшен). Науката е доказала, че женшена подобрява функциите на организма, стимулира имунната система и подобрява паметта, докато стабилизира нивата на холестерола и кръвната захар.

Дейностите поддържат хората млади. Упражненията запазват тялото и ума на човек в страхотна форма. Най-добрите упражнения за забавяне процеса на стареене, са Тай Чи, Чи Гонг – фокусирани върху повтарящи се меки движения в баланс с дишането, като по този начин се забавя сърдечният ритъм, намалява се кръвното налягане и се понижават нивата на хормоните на стреса (адреналин и кортизон).

Също така сънят е от съществено значение. Човешкото тяло се възстановява най-добре през нощта с добър сън. Изследванията показват, че най-малко 8 часа сън са необходими за доброто здраве на хората от всички възрастови групи. Лошият сън води до хипертония, диабет, инсулт, сърдечни атаки и затлъстяване.

Доказано е, че акупунктурата помага при лечение на стрес и проблеми със съня. Тя дава по-добър нощен сън и цялостно подобряване на физическото и психическото здраве. Източната медицина предлага допълнителни техники и инструменти като Tui Na, Чи Гонг и билкова терапия.

Психическото състояние значително влияе върху физическото състояние. Изследвания са показали, че редовното спокойствие за няколко минути на ден, може да добави години към живота на човек. Мирно съзерцание, медитацията или молитвата позволяват на тялото да се отпусне и ума да се успокои, като по този начин се улеснява освобождаването на DHEA (dehydroepiandesterone) от надбъбречните жлези. Този хормон е свързан с дълголетието, достигайки връхна точка при хората, в средата на двадесетте им години. Както се очакваше, концентрацията на DHEA намалява, когато човек остарява.

Днес, много хора на запад употребяват и трябва да използват традиционната китайска медицина, за да допълнят методите за анти стареене на конвенционалната медицина.

Автор: Др. Роза Азманова L.A.c. M.D.

Pin It on Pinterest

Share This