Основан още през първата половина на 13 век, Клисурският манастир е едно от основните средища на духовен живот по времето на Първата Българска Държава. Разположен е в близост до град Берковица, в подножието на старопланинския връх „Тодорини кукли“, в долината на река Врещица. В миналото е носил прозвището Врещецки манастир.

През годините, в които България е под османско иго, манастирът бил разрушен и мястото за дълго остава забравено. Едва през 1742 г. бива възстановен с дарения от клисурци. Близо век по-късно, през 1862 г., турските войски отново опожаряват и плячкосват манастира, като избиват над 120 души.

Клисурски манастир

Клисурски манастир / снимка: Венци Дянкова

В средата на 19-ти век, местните възстановяват за пореден път светата обител, изграждат магерницата и храмът „Св. св. Кирил и Методий“. Така постепенно се оформя цял манастирски комплекс с църковни и стопански сгради, който е бил едно от средищата за развитие на българската просвета и книжнина, и за утвърждаване на християнската вяра. Главната църква е реставрирана едва след Освобождението, когато е изработен и иконостаса й.

През 1991 г. се възстановява традиционното честване на празника „Богоявление“ край реката на манастира. Постепенно започва благоустройството на вътрешното пространство на комплекса, както и изграждането на параклиса „Св. Никола“.

През 2000 г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т.нар. „жива вода“, която се смята за лековита.

От 2008 г. Клисурската обител функционира като Женски манастир.

Обособено е иконописно ателие, където послушничките изработват различни святи и битови предмети, както и икони, следвайки традициите на древната Охридска школа. Всички тези светини можете да намерите в специалния църковен магазин на територията на манастира.

През 2012 г. тук е открит „Музей на църковната история“ на Видинската епархия. В него е представена историята на Клисурския манастир от създаването му до днес.

Сред най-ценните експонати тук са тежащото цели 25 кг позлатено Евангелие, изработено в Русия през 1894 г., както и още по-старото Евангелие от 1778 г., дарение на манастира от руския император Николай II.

В музея има множество стари икони и осветени църковни предмети. Най-впечатляващи са иконата на „Св. Богородица“ от 1688 г., както и сребърната икона на „Св. Александър Невски“ от 1877 г., подарена от император Александър II на един от генералите му.

В една от витрините на музея са съхранени богослужебните дрехи, жезъла и сребърната икона на първия български екзарх Антим I.

Днес Клисурския манастир е един от най-привлекателните центрове, както за духовност, така и за почивка и отдих. Съвместно с православни организации, всяка година тук се организират лагери за деца от цялата страна. За развлечение се предлагат планински излети, конна езда, концерти и изложби. В Клисурската обител е обособен и „Планински парк за отдих“, който разполага с база от над 80 легла и предлага традиционни български ястия. За най-малките специално са изградени детски съоръжения и площадки. Всичко това в комбинация с прекрасната природа тук превръщат Клисурския манастир в духовен оазис, както за православните поклонници, така и за многобройните туристи.

Pin It on Pinterest

Share This