На 65 км западно от Кьолн, на същински кръстопът от възгледи и идеи, си дават среща три държави – Германия, Белгия и Холандия. Именно на територията на Германия, в град Аахен се намира най-старата в Северна Европа католическа църква.

 

След като Карл Велики става крал на франките, държавата започва своя икономически и политически разцвет. Наричан „Бащата на Европа“, той я разширява до Западна и Централна Европа. Коронован е от самия папа за първи император на Свещената римска империя. Именно по негово нареждане започва строителството на катедралата. Градът е богат на минерални извори и голям брой диви животни, което обяснява защо кралят е избрал именно този град за столица на империята си.

снимка: Frank Kehren

През 800-та година се поставят първите основи на осмоъгълната базилика. Подобен купол имат само тогавашните църкви в Константинопол и се акцентира главно върху височината. Най-старата част от катедралата е параклисът, който е построен през 786 г. Описват я като шедьовър на Каролингското изкуство. За основа на проекта е използвана византийската църква „Сан Витале“.

#бюлетин

#кино

Самата катедрала обединява архитектурни стилове от източната и западната част на Римската империя, като строителството на параклиса отнема близо 10 години. Там е погребан и владетелят през 814 г., а през 881 година викингите го унищожават. Нужни са цели 102 години – до 983 г, докато постройката бъде възстановена. През следващите 600 години там се короноват всички немски крале. През 1165 г. Карл Велики е канонизиран за светец, а това превръща катедралата във важно място за поклонение.

Златен бюст на Карл Велики

За вътрешността на катедралата са използвани различни архитектурни стилове – „съжителстват“ византийски мозайки, готически декорации, каролингски елементи и голямо количество злато. Самата катедрала е разделена на 2 части, като в едната част се намира параклиса, а в другата са разположени 8 декорирани арки, както и трона, на който е коронясан Карл Велики. Самият трон е направен съвсем просто, въпреки очакванията за богата украса от орнаменти.

Тронът на Карл Велики

Тя приютява различни произведения на изкуствата изработени от каролингските работници. Двете най-забележителни неща вътре са „Златния олтар“ и „Готическия хор“. Също така посетителите могат да видят 4 от най-важните мощи събирани от Карл Велики – плаща на Света Богородица и облеклото на младенеца Исус, Платнището на Исус и кърпата, върху която е лежала отсечената глава на свети Йоан Кръстител. Именно тези реликви още от Средновековието привличат милиони поклонници от всички християнски земи.

 

Западната порта разполага с 4 масивни бронзови врати, известни като „Вратите на вълка“, отлети още през 800 г. пр.Хр. Те тежат цели 4 тона, като се основават на други древни модели за направа на подобен тип врати. В антрето може да се види статуя на вълчица донесена от самия император през II-ри век сл.Хр. От средата на XIV век великите мощи започнали да се излагат веднъж на 7 години, като и до днес тоя обичай продължава да се спазва.

 

Сред вярващите се носят легенди, че самият император починал на трона си, облечен с блестящата си броня и бил погребан с нея, като тялото на императора било в изключително добре запазено състояние. По време на Втората световна война катедралата оцелява по чудо, след като падналата авиационна бомба не избухва и това запазва сградата от катастрофални разрушения. В катедралната хазна могат да се видят и други произведения на изкуството без аналог в света.

снимка: Frank Kehren

От 1978 година катедралата е от първите 12 обекта вписани като част от списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Това е първият немски и едва третия европейски обект удостоен с тази чест. И до днес Аахенската катедрала е важна част от историята и културата на християнския свят. Тя е любима туристическа дестинация на милиони туристи и поклонници от цял свят. Благодарение на непроменения си дизайн, и все още продължаващото й активно функциониране, катедралата е все така притегателна сила за всички вярващи.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This