Картините на арменския художник Севад Григорян сякаш сами разказват приказки. Те са символ на човешката добродетел. Чрез картините си творецът доказва, че живота не е само в черно-бели краски, а е една „жива“ пъстроцветна палитра. В тях човек може да се наслади на най-простите и едновременно с това толкова сложни човешки взаимоотношения – любов, семейство, доброта и отношение между хората.

 

През невинните очи на детето животът прилича на приказка, където царуват доброта, мир, любов и е място, където красивите принцеси несъмнено намират своите рицари, яхнали приказни бели коне. Всички спомени, събития и впечатления биват отразени и запазени върху бялото платно.

#изкуство

Поезия в аналог – фотографията на една германка

Поезия в аналог – фотографията на една германка

Успокояваща, деликатна, изпълнена със светлина и сянка – така най-кратко може да се опише фотографията на Тина Сосна.Успокояваща, деликатна, изпълнена със светлина и сянка – така най-кратко може да се опише фотографията на Тина Сосна. Едно германско момиче, което...

#бюлетин

Севад Григорян използва в творбите си смесица от различни видове бои – акрилни, маслени и гваш (вид боя от минерален произход). Важна част от същността на картините са именно детайлите, които позволяват на гледащия ги да съзре любовта и грижата, които са ключови елементи от творчеството му, повлияно от източните култури и в частност от арменския фолклор.

Една от основните теми в творчеството му е семейството. То е изобразено като единна хармония между членовете вътре в рода – майка, дете и баща. Именно красотата на семейното щастие дава вярата, че светът може да стане едно по-добро място за живеене. В картините му много често природните сцени с различни животни намират общо съжителство с героите му. Вярва, че красотата ще спаси света, затова набляга на акцентирането на роклите и костюмите на героите си, в които е вложил много сложни композиции.

Прилагането на по-светлите тонове на акрила придават онази дълбочина, която Севад е търсел в по-ранните си произведения. Чрез силата на акрила, неговата форма и цвят, творецът придава по-голяма дълбочина на природата и заобикалящата го действителност. Запечатването на емоциите върху лицата на героите му отразяват техните душевни терзания и ги карат да се извисят „над нещата“, над проблемите, и сякаш живеят за насладата от момента, карайки зрителите да осъзнаят, че животът е само един преходен момент.

Любовта към рисуването си, творецът разкрива още през ученическите си години. Това го подтиква да завърши Ереванския педагогически университет, а по-късно посещава курсове по рисуване, организирани в Държавната академия за изящни изкуства в Рига. След завръщането в родния си град отваря собствено студио, като заедно с това преподава в градската художествена школа, където младите творци имат възможност да се докоснат до творчеството и гения на този майстор на разказа в картини.

 

Името на Севад става известно през 2004 година, когато представя картината си „Мадоната с детето“ на международния конкурс в Кобе, Япония. Сред огромната конкуренция на 3000 художници от 81 страни, картината е избрана, заедно с още 100 картини на други творци, сред победителите.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

„Испанският език е любов, английският свобода, а българският мой корен и начало“ – интервю с поетесата Александра Евтимова

„Испанският език е любов, английският свобода, а българският мой корен и начало“ – интервю с поетесата Александра Евтимова

Александра Евтимова е поет, писател, филолог и преводач, но преди всичко тя е една слънчева, позитивна, нежна и пленителна личност. Родена е през 1995 г. в красивия български град Бяла Слатина. Завършила е английска филология с втори чужд език испански във...

Pin It on Pinterest

Share This