Задължителни за добрия вкус на ястията, зелените подправки присъстват неотменно в кухнята на всяко семейство, под една или друга форма, изсушени, замразени, пресни. Но нищо не може да се сравни с аромата и свежестта им, когато са откъснати непосредствено преди консумация. Ето няколко съвета как да засадим, в градината или в саксии на терасата, най-нужните за домакинството подправки.

Необходими са ви:

   – саксии с различна големина.

   – компост (пръст, обогатена с органични отпадъци).

   – тор (добре е той да е с бавно освобождаване).

Като начало е добре да знаете, че съществуват многогодишни видове зелени подправки. Като лавъра и розмарина, на чиято свежест се наслаждаваме и през зимата. И едногодишни, като босилека и магданоза, които можем да откъснем единствено през по-топлите месеци на годината.

Има два варианта при засаждането на ароматните подправки у дома: да използваме семена или да закупим вече покълнали тревички от някой разсадник.

Ако вашият избор са семената, ще ви е необходима малка саксия. Напълнете ¾ от нея с компост, поставете 2 или 3 семенца и покрийте с 1–2 см от компоста. Внимателно полейте с малко вода. Задължително е саксията да има дупка, за да се избегне прекалената влажност на почвата и така да се предотврати евентуалното изгниване на кълновете.

Прорастването на първите листенца очаквайте след 10-20 дена в зависимост от вида им. След около месец вече може да присадите покълналите тревички в по-големи саксии или във вашата градина. Внимавайте да не пречупите корените им, тъй като те все още са твърде крехки.

Ето и няколко подправки, които виреят само през топлия период от годината и съвети при култивирането им:

БОСИЛЕК – най-подходящо време за засаждането му е средата на пролетта. Семената покълват за около 2 седмици, а когато достигне височина от около 15 см, може да се присади в по-голяма саксия или в градината. Ако желаете, повторете процедурата в края на пролетта. Така ще разполагате със свеж босилек до късна есен.

МАГДАНОЗ – и тук най-подходящ период за засаждането е средата на пролетта. Покълването на магданоза става по-бавно и на първите листенца можете да се насладите едва в средата на лятото. Както и при босилека, можете да засадите нови семена и в началото на лятото, за да имате от прясната подправка по-дълго време.

РИГАН – най-добре е да закупите вече засаден риган от някой разсадник през пролетта и да го преместите в по-големи саксии или в градината след около 1-2 седмици. Имайте предвид, че тази подправка се нуждае от суха и песъчлива почва, за да вирее. В началото на есента е необходимо да се подрежат цветчетата, които започват да цъфтят.

За разлика от босилека и магданоза, които е най-добре да замразите във фризера, най-подходящия начин за консервиране на ригана е като изсушите клончетата му.

Многогодишните подправки, които можем да отглеждаме през цялата година трябва да закупите, вече засадени, също от разсадник или от супермаркет.

Най-популярни са:

ЛАВЪР – в средата на пролетта прехвърлете лавъра в по-голяма саксия, като добавите и малко тор. В началото на лятото се появяват стръкчета, които е нужно да подрежете, за да могат да изникнат нови по-късно. Листенца от лавъра можете да събирате през цялото лято, като най-добре е да ги изсушавате, за да разполагате с тях и през зимата. В края на есента приберете саксията с тази подправка на по-топло и защитено място.

РОЗМАРИН – подходящо време за присаждане е края на пролетта, като към пръстта добавете и малко пясък. Необходимо е да подрежете клончетата на розмарина в началото на лятото. Тях може да използвате и за присад, ако желаете да развъдите тази билка.

САЛВИЯ – в края на пролетта преместете салвията в по-голяма саксия или в градината на слънчево и топло място. През пролетта на следващата година трябва да подрежете стъблата й до около 15 см., за да не се разклонява твърде много при растежа си.

Pin It on Pinterest

Share This