Четенето е завладяващо и полезно занимание. Предизвикателството идва, когато се опитаме да накараме и нашите малки наследници да повярват в магията на книгите.

Всяко поколение деца се изправя пред нови изкушения, които обсебват ума и запълват свободното време. В нашето детство не бяха популярни интернет, видео игрите, социални мрежи, Skype. Играехме пред блока, гледахме анимационни филмчета по телевизията и четяхме книги. За съвременните деца става все по-трудно да развият читателски навици. Не бива да се забравя, че обичта към книгите се „посява“ в детското съзнание постепенно, още в ранна възраст. В това отношение ролята на родителя е от голямо значение. Влиянието, което едно дете получава от майка си и баща си през първите 7 години изгражда основата, върху която се гради неговата индивидуалност.

Положителната нагласа и търпение трябва задължително да бъдат налице. Влечението към книгите се поражда у всяко дете по различен начин, затова родителят трябва да обмисли внимателно как ще подходи.

Четете по едно и също време и наблюдавайте прогреса

Съставете списък, който включва няколко (5-10) заглавия на книги, които вие и вашето дете ще четете по едно и също време. Направете таблица, крива или обикновена схема, която да отразява прогреса, който и двамата правите. Отлична работа би свършила средна по размери бяла дъска. Няма значение дали са 15, 20 или 30 страници, които детето е прочело, считайте, че това само по себе за съществено постижение. Най-ефективна мотивация децата получават от родителите си, затова техният пример е много важен и действа като отправна точка за индивидуалното развитие. Така стигаме до логичния извод, че постиженията на родителите лежат в основата на успеха в начинанията на децата.

Лесен достъп до книгите

Книжките на малчуганите трябва да бъдат на места, които са по-близо до тях, отколкото са, например, компютърът или дистанционното за телевизора. Така шансът детето да пристъпи първо към разгръщане страниците на книжката, отколкото да превключва тв каналите, е далеч по-голям.

За да подтикнете децата си към четене, трябва да изберете стратегия, която да съчетава полезното с приятното. Разберете от какво най-много се интересува детето. Да приемем, че харесва рицари или пък роботи и космически кораби. Купувайте книжки на тази тематика. Избирайте такива, които имат по-красиви картинки и ще видите как лека-полека малчуганът сам ще сяда да ги разглежда и да се зачита. Ако историята, разказвана в книгата, успее да го заинтригува, значи сте на прав път.

Родителят като ролеви модел

Децата копират поведението на своите родители, поне в ранна възраст, затова е важно още тогава да се внуши, че трябва да уважават книгите, изтъквайте тяхната полезност. Когато учите най-малките да разпознават буквите, да сричат и да четат гладко, може да използвате различни начини, в това число да импровизирате, дори когато сте в колата. Помолете детето да прочете надпис върху опаковката от шоколад, картичка, билборд, табела на някой магазин или етикет на стока.

Детски списания и комикси

Обяснете на децата защо е толкова важно да могат да четат и защо четенето не е свързано само с книгите, а с всичко в живота. Детските вестници, списания и особено комиксите носят голямо вдъхновение за младата аудитория. Според специалисти момчетата са по-голямо предизвикателство, що отнася до развиване на любов към четенето, отколкото момичетата. Повечето книги за малчугани трудно печелят вниманието на момчета. Тук е моментът, когато да им представите чудния свят на комиксите и графичните романи. Следете интересите на детето и ориентирайте търсенето на книгите въз основа на тях.

Поле за изява

Четенето и писането вървят ръка за ръка. Скорошни изследвания показват, че когато децата имат свобода да пишат на теми, които са им интересни, това значително повишава тяхната продуктивност и умствено развитие. Затова не ограничавайте детето карайки го да чете единствено и само книгите, които се учат в училище. Давайте му колкото може по-широко поле за изява. Носете му книги на съвременни автори, които пишат за деца като например Ю Несбьо („Прахът на Доктор Проктър“), Камила Легберг (поредицата за „Супер Чарли“), Харпър Лий („Да убиеш присмехулник“), Дж. К. Роулинг („Хари Потър“), Клайв Стейпълс Луис („Хрониките на Нарния“), Толкин („Хобит“), Джон Грийн („Къде си, Аляска“, „Вината в нашите звезди“ – предимно юношески) и др.

Ползите от смартфоните и таблетите

Мобилните устройства вече са важна част от нашето ежедневие. Една от привилегиите да имаш таблет или смартфон е достъпът до голям брой приложения, свързани с четеното, слушането и писането. Магазините за приложения предлагат богата гама от мобилни програми, с които всеки родител би могъл да занимава детето си в продължение на часове. За най-малките има специално разработени приложения за изучаване на числата, месеците, дните от седмицата и това е поднесено по много приятен и лесен за запомняне начин.

Четене на глас

Децата трябва да се насърчават да четат на глас. Това дава възможност на родителите да следят прогрес и да забележат къде детето среща трудности. Вземете една книжка и седнете заедно, прегърнете детето и изберете произволно параграф, който то да прочете на глас. Четенето е като да караш колело. Веднъж като се усвои, никога не се забравя. Докато детето се учи да чете, родителят трябва да бъде наблизо и да помага. Децата са по-уверени, когато усещат подкрепата на мама и татко. Връзката между детето и книгата се изгражда бавно, стъпка по стъпка. Ще дойде момент рано или късно, когато детето ще поиска да се отдели и да чете самостоятелно.

Книгата като подарък

По време на празници вмъквайте сред подаръците, освен обичайните играчки, които сте му обещали и по една книга. Този подарък не трябва да бъде основен, а детето да го получава между другото, за да не почувства, че го притискате. Четенето на книги е личен избор, а не наложен такъв. Избирайте луксозни книжки с красиви корици, лъскави страници и интересни картинки. През последните години издателствата все повече наблягат над красивия дизайн на детските книжки, с което до голяма степен улесняват родителите, защото децата сами се чувстват привлечени от облика и съдържанието на книжката.

Аудиокниги

Аудиокнигите също оказват важен положителен ефект. Те са се настанили трайно във възпитателната практика, защото поддържат интереса на децата към различни истории и в същото време развиват способността им да се концентрират, да слушат и разбират. Аудиокнигите дават добра възможност за детето да учи чужд език от малко, като слуша приказки на английски, немски, френски, руски и др.

Четене през ваканциите

Зимните и летни ваканции са време, което се дава на децата да си починат от училищните занимания. Това не се отнася за четенето. Не е правилно детето да се оставя месеци наред, без да чете. Излизайте заедно по разходки, сядайте в парка и изваждайте книгата, таблета или електронния четец. Когато не се поглежда поне една книжка продължително време, това неминуемо води до регрес в читателските способности.

Най-силната мотивация се внушава у децата, когато виждат, че родителите следват собствените си съвети. Това поражда уважение и вдъхва увереност.

Pin It on Pinterest

Share This