Всеки от нас има любим цвят. Предпочитаме го при избора на дрехи, обувки и аксесоари и усещаме влиянието му върху нас и нашите емоции. Освен върху настроението ни, оказва се, че цветовете могат да променят и енергията ни, както и помагат при лечението на различни болести и симптоми.

Ето защо особено важен е изборът на цветова палитра в дома, мястото, където прекарваме най-голяма част от деня си, релаксираме и се възстановяваме от ежедневния стрес и напрежение. Точно затова, когато ви предстои ремонт или имате ново жилище, не следвайте сляпо модните тенденции и стилове, а обърнете внимание на силата и влиянието на цветовете върху вас. Как даден цвят се отразява на настроението ви? С какво го свързвате? Как ви кара да се чувствате? Изберете нюансите, които ви успокояват и „зареждат“, дори и да не сте наясно защо е така.

Разбира се, не забравяйте да вземете под внимание и размера на помещението, както и неговото предназначение, тъй като цветовете имат свойството да разширяват или стесняват дадено пространство, да подчертават или да прикриват различни недостатъци.

И тъй като най-голяма площ в една стая заемат стените, първо изберете тоналностите за тях и едва след това за подовите настилки, мебелите и декорациите.

Ето и въздействието на най-популярните основни цветове:

ЧЕРВЕНО

 • Положителни ефекти: физическа сила, енергия, възбуда, смелост.
 • Негативно влияние: агресия, напрежение.

Червеното е един от най-високите на енергийно ниво цветове, предизвикващ настроение. Подходящ е за трапезарии и холни помещения, тъй като стимулира и приобщава хората. Имайте предвид, че червеното повишава кръвното налягане и учестява дишането и пулса, поради което не се препоръчва за основен тон в спални помещения.

Червеният цвят е най-агресивният от целия спектър и не е подходящ за работна обстановка и офиси, защото може да стимулира разногласия и да наруши хармонията.

ЖЪЛТО

 • Положителни ефекти: оптимизъм, творческо вдъхновение, увереност.
 • Негативно влияние: страх, депресия, тревожност.

Тъй като стимулира жизнеността на слънчевата светлина и се свързва с положително настроение, жълтото е добър избор за кухнята, трапезарията или банята. Особено подходящ е за малки входни помещения и коридори, защото е експанзивен и приветстващ.

Въпреки всички тези качества е един от най-непопулярните цветове, може би заради умората в очите, която предизвиква или за чувството за гняв и безсилие, което създава у някои хора.

Така че, ако се спрете именно на жълтото за основен цвят, използвайте го за малки помещения, в които не прекарвате много време.

СИНЬО

 • Положителни ефекти: спокойствие, логика, размисъл, общителност.
 • Негативно влияние: изолираност, липса на емоция, самота.

Синьото е един от най-подходящите цветова за спални и бани заради успокояващия и релаксиращ ефект, който има. Въпреки това тъмните му нюанси могат да предизвикат неприятно, хладно и безчувствено усещане, така че ако го използвате за основен цвят, задължително балансирайте с топли цветове в обзавеждането и декорацията.

Във физическо отношение понижава кръвното налягане, забавя сърдечния ритъм, успокоява дишането.

ЗЕЛЕНО

 • Положителни ефекти: хармония, любов, възстановяване.
 • Негативно влияние: посредственост, застой, отегчение.

Съчетавайки в себе си веселото настроение на жълтото и спокойствието на синьото, зеленото е най-успокояващият цвят, според психолозите. Това го прави изключително подходящ за всяко помещение в дома. Зеленият цвят е отпускащ, създава чувство за удовлетвореност и действа антистресово.

ПУРПУРНО

 • Положителни ефекти: духовност, проницателност, истинност.
 • Негативно влияние: интровертност, потискане.

В по-светлите си нюанси има успокояващо действие, също като синьото, но без да носи усещане за безчувственост и студенина.

В по-тъмните и наситени тонове придава лукс и влияе положително на творческите натури.

ОРАНЖЕВО

 • Положителни ефекти: топлина, сигурност, чувствителност, страст.
 • Негативно влияние: лекомислие, неудовлетвореност, незрялост.

В древността било използвано за увеличаване на енергията, както и при лечение на белодробни заболявания. Предизвиква вълнение, радост и ентусиазъм. Ето защо е най-подходящ за трапезарията и всекидневната, където създава приятна и жизнерадостна атмосфера.

КАФЯВО

 • Положителни ефекти: топлина, подкрепа.
 • Негативно влияние: тъга, липса на смях.

Тъй като се асоциира най-вече с просперитета и създава атмосфера на земност и мъдрост, кафявият цвят е изключително подходящ за офиси и работни помещения. Съчетава се добре с бежово и светложълто, които го балансират.

РОЗОВО

 • Положителни ефекти: сексуалност, женственост, загриженост.
 • Негативно влияние: безсилие, физическа немощ.

Подобно на червеното, розовият цвят също влияе физически, но най-вече стимулира емоциите. Не прекалявайте с него, тъй като води до изтощаване във всеки един аспект.

СИВO

 • Положителни ефекти: психическа устойчивост и неутралност.
 • Негативно влияние: депресия, летаргия.

Обикновено предизвиква негативно чувство, авторитарност, практичност. Това го прави подходящ за бизнес срещи и презентации. Използван в по-светли и неутрални тонове, сивото се променя в зависимост от останалите цветове в интериора.

ЧЕРНО

 • Положителни ефекти: сигурност, ефективност, изтънченост.
 • Негативно влияние: студенина, заплаха, депресия.

Среща се изключително рядко като основен цвят в интериора. В комбинация с бяло е чудесно решение за фон и говори за изтънченост и безкомпромисност.

БЯЛО

 • Положителни ефекти: чистота, яснота, честност, изтънченост.
 • Негативно влияние: ограниченост, студенина, самота.

Подходящ за малки помещения, тъй като оптически „дава“ пространство. Използва се често най-вече заради неутралността си, както и заради свойството си да поражда чувство за чистота и изтънченост.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This