Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина. Ако анализираме навиците, които сме си създали и стила си на живот днес, много лесно можем да си изградим картина на живота и здравето си след 10 години. За жалост, за повечето хора в нея преобладават тъмните цветове. Ето защо, ако искаме по-добър живот за в бъдеще, трябва да започнем да работим върху себе си още сега, като обръщаме по-голямо внимание на онези уж незначителни действия, които извършваме ежедневно, без да си даваме сметка, че те ще навредят на живота ни утре.

 

В книгата си „101 есета, които ще променят начина ти на мислене“ американската писателка Бриана Уейст, която е само на 28 г., споделя кои са онези неща, които трябва да променим, ако искаме да имаме по-добър живот след 10 години. Разбира се, всичко започва от промяна в начина на мислене. Би трябвало да гледаме на всеки ден като възможност да променим живота си, докато постигнем онази визия, която обикновено остава само в мечтите ни, понеже рядко предприемаме конкретни действия за постигането ѝ.

 

Ето какво споделя Бриана:

#бюлетин

Идентифицирайте корените на вашата мотивация!

 

Всичко, което правим, би следвало да ни носи някаква полза. Да, обаче ние често вършим неща, които ни вредят в дългосрочен план, без дори да си даваме сметка. Ако притежаваме навик, от който не можем да се отървем или отчаяно искаме да променим реалността, в която живеем, най-напред трябва да установим какво ни е довело до тази ситуация. Или какво ни е накарало да изградим този вреден навик. Обикновено навиците ни имат по-дълбоко равнище на мотивация – някаква скрита вътрешна болка, страх или случка, която ни кара да повтаряме това действие.

 

Като за начало, трябва да престанем да се възприемаме като жертви на хроничните си проблеми, да спрем да ги „романтизираме“, понеже смятаме, че ни служат добре в определени ситуации. По този начин пресъздаваме отново и отново ситуации, в които да играем избраната от нас роля. Разберете какво подхранва страховете, проблемите и болките ви.

Игнорирайте проблемите, съсредоточете се върху решенията!

 

Това може да звучи като лош съвет, но в действителност това е единственият съвет, който би ви послужил в дългосрочен план. Когато постоянно страдате от един и същи проблем и непрекъснато мислите за него или за това, което „никога няма да имате“, вие се поставяте завинаги в ситуация на „нямането му“ и на присъствието на проблема. Например, ако искате повече пари, мислейки постоянно за това, вие непрекъснато усещате тази липса и това ви пречи да се фокусирате върху начините да получите тези желани пари. Ако мечтаете за връзка, мислейки за това, вие се чувствате необичани и това ви пречи да общувате и действително да срещнете потенциалния човек.

 

Това, което създава промяната, не е анализирането на проблема, а възможността да видим решенията отвъд него. Целта тук е не да решите проблемите си, а да действате въпреки тях. Промяната идва с престрояването на града, не със стоенето върху руините.

 

Спрете да консумирате токсичност!

 

Ти си това, което ядеш. Или – ти си това, което консумираш – не само чрез храната, но и чрез хората, с които общуваш и действията, които извършваш. Всичко, което ни заобикаля, ни определя – от работата, книгите, хората, навиците и т.н. Ние се изграждаме чрез навици и действията си във всеки един ден. Ако характерът е нашата орис, то навиците са нашата съдба.

 

Не можем да очакваме, че ще сме по-здрави, ако продължаваме да се храним нездравословно. Не можем да стоим по цял ден на дивана с телефон в ръце и да очакваме, че от само себе си ще станем продуктивни и успешни. Не излизайте с негативни хора, които взимат от енергията ви и ви смачкват психически. Мислете за всичко онова, което искате да бъдете, сякаш вече сте.

 

Спрете да чакате точния момент!

 

Много често чуваме израза „трябва ми време да помисля и да реша какво точно искам да правя“. Ако действително използвате това време, за да осмислите живота си, това е добре. Но ако използвате това като оправдание да не предприемете нещо по пътя към промяната, то никога няма да я постигнете. Всъщност, за да променим нагласата си, трябва да започнем с промяна на навиците. Не само мисълта командва действията, но и действията често задействат друг механизъм на мислене. По този начин можем да изкореним живота, който живеем и да заживеем нов – по-добър.

 

Ако чакате да се почувствате по-добре или да дойде точния момент, чудейки се защо нищо не се случва, то е защото просто не предприемате нищо по случването им. Така че, спрете да чакате, а действайте.

 

Спрете да бъдете „заети“!

 

Да бъдеш зает значи да си мързелив. Да бъдеш зает значи да не знаеш как да управляваш времето си. Хората често „правят“ себе си заети или претендират, че са твърде заети. И в двата случая, това е, за да избегнат нещо друго, например – да вземат важно решение за себе си или да организират живота си. По този начин всъщност избягват себе си.

Научете се да планирате времето си съзнателно. Работете по-малко, но по-продуктивно. Оставете свободно време за себе си и хората, на които държите. Създайте живот, в който имате мир, вместо непрекъснат хаос.

 

Вземайте ежедневни решения за дългосрочни цели, вместо за настоящите си желания!

 

Много хора живеят за мига и за задоволяване на настоящите си желания. Това означава, че се ръководят от инстинктивната природа на желанията или страховете си, което им пречи да си поставят по-дългосрочни цели и да работят за тях. Когато избирате храна за обяд, вместо да се питате „в настроение за какво съм“, запитайте се „какво ще ми даде енергия и ще ме накара да се почувствам добре не само сега, но и след няколко часа, дни, години“. Все пак, тялото си е наше и от нас зависи дали и как ще се грижим за него или ще задоволяваме инстинктивни желания.

 

Същото се отнася и до други аспекти на нашето ежедневие. Ако искаме да постигнем успех в бизнеса, трябва да се запитаме от какво можем да се откажем днес или в какво да инвестираме, за да получим облаги на по-късен етап, вместо да претърпим загуби.

 

Промяната на навиците е бавен процес, който изисква дисциплина, увереност и съзнателно напомняне „защо го правя“. Не се отказвайте при първия неуспешен опит. Никой не е казал, че веднага ще откажете цигарите, ще започнете да се храните здравословно или ще станете на мига супер продуктивни. Грижете се за себе си, не отлагайте вземането на важни решения, не се затрупвайте с работа, за да избегнете даден проблем и мислете позитивно за бъдещето. Щом едно момиче на 28 г. като  Бриана Уейст може да стигне до тези заключения и да ги вкорени в ежедневието си, значи и вие можете!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This