снимка: Leigh Kendell / Unsplash

От Персия, през Турция чак до Холандия, лалето е един интересен и необикновен пътешественик, който може да ви разкаже своята необикновена история. От оранжево до снежнобяло, лалето е сред най-обичаните цветя на малки и големи. Благодарение на интересните си цветове и леката си миризма то е предвестник на пролетта. В момента, когато всичко лошо от тежката и мразовита зима си отива, лалетата са символ на щастието и първите, макар и плахи слънчеви лъчи, които предвещават идването на пролетта.

 

Персийците го считат за символ на любовта и макар че днес това цвете е националния символ на Холандия, историята му започва в древна Турция. По време на Османската империя това цвете е високо ценено, като се отглежда още в Индия, Пакистан и Афганистан. В Европа лалето идва през XVI век благодарение на холандския посланик на Фердинанд I, Ожие Гислен дьо Бусбек. Самият Сюлейман Великолепни е почитател на лалето и подарява на посланика няколко грудки, които той отнася във Виена. Посланикът предава луковиците на своя приятел, директор на ботаническата градина на австрийския император.

снимка: Ales Krivec / Unsplash

След време засажда луковици и в Холандия, като новото цвете толкова добре вирее, че скоро много от местните жители започват да го търсят. Появява се „tulip“ манията. Макар че това цвете е много податливо на болести, с „помощта“ на един необикновен вид листни въшки листата му добиват интересна цветна окраска.

#бюлетин

#човек и природа

Благодарение на спекулативни търговци новото цвете става толкова силно търсено, че цената му скача до небето. Хората се редят на опашка, за да си го купят, макар че не знаят как се отглежда и нямат познания за засаждането му. Много скоро то се превръща в символ на благосъстоянието. Някои търговци надуват цените и много скоро един от сортовете лалета „Semper Augustus“ става толкова скъп, близо 13000 флорина, колкото струва една нова къща край канала в Амстердам.

 

„Балонната“ търговия и спекула с цената довеждат до срив на пазара през 1637 година. Много хора, които дотогава се надяват да забогатеят бързо, губят всичко за една нощ.

снимка: Rayan Wallace / Unsplash

Лалето не е само цвете и символ на холандците. То ги спасява и по време на Втората световна война. След загубата на битката при Арнем (Arnhem), нацистите блокират важните коридори за доставка на храна, въглища и важни стоки от първа необходимост. Последвалата люта зима довежда до невиждан глад известен като „Хонгервинтер“ (The Duch Hongerwinter) и смъртта на 22 000 души. Производителите на лалета, вместо да засаждат цветята, съхраняват грудките на сухи и топли места и благодарение на властите жителите на окупирания град ги използват за храна.

 

От векове различни билкари използват лалето като помощник при изгаряния, обриви и ухапвания.

 

Днес лалето е красивия „посланик“ на пролетта и напомня, че най-красивите мигове, също като цветовете на това цвете, тепърва предстоят.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This