На 27-ми януари от 19 часа в галерия – книжарница „София Прес“ ще бъде представена книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки“, както и изложба с оригиналните рисунки на автора към нея.

 

Изложбата ще представи за първи път на публиката 18 оригинала на рисунките на Радичков, които допълват „сврачите“ му истории.

 

„Хора и свраки“ се появява през 1990 година, във времето на бурните за страната промени. Макар и тихомълком, първата книга за възрастни, която авторът илюстрира сам, оставя отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите с един цитат, който ще се превърне в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков.

„Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки“.

Поради една или друга причина цитатът заживява своя самостоятелен живот, откъснат от целия текст, озаглавен „За човека“ от сборника „Хора и свраки“. Той продължава така:

 

„Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак, посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл.“

#бюлетин

#литература и книги

Именно тая „безграмотна сврака“ ще кацне на бюрото на писателя, за да разкаже своите истории, поместени в сборника „Хора и свраки“. С историите в книгата, Йордан Радичков успява да обрисува цялото съществуване на човека, което бива неизменно съпътствано от живота на свраката и нейните мъдри, макар и безграмотни, прасврачи наблюдения. В „Хора и свраки“ читателят ще намери още множество непреходни бисери, цитати и сентенции, от които е извезана всяка история в книгата.

Настоящото издание излиза с оригиналните илюстрации на Йордан Радичков, които са създадени специално за неговите сврачи истории. В тях свраката не само ще се диви на човешката Библия. Тя се оказва очевидец на създаването на света, на падането на Икар, прелита през Рая и напомня на човека за неговото детство и неговото минало. И не стига това, ами Бог се обръща към нея за съвет как да създаде човека. Със своя сврачи акъл свраката ще покаже на Бог своето гнездо и по тоя модел ще бъде създаден човекът: 

„Наистина стана по мой образ и мое подобие, но като го гледам как е рошав, заприличва ми донякъде в главата на свраче гнездо. Дори аз, неговият сътворител, не зная в бъдеще какво ще се мъти в туй гнездо!“

Книгата ще бъде представена от Радослав Чичев, a за изложбата ще говори Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художника София Попйорданова. Творбите са предоставени от семейството. Изложбата се организира с подкрепата на СБХ.

 

Експозицията ще може да бъде разгледана до 4-ти февруари.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This